Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul’a 52 bin Kasımpatı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, kenti sonbahardan kışa taşıyacak çiçekler için seferber oldu.

Hürriyet Cuma/Ersin KALKAN
İstanbul’a 52 bin Kasımpatı

inlerce dönüm arazide hercai menekşe, mini çiçekli menekşe, siklamen, çuha çiçeği, kasımpatı, beyaz ve sarı kır papatyası, aslanağzı, portakal nergisi, şeker tabağı, şebboy, süs lahanası ve hüsnüyusuf çiçekleri dikilecek. Yaklaşık 300 bin metrekarelik alana dikilecek olan bu çiçekler için ihale açıldı. 10 ve 17 Ekim’deki ihalelerde Anadolu yakası için 3 milyon 451 bin 500, Avrupa yakası için 3 milyon 333 bin çiçek alımı yapıldı. Sonbaharın sembollerinden biri olan, mevsimin en güzel çiçeği krizantem yani kasımpatı sayısı 52 bin fide olacak.

Büyükşehir, bu çiçeklerden bir kısmını belediyenin fidanlıklarında İstanbullular için oldukça ucuz fiyatlarla satışa çıkaracak. Eğer siz de camınızın önünde, balkonda veya bahçede çiçek yetiştirmeye meraklıysanız, biraz bilgi verelim:

Kasımpatının Latincesi "Chrysanthemum". Bizde de kasımpatına bazen krizantem denmesinin nedeni işte bu Latince kök. Çok ama çok çeşit çiçeği var. Katmerlisi, yalınkatı, sprey gibi ince çeneklisi, içe dönük, dışa dönük, tek renk ya da kendi içinde alacalı olanları. İyi çiçek açtırmak için mayıs ayında budamaya başlamanız gerekiyor. Öncelikle fazla yaprak ve çiçek tomurcuklarını temizleyin. Bu işlemi yaz ortasında bir kere daha tekrarlayın. Kasımpatını çiçeklerden sonra tekrar budayıp kış için kısa tutmanız lazım. Krizantem, ilaç hammadesi olarak da kullanılan bitkilerden.

Şebboy; beyaz, sarı, mor ve turuncunun çeşitli tonlarındaki renkleri ve hoş kokulu çiçekleriyle çok sevilen, soylu bir süs bitkisi. Turpgiller (Brassicaceae) familyasında yer alıyor. Osmanlı döneminde, hasbahçelerin vazgeçilmez süslerinden biri olarak kabul ediliyordu. Yeni üretilen türlerinden alırken, iki yıllık mı yoksa daha uzun ömürlü mü diye sormanız lazım. Çünkü, çiçekçiliğin endüstri haline gelmesinden sonra şebboyların da diğer birçok çiçek gibi "tek kullanımlık" modelleri geliştirildi. Klasik türlerine iyi bakılırsa çok uzun ömürlü olur. Şebboy çiçeklerinin kokusu taşıdığı uçucu yağdan ileri gelir. Bu hoş kokulu yağ parfüm endüstrisinde koku verici olarak kullanılır.

Sonbaharda ekilip kış sonunda ortaya çıkan çiçekler de var. Bunlardan biri de hüsnüyusuf. Baharlık ya da kışlık hüsnüyusufun ekim zamanı ekim ayının ortalarına denk geliyor. Yakup Peygamber’in 12 oğlundan biri olan ve yüzünün güzelliğiyle nam salmış bulunan bu peygamberin ismi verilmiş çiçeğe. Hüsnüyusuf daha çok bahçe çiçeği ama geniş ve korunaklı balkonlar ve teraslar için de uygun. Canlı renklerde, karanfile benzer kokulu bir bitki. Güneşli ve yarı gölge alanları tercih ediyor.

Portakal nergisi, bir bahçe çiçeği. Ama balkonlarda da yetiştirilebilir. Geniş pencere kenarlarına sahipseniz, siz de büyük bir saksıya koyun ve portakal rengiyle şaşırtıcı güzelliğinden yararlanın. Boyu 50 santime kadar uzar, çiçek renkleri sarıdan portakal rengine kadar değişir, sapı ve yaprakları etlidir ve tutulduğunda, sanki yapışkanmış hissi verir. Ekimden aralık sonuna kadar çiçek açmayı sürdürür.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbula-52-bin-kasimpati_56940.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!