b>Tükettiği enerjinin büyük bir bölümünü ithal eden Türkiye, bu alanda gerekli tasarrufu sağlamak amacıyla ısı yalıtım çalışmalarını hızlandırdı.
Türk Alman Teknik İşbirliği çerevesinde ve Türkiye Elektrik Enstitüsü’nün koordinesi ile yürütülen enerjide tasarruf çalışmalarında pilot il olarak seçilen Erzurum’da uygulanan demo projelerde yüzde 50 verim sağlandı. ‘Binalardaki Enerji Etkinliğinin Artırılması ve Erzurum İlinde Uygulama’ adlı projenin ilkbahardaki kesin sonuçlarına göre de; Türkiye sathında uygulamaya gidilecek.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, proje kapsamında Kayakayolu’nda ve üniversite kampüsünde iki binanın manto giydirme diye tabir edilen ısı yalıtımının yapıldığını, ilk 1 ay içerisinde olumlu sonuç alındığını açıkladı. Kesin sonuç için kışın bitmesini beklediklerini ifade eden Küçükler, “Tahminlerimiz kış sezonunda yüzde 50 tasarruf sağlanacağı şeklindedir.” ifadelerini kullandı.
Enerji etkinliğindeki ciddiyetini göstermek için radikal kararlar alan belediye, ısı yalıtımı yapmayan yeni binalara ruhsat vermeyecek. Binalardaki yalıtım yönetmeliklerini dikkate alarak belediye imar yönetmeliğini yeniden düzenlediklerini anlatan Başkan Ahmet Küçükler, “Yüzde 50 enerji tasarrufu ve yüzde 35’te doğalgaz ucuzluğu ile artık kışlar Erzurum’da problem olmayacak. Burada alınacak olumlu sonuçlar, sonraki yıllarda diğer illerde de ısı yalıtımının yagınlaşmasını sağlayacak.” dedi.
Proje çerçevesinde Enerji Danışmanlık Merkezi kurmaya hazırlanan Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ısı yalıtım projelerinin denetlenmesi, enerji tasarrufu konusunda halkı bilgilendirme, baca gazı emisyonlarının ölçülmesi ve bina enerji etüdlerinin yapılması hizmetlerini verecek.
2005’in enerji yılı ilân edildiğini açıklayan Proje Koordinatörü Ergin Salihoğlu ise, Avrupa Birliği (AB) ile uyum sürecinde bulunan Türkiye’nin ısı yalıtımında yapacağı icraatların önemine işaret etti. Erzurum’daki Enerji Danışmanlık Merkezi’nin bir ilke imza attığını vurgulayan Salioğlu, böylece AB üyeliği yolunda önemli bir boşluğun doldurulacağını savundu.
Tükettiği enerjinin yüzde 68’lere varan kısmını ithal eden Türkiye, artan nüfus, gelişen sanayi sektörü ve buna paralel olarak artan enerji talebini karşılamakta güçlük çekiyor. Tüketilen enerjinin sektörlere göre dağılımında konutlar yüzde 35’lik payla ilk sırada yeralıyor. Konutlarda tüketilen enerjinin büyük bir bölümü ise (yüzde 80) ısınmaya harcanıyor. Erzurum’da hane başına düşen ısınma harcaması yılda 550 - 700 dolar arasında değişiyor. Doğru uygulama teknikleri ve yönlendirmelerle bu rakamlar yüksek yatırımlar gerektirmeden yüzde 30’lara çekilebiliyor. Binalarda Isı Yalıtım Kuralları mecburi standardı TS 825 ile sınırlandırılmıştır.
Enerji kayıpları
Duvarlar : % 40
Çatı : % 7
Pencere : % 30
Havalandırma : % 17
Bina tabanı : % 6
|