Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Isıda 'Payölçer' Ekokredi Kapsamına Girdi

Merkezi ısıtma sistemiyle ısınan binalarda ısı gideri paylaşımı yapılmasını, konutların ısınma giderlerinin düşürülmesini hedefleyen ‘payölçer’, ‘ekokredi’ kapsamına girdi. Merkezi ısıtmalı binalarda 2012 yılına kadar takılması zorunlu olan ‘payölçer’ sistemini, uygulayıcısı TECHEM’den alan bina yönetimleri, Şekerbank’tan aylık yüzde 0.84 faiz ile

Radikal Gazetesi



Türkiye’de yeni yapılan binalarda merkezi ısıtmanın zorunlu hale gelmesiyle ‘payölçer’ kurulumları da zorunlu olacak. Merkezi ısıtma sistemiyle ısınan binalarda ısı gideri paylaşımı yapılmasını, konutların ısınma giderlerinin düşürülmesini hedefleyen ‘payölçer’, ‘ekokredi’ kapsamına girdi. Merkezi ısıtmalı binalarda 2012 yılına kadar takılması zorunlu olan ‘payölçer’ sistemini, uygulayıcısı TECHEM’den alan bina yönetimleri, Şekerbank’tan aylık yüzde 0.84 faiz ile 60 ay vadeli kredi kullanabilecek. Payölçer sistemini uygulayan İSTA Enerji ısı şirketi ise daire başına aylık 3.5-4 avro bedel ile 10 yıl süreyle vadeli cihaz ve okuma hizmeti verebiliyor. Firma yetkilileri, bunun uzun vadeli, bir leasing hizmeti niteliği taşıdığına dikkati çekiyor.

2 milyona yakın konut

Yıllık 27 milyar dolarlık enerji ithalatı yapılan Türkiye’de, enerji tasarrufu ve enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla 2007 yılında çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu ile merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, “Merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılması” zorunlu hale getirildi.

Buna aykırı olarak hazırlanan projelerin ilgili mercilerce onaylanmayacağını öngören kanun ile mevcut merkezi sistemle ısınan binalara 2012 yılı Mart ayına kadar geçiş süreci tanındı. Türkiye’de merkezi sistemle ısıtılan 2 milyona yakın bina olduğu tahmin edilirken, şimdiye kadar 50 bin civarında konuta ‘ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan’, kamuoyunda ‘payölçer’ olarak bilinen sistemler takıldığı belirtiliyor.

Piyasanın en iyi müşterileri ise Toplu Konut İdaresi (TOKİ), diğer toplu konut ve lüks konut yapımcıları. TOKİ, geçen yılın ikinci yarısından itibaren çıktığı bütün konut-bina inşaat ihalelerinde payölçer sisteminin uygulanmasını ihale şartnamesine koydu. Daha önce ihale edilen ve tamamlanan binlerce konuta da payölçer sistemi uygulanması için firmalarla görüşme yapıyor. Payölçer piyasasında 2006 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren önemli firmalardan biri olan Almanya menşeli TECHEM Enerji Hizmetleri’nin Genel Müdür Yardımcısı Haluk Gökalp, payölçer sisteminin yasal durumu ve uygulamalar hakkında şu bilgiyi verdi:

Proje şartı oldu

“2007 yılının Mayıs ayında yayınlanan kanun ile uygulama gündeme geldi. Bu tarihten itibaren yapılacak binalarda payölçer sistemi zorunlu tutuldu. Eğer projede yok ise inşaat ruhsatı onaylanmıyor. Bu tarihten sonra bitirilen binalarda da eğer payölçer yok ise iskan ruhsatı verilmiyor.

Uygulamanın detayları da Nisan 2008’de yönetmelik olarak yayımlandı. Yasa çıktıktan sonra tanıtıma ağırlık verdik. Ancak, tanıtım sırasında yasal zorunluluktan ziyade enerji tasarrufunu ön plana çıkarıyoruz. İnsanlar evden çıkarken, suyunu, elektriğini kapatıyor ama çok daha fazla aylık gideri olan ısıda fazla tasarruf yapılamıyor. Merkezi ısıtmada, fazla ısınırsak pencereyi açıyoruz. Bu da kaynak ısrafına neden oluyor. Payölçer sistemine geçince, odaların sıcaklığı istenilen dereceye ayarlanıyor ve insanlar tükettikleri ısı kadar para ödüyor.

Radyatöre takılabiliyor

Cihaz, projeye göre, tek tek radyatörlere veya sadece sıcak su girişine takılabiliyor. Cihaz monte edildikten sonra tüketim bilgileri aylık olarak, binanın içine girmeden, uzaktan, radyo frekansı olarak okunuyor ve daire bazında ödenecek paralar apartman yönetimlerine gönderilebiliyor. İnsanlar, kendilerine gönderilen tüketim değerini, payölçerin üzerindeki ekrandan da kontrol edebiliyor.”

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/isida-payolcer-ekokredi-kapsamina-girdi_73706.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!