b>Işıklar Grubu ile başlayan banka borçlarının yeniden yapılandırılması uygulamasına son bir ayda Süren, Uslu, Çağlar, Aksoy şirketlerinin yanı sıra ÇBS, Köytaş ve Raks Grubu şirketleri de katıldı.
Zor durumdaki şirketlerin kurtarılmasına yönelik İstanbul Yaklaşımı, milyonlarca dolar borcu bulunan birçok şirket için can simidi oldu.
Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi'nden yararlanmak için başvuruda bulunan şirketlerin arasında Makine Takım, Transtürk Holding, Kerevitaş, Selçuk Gıda, Avrupa ve Amerika Holding, Tümteks, Boyasan ve Köytaş ile Işıklar, ÇBS ve Raks Grubu şirketleri de bulunuyor. İstanbul Yaklaşımı'nda ilk imza 24 Haziran'da Işıklar Grubu ve iştirakleriyle atıldı. Işıklar Grubu, fabrikaları haricindeki gayrimenkullerini borç varlık takası metoduyla, borcunu 100 milyon dolardan 81 milyon dolara indirdi. 12 mali kuruluşa olan borç 2 yıl ödemesiz 5 artı 3 yıl vadeye yayıldı.
İstanbul Yaklaşımı için Kerevitaş Gıda, İş Bankası ile anlaşırken, Selçuk Gıda da 4.38 milyon dolarlık borcunun geri ödemesine ilişkin 6 yıllık ödeme programını dün Vakıfbank'a sundu. Galatasaray'ın eski başkanlarından Faruk Süren'e ait Makine Takım ve Transtürk Holding'in borçları da Vakıflar Bankası'nın liderliğinde yeniden yapılandırılacak.
Erol Aksoy'un yönetimine seçildiği Factofinans, Cine 5, Avrupa ve Amerika Holding'in de aralarında bulunduğu grup şirketlerinin borçları İstanbul Yaklaşımı'nı içeren finansal yeniden yapılandırma kapsamına alındı. Borçlulardan Edatur Turizm, Universal Yayıncılık, Cine 5, Multikanal ve Avrupa ve Amerika Holding firmalarının taksitle ödeme isteği 2 yıl ödemesiz, 5 yıl anapara ödemeli ve takip eden 2 yıl faiz ödemeli olarak kabul edildi.
Raks Grubu için de İstanbul Yaklaşımı, adeta bir hayat öpücüğü olacak. Banka borçları 2 Ağustos'ta İstanbul Yaklaşımı kapsamında değerlendirilmeye alındı.
Başvurular devam ediyor
ÇBS Grubu şirketlerinden ÇBS Printaş ile ÇBS Boya, İstanbul Yaklaşımı uyarınca, borçlarının yeniden yapılandırılması için gerekli başvuruyu en büyük alacaklısı Halk Bank'a 1 Ağustos'ta yaptı.
'Havlu Kralı' Denizlili sanayici Abdülkadir Uslu da Tümteks ve Boyasan'ın İstanbul Yaklaşımı uygulamasından yararlanması için girişimde bulundu. Tümteks, makine ve işçileriyle 1999'da bir başka firmaya kiralanırken, haciz takibine de uğramıştı. Boyasan da, fabrika ve makinelerini kiralamıştı. Köytaş'ın, İstanbul Yaklaşımı kapsamındaki başvurusu ise Halk Bankası'nca inceleniyor.
Çağlar Grubu şirketlerinin ise bankalarla tek tek anlaşma yoluna gittikleri gözleniyor. Çağlar Grubu şirketlerinden Nergis Holding, Emlak Bankası, Vakıfbank ve Yapı ve Kredi'yle anlaşmaya vararak, borçlarını yeniden yapılandırdı. Nergis Holding'in, toplam 14.53 milyon dolar borcu aylık olarak Aralık 2007'ye kadar vadelendirildi. Nergis Holding, Polylen ve Sifaş'ın Vakıfbank'a olan 25.7 milyon dolarlık borcu da 7 yıllık ödeme planına bağlandı. Ayrıca Nergis Holding'in toplam 1 milyon 998 bin dolar ve 351 bin euro borcu ile Polylen'in 633 bin dolar borcu için de Yapı Kredi Bankası ile anlaşma sağlandı.
|