Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'un Bir Nevi 'Kültür Bakanı' Gibiydi

Türkiye'nin kültür sanatına yön veren İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın 17 yıldır başkanlığını yürüten, Sinematek'in kurucularından, fotoğrafçı, işadamı, yazar, kültür insanı Şakir Eczacıbaşı, önceki gece 80 yaşında hayata veda etti

Radikal Gazetesi
1 İstanbul'un Bir Nevi 'Kültür Bakanı' Gibiydi

BR>
Eczacıbaşı İlaç Kuruluşu’na 1955 yılında katılan Eczacıbaşı, 1956-1967 yılları arasında, bilim çevreleri kadar sanat çevrelerinde de geniş yankılar uyandıran Tıpta Yenilikler dergisini yayımladı. Ayrıca, Eczacıbaşı Kültür Filmleri dizisini 1960-1962 döneminde Sabahattin Eyüboğlu ve Pierre Biro ile birlikte hazırladı. Bunlardan ‘Renk Duvarları’ 1964 yılında Avrupa Konseyi’nin Kültür Filmleri Ödülü’nü kazandı.

1954’te, Onat Kutlar’la birlikte Türk Sinematek Derneği’nin kuruluşuna öncülük etti ve on yıl süreyle başkanlığını yaptı. O yılları şöyle anlatıyor Eczacıbaşı: “Sinematek’in kuruluşu sırasında büyük olaylar, kavgalar oldu. Ama gençlik büyük ilgi gösterdi. Salonlar tıkabasa dolardı; yer bulunmazdı. Kısıtlamalara böylece göğüs gerebildik; bu aşırı talep gücümüze güç kazandırdı. O yıllarda Türk sanatı henüz dışarıya açılmamıştı. Bir avuç batı dünyasını görmüş insan dışında hiç kimse, hiç bir şey bilmiyordu; ne yönetmenleri tanıyorlardı; ne de filmleri. Filmler, ‘Gary Cooper’ın filmi, Marilyn Monroe’nun filmi’ gibi starların adları ile söyleniyordu.” Sinematek, Eczacıbaşı’nın başkan olduğu 10 yılda belgesel ve kısa filmler dahil, 50-60 ülkeden, 2000 dolayında film gösterdi.

İş yaşamında 1970’li yıllarda Eczacıbaşı İlaç Kuruluşu’nun genel müdürlüğüne gelen Şakir Eczacıbaşı, 1980’de Eczacıbaşı Topluluğu yürütme kurulu başkanı, 1993’te de Eczacıbaşı Holding yönetim kurulu başkanı oldu.

Şakir Eczacıbaşı, 1960’larda dostu Ara Güler’le yaptığım bir tartışma sonucu fotoğrafçılığa başlar.

“Yayımlamakta olduğum Tıpta Yenilikler dergisi için Ara’dan bazı fotoğraflar çekmesini istemiştim. Getirdiği fotoğraflar üstüne eleştirilerde bulunduğumda Ara, ‘Bu kadar çok biliyorsan, git kendin çek!’  demişti. Ertesi gün bir Leica fotoğraf makinesi satın alıp fotoğrafın peşine düşmüştüm.”

Türkiye’de 15, çeşitli batı ülkelerinde 25 fotoğraf sergisi düzenleyen Eczacıbaşı, seçme fotoğraflarını içeren ‘Anlar/Moments’ (1983), ‘Türkiye Renkleri’ (1997), ‘Kapılar ve Pencereler’ (2001), ‘Bir Seçki: 1965-2005’ (2005) kitaplarını yayımlandı. Ayrıca 1968’den başlayarak ‘İstanbul Görüntüleri’, ‘Türkiye’den İnsan Manzaraları’, ‘Balıkçılar’, ‘Yollar, Sokaklar’, ‘Çarşılar, Pazarlar’, ‘Kahvehaneler’ temalı, seçkin yazar ve fotoğrafçıların yer aldığı Eczacıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıkları’nı hazırladı, bu yayınlarda bilinmeyen birçok genç fotoğrafcıyı da tanıttı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-bir-nevi-kultur-bakani-gibiydi_76001.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Şakir Ezacıbaşını hiç tanımadım. Ama yaşamımda çok önemli bir yeri var. Öğrenci iken sadece ucuz olan İKSV etkinliklere katılabiliyordum. Daha sonra da sadece İstanbul'da isem bazı etkinliklere katılabiliyordum. Yaşamım onun sayesinde zenginleşti. Bizlere farklı dünyaların varlığını da haberdar ettiğin,izlettiğin için teşekkür ederim YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!