b>Kanada’da yayımlanan International Journal of Arts Management (Uluslararası Sanat Yöneticileri Derneği) dergisinin bahar 2005 sayısında Silvia Bagdadli ve Livia Arrigoni imzasıyla yayımlanan "Venedik Bienali’nin Stratejik Konumu: Süreli Çağdaş Sergiler İçin Pazar Analizi" başlıklı yazıda, bazı ölçütler uygulanarak, bienaller arasında bir sınıflandırma yapılmış.
İKSV’nin (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı) düzenlediği İstanbul Bienali 5. sırada yer alıyor.
İstanbul Bienali’nin gelecek yıl (2007) 10’uncusu gerçekleştirilecek. Küratörü de, şimdi San Francisco Sanat Enstitüsü’nün yöneticiliğini yapan Hou Hanru.
İstanbul Bienali’nin dünya sanat ortamında ilgi görmesinin, sürekli yükselen bir çizgide seyretmesinin nedenleri arasında, özgün projeler sunması, coğrafi açıdan da kültürlerarası konumda olan bir kentte yapılması var. Daha başka gerekçeler de eklendiğinde, sanat dünyasında her geçen gün daha çok önem kazanmasının nedeni anlaşılabilir.
Neden İstanbul Bienali?
Yukarda adı geçen dergide yayınlanan araştırmadan bazı bölümleri özetleyerek yazıma alacağım. Böylece, 5. sırada yer alışını daha iyi anlayabiliriz.
Dünya üzerinde en köklü süreli çağdaş sanat sergisi olan Venedik Bienali temel alınarak yapılan araştırmada, karşılaştırmalı olarak ele alınan 5 büyük sergi iki temel ölçüt göz önünde bulundurularak karşılaştırılmış. Bu iki ölçüt serginin geleneği, kısa bir süreç içinde değiştirilemeyecek daimi özellikleri ve serginin değişebilir özellikleri, yani her sergiyle yenilenen küratöryel doğası olarak ele alınmış.
Dünyanın alanlarında önde gelen sanat profesyonelleriyle yapılan anketler sonucunda ortaya çıkan tabloya göre bu sonuçlara varılmış.
Buna göre; geleneği açısından 100 seneyi aşkın bir zamandır düzenlenmekte olan Venedik Bienali birinci sırada yer alırken 20 senelik bir geçmişi olan İstanbul Bienali beşinci sırada yer almış. Bu kategoride ilk dört sırada yer alan tüm bienaller 50 seneyi aşkın bir zamandır düzenlenmekte. Serginin değişebilir özellikleri ele alındığında ise 5 yılda bir düzenlenen Documenta birinci sırada yer alırken İstanbul Bienali ikinci sırada yer almış.
Kısa zamanda bienaller dünyasında alınan bu sonuç, gerek Türkiye gerek 2010 yılında kültür başkenti olacak İstanbul için çok önemli bir yükseliş.
Ayrıca, bu bienal, dünyanın sanatını, sanatçılarını bize tanıtırken, bizim sanat dünyamızı, sanatçılarımızı da dünyaya tanıtıyor.
|