b>İSKİ’nin ülkemizde ilk defa gerçekleştirdiği uygulama ile İstanbul’da kanalizasyon temizliği, tamir ve bakımı teknoloji harikası robotlar tarafından yapılacak.
Öncelikle Beyoğlu, Şişli, Fatih, Eminönü ve Zeytinburnu gibi su baskınlarının sık yaşandığı ilçelerde başlatılacak olan uygulama ile şehir estetiğini bozan kazı görüntüleri sona erdirilecek ve çalışmalar kısa sürede neticelendirilecek.
Daha önce arızanın bulunması için sokağın tamamı kazılırken robot sisteminin devreye girmesiyle hiç kazı yapılmadan yılda 70 km uzunluğundaki kanalizasyon hattını kontrol altına alınması hedefleniyor.
Teknoloji harikası robotların İstanbulluların hizmetine sunulması vesilesi ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit GÜRTUNA ve İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali ÇODUR sistemin tanıtımını bugün saat 14.00’de Şişli Baruthane Caddesi, Bilezikçi Sokak’ta gerçekleştirecekler.
ROBOTLAR NASIL ÇALIŞIYOR ?
Alman ve Fransız teknolojisinin ürünü olan ve "TV inspcction" adlı robot önce tıkanan kanalda incelemeler yapıyor. Robotun kaydettiği görüntüler incelendikten sonra kanalizasyon; betonu parçalayacak güçte basınçlı su ile temizleniyor. Bu işlem gerçekleştirilirken diğer taraftan bir vakum borusu, kanalları tıkayan balçık ve kum yığınlarını başka bir araca çekiyor. Vakum borusunun ardından tekrar devreye giren 'TV inspection' robotu, kanaldaki arızanın yerini belirliyor. Hasarlı bölgeye giden başka bir robot da "epoksi sîyaf karışımlı kaplamayı basınçlı balon şişirilerek borunun çeperlerine yapıştırıyor. Böylece hiçbir çukur kazılmadan, çevreye zarar verilmeden, çirkin kazı görüntüleri oluşturulmadan kısa ve etkili bir şekilde kanalizasyon tamiratı gerçekleştirilmiş oluyor.
Daha önce arızanın bulunması için sokağın tamamı kazılırken robot sisteminin devreye girmesiyle hiç kazı yapılmadan yılda 70 km uzunluğundaki kanalizasyon hattının kontrol altına alınması hedefleniyor. Daha önce uygulanan kazı sisteminden daha hesaplı., daha etkin ve daha çevreci bir sistem olduğu için bugün gelişmiş bütün ülkelerde tercih edilen sistemin İSKİ'ye maliyeti ise 2 trilyon lira.
|