stanbul'da bulundukları semt olarak çok değerli bazı okul yerlerinin satışı ile ilgili basında yer alan haberleri okuduğumda gözlerime inanamadım. Diyebilirsiniz ki ne var bunda? Devlet daha fazla gelir elde etmek için yüksek gelir getirecek bazı okul yerlerini satacak, bununla daha düşük maliyetlerle aynı bölgelere hizmet verecek daha kenar yerlerde daha fazla okul yaptırır. Bu tezi savunanlara katılmam mümkün değil.
Okul yerleri ilgili bölge imar planlarının sosyal donatı alanlarıdır . Yeni yapılacak olan bir planda eğer okul yerleriniz eksik ise veya yoksa; o plan itiraz edildiği takdirde iptal edilebilir. Dolayısı ile onaylanmış bir imar planının donatı alanlarını fonksiyonunu değiştirmek veya satış yoluyla değişiminin önünü açmak yanlıştır.
Ayrıca yoğunluk artacağı için yeni donatı alanı ve trafik sorunları ortaya çıkabilecektir . Plan tadilatı yapılmadan satılması doğru değildir. Alıcı neye göre teklif verecektir. Acaba plan değişikliği sözü alan bir alıcı diğerinden avantajlı olur mu? Eğer plan tadilatı yapılıp satılırsa alıcılar arasındaki rekabet sağlanmış olur. Örneğin Etiler Turizm Otelcilik okulunu Akmerkez e benzer bir emsalle kaça, okul olarak kaca satarsınız?
Bir diğer değerlendirme ise; eğer bu okullar öğrenci yetersizliği gibi basit bir sebeble satışa çıkıyorsa,o zaman öncelikle planlar aynen muhafaza edilmek kaydıyla, yani alıcının plan değişikliği yapmaması şartıyla özel okul işletmecilerine ilkokul, lise veya yüksek okul kalmak üzere satılabilir. Aksi takdirde, haksız rekabete yol açabilecek bir yol izlenmiş olur. Çünkü, Ahmet Bey bu yeri aldığında yapılacak plan değişikliğinde 30 katlı gökdelen ruhsatı alabilir, Mehmet Bey aldığında ise, icabında yeşil alan bile olabilir. Bu bakımdan satılacaksa önce plan değişikliği yapılıp ona göre satılsın, aksi takdirde bu yerler planlarda okul yeri gözüktüğüne göre, eğitim yeri olmak şartı ile satılsın.
|