Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“İstanbul’da Yaklaşık 200 Bin Riskli Yapı Var”

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul’da her an yıkılabilecek yapılara dikkat çekerek “Bununla ilgili Büyükşehir Belediyemizin yaptığı bir çalışmaya göre yaklaşık 200 bin yapı olduğu öngörülüyor” dedi.

yapi.com.tr
“İstanbul’da Yaklaşık 200 Bin Riskli Yapı Var” (Fotoğraf: ANKA)

İBB iştiraki KİPTAŞ, “İstanbul Yenileniyor” kapsamında riskli yapıların dönüşümüne devam ediyor. İstanbul Yenileniyor’a hak sahipleri tarafından başvurusu yapılan Kadıköy Kozyatağı Mahallesi’ndeki Bahadır Apartmanı’nın yıkımı haziran ayında yapılmıştı. Binanın temeli, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt’un da katılımıyla atıldı.

ANKA’da yer alan habere göre; Ali Kurt, binayla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bahadır Apartmanı, 42 yıllık bir apartmandı. Kısa zaman önce yıkımını gerçekleştirmiştik. Bugün de temelini atıyoruz. Sözleşme imzalamamızla temel atmamız arasında geçen süre 9 ay. 9 aylık sürede yeni ve sağlam konutların inşasına başladık. Bahadır Apartmanı’nın riskini şöyle özetlemek isterim. Bu apartmanın yıkımında çıkan demir numunesi yaklaşık 60 tonken bizim sadece şu anda temelde kullandığımız demir 65 ton. Maalesef kullanılan inşaat malzemelerindeki kalitesizlik ve tabii ki eski mühendislik tekniklerine göre yapılmasından ötürü riskli bir yapıydı ama burada çok şükür ki olası bir afetten önce hak sahiplerimizle uzlaştık. Ortalama 192 bin lira borçlanmayla buradaki vatandaşlarımızı dayanıklı evlerine kavuşturacağız. Burada yaklaşık 150 tane insanımız yaşıyordu. Aslında 150 insanımızın belki de hayatını kurtardık olası bir depremde önce. Burada 42 tane bağımsız birim inşa edeceğiz. Yaklaşık 10 daire fazla yapıyoruz. Bu 10 daireden gelen gelirle inşaatın maliyetini düşürüyoruz.

İnşaat maliyetini yapıyor olmamız ve buradan edindiğimiz gelirle vatandaşların borçlanmalarını düşürüyor olmamız, vatandaşlar için büyük bir avantaj oldu. Aynı zamanda vatandaşlarımızın borçlanmalarını için 24 ay sıfır vade seçeneği sunduk. Burada bile fazla gelen vatandaşlarımız için de uzun vadeli kredi kullanmaları için bankalarda kefalet desteği sunduk KİPTAŞ olarak. 18 ayla 24 ay arasında tamamlamayı düşünüyoruz. Aslında inşaat alanı bizim ölçeğimizde ne kadar küçük gibi olsa da mahalle arası işlerde operasyonları yönetmek biraz zor oluyor maalesef. Çünkü çok ciddi bir yerleşim alanı içerisindeyiz. 18 ayla 24 ay arasında binamızı tamamlarız diye hedefliyoruz.”

“35 bin binanın taraması yapıldı”
Kurt, İstanbul genelindeki riskli yapılara ilişkin de şunları söyledi:

“İstanbul Büyükşehir Belediyemizin yaptığı hızlı tarama testleri sonucunda 35 bin binayı tarayabildiler. Burada da bin 556 tane binanın dokunsanız yıkılacak kalitede yapı stoğuna sahip olduğu tespit edildi. Bundan çok daha fazla E sınıfı dediğimiz, yani her an yıkılabilecek riskte olan yapının olduğunu tahmin ediyoruz. Bununla ilgili de Büyükşehir Belediyemizin yaptığı bir çalışmaya göre yaklaşık 200 bin yapı olduğu öngörülüyor. Bunun netleştirilmesi için ilçe belediyelerimizle büyükşehir belediyemiz bir işbirliği protokolü süreçlerine girecek. Bu işbirliği sayesinde tüm yapı stoğunun hepsinin envanteri çıkartılması hedefleniyor. Bu da bize gerçek tabloyu ortaya koyacak ama şu anki çalışmalara göre yaklaşık 200 bin yapının her an yıkılma riski olduğudur.”

“Dönüşümde hedefimiz dar gelirli aileler”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm için başlattığı Yarısı Bizden kampanyasını da Ali Kurt, şöyle değerlendirdi:

“İstanbul Yenileniyor süreciyle biz, inşaat maliyetine riskli yapıları yenilemeyi taahhüt etmiştik. Online bir başvuru sistemi üzerinden bunları yürüttük ve tamamen vatandaş takip ediyordu. Genel seçimden önce bakanlık, buna tabiri caizse rekabet oluşturmak açısından, ki ben bunu çok yanlış görüyorum. Kentsel dönüşümün rekabeti olmaz, işbirliği olur. Yarısı Bizden diye bir kampanya başlattı. Bu da vatandaşta biraz kafa karışıklığına sebep oldu. Orada niyetler iyi olsa da teknik anlamda sürdürülebilir bir sistem değildi. Büyükşehir Belediyesi, temmuz ayında bir destek paketi çıkarttı, mali destek paketi. Bizim destek paketimizle bakanlığın yaptığı kampanya arasından en büyük fark, biz gelir seviyesine göre ve inşaat maliyetleri üzerinden bir dağılım yapıyoruz. Diyoruz ki biz, hane halkı geliri 3 asgari ücretin altında olan, yani dar gelirli dediğimiz vatandaşlar, emeklilerse ekstradan destek oluyoruz. Vatandaşlarımıza inşaat maliyetleri üzerinde yüzde 65 ile 40 arasında bir mali destekte bulunuyoruz. Şimdi bakanlık ne yapıyor? Kim olursa olsun, bunun ekonomik olarak borçlanmayı kaldırabilecek bir kişi dahi olsa 700 bin lira hibe, 700 bin lira da çok avantajlı şartlarda kredi desteği veriyor. Bu güzel gibi geliyor ama bizim hedefimiz burada, dönüşüm süreçlerinde en çok tıkandığımız yer olan dar gelirli aileler olmalı.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulda-yaklasik-200-bin-riskli-yapi-var_205928.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!