Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Isı Yalıtımı Bilinci Arttıkça Sektörel Büyüme Hız Kazanacak

Isı yalıtımının tasarruf ve koruma özelliği nedeniyle birçok ülke, özendirici önlemlerle vatandaşlarını yalıtıma yönlendiriyor. Ancak yalıtım uygulamaları açısından ülkemize baktığımızda, Avrupa’nın çok gerisinde olduğumuz gerçeğiyle yüz yüze kalıyoruz.

yapi.com.tr
8


Durmuş Topçu

Isı yalıtımının tasarruf ve koruma özelliği nedeniyle birçok ülke, özendirici önlemlerle vatandaşlarını yalıtıma yönlendiriyor. Ancak yalıtım uygulamaları açısından ülkemize baktığımızda, Avrupa’nın çok gerisinde olduğumuz gerçeğiyle yüz yüze kalıyoruz. Isı yalıtımı yapılmadığı için boş yere harcanan enerjinin Türkiye’ye maliyeti yıllık 5 milyar doların üzerinde. Bugün ülkemizde binaların metrekare başına enerji tüketimi yaklaşık 300–350 kwh arasında. Oysa iklim olarak bizden daha soğuk olan Almanya’ya bakıldığında bu oranın 30–60 kwh’e inebildiği görülüyor. Yeni TS 825 Standardı ile bu değerlerin ülkemizde ortalama 100–120 kwh olması hedefleniyor.

Isı yalıtımı sektörü yüzde 20, mantolama pazarı yüzde 35 büyüyor

Avrupa’nın gerisinde kalmış olmamıza rağmen sektörde ülkemiz şartları açısından umut verici gelişmeler yaşanıyor. Isı yalıtımı, inşaat sektörünün alt sektörleri içinde yer almasına rağmen kendi dinamiklerinin yanı sıra standart ve yönetmeliklerde yapılan düzenlemelerle inşaat sektöründen bağımsız olarak büyüyor. Bu büyümede kuşkusuz doğalgaz kullanımının yaygınlaşması ile ısınmada, klima kullanımının yaygınlaşması ile de soğutmada kullanılan enerji maliyetlerinin artması önemli bir faktör. Isı yalıtımı pazarı geçtiğimiz son 10 yıldır her yıl ortalama yüzde 20 büyüme gösteriyor. Mantolama olarak bilinen ve uluslararası literatürde ETICS ve EIFS uygulamaları olarak tanımlanan dıştan ısı yalıtımı pazarı ise son 5 yıldır her yıl ortalama yüzde 35 büyüyor.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği ısı yalıtımı bilinci aşılıyor

Isı yalıtımı sektöründeki hedeflere ulaşılması için her şeyden önce bilinç oluşturulması gereğinden yola çıkan Ekstrude Polistiren Isı Yalıtım Levhası sanayicileri, güçlerini XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği çatısı altında topladılar. 2006 yılının Mayıs ayında ilk genel kurul toplantısını gerçekleştirerek faaliyete geçen derneğimizin öncelikli hedefleri arasında, ısı yalıtımında AB standartlarında, bina ömrü boyunca dış ortam koşullarından etkilenmeyen ve ısı yalıtım performansını yitirmeyen ileri teknoloji ürünlerin kullanımının yaygınlaşması yer alıyor.

Derneğimizin üyeleri arasında Türkiye’nin önde gelen yalıtım firmaları DOW TÜRKİYE, İZOCAM, BTM, ODE, YALTEKS, IBG PAKPLASTİK, ÖZPOR, B-PLAS, ERYAP ve POLYPET bulunuyor. TS EN 13164 standardına göre belge almadan hiçbir sanayiciyi üye olarak kabul etmiyoruz. Ayrıca derneğimiz bünyesinde TSE test raporları, TSE belgeleri, broşür ve etiketler inceleniyor. Aralarında uyumsuzluklar varsa teknik komisyonumuzca kontrol ederek gidermeye çalışıyoruz.

Dernek olarak, EXIBA Avrupa XPS Üreticileri Derneği ve Avrupa İnşaat Malzemeleri Direktifi doğrultusunda CEN/TC 88 standart hazırlama teknik komitesinin ilgili standart hazırlama çalışma grupları ile yakın çalışarak güncel gelişmelerin takibini ve sektörün bu konularda bilgilendirilmesini sağlamak için çalışıyoruz. Biz Türkiye’deki yalıtım bilinci eksikliği ve kayıt dışı üretim sonucu sektörün yara almasına neden olan kalitesiz üretime karşı mücadele etmeyi misyon edinen bir sivil toplum kuruluşuyuz. Isı yalıtımı sektöründe kaliteli ve standartlara uygun ürünlerin kullanılması ve standartlara uygun uygulamaların yapılmasının önemini vurgulamayı amaçlıyoruz.

Misyonumuz doğrultusunda belirlediğimiz hedeflerimizi gerçekleştirmek için attığımız en önemli adım ise 2007 yılının Şubat ayı itibariyle alt yapı çalışmalarına başladığımız bilgilendirme kampanyası oldu.

İki yıl sürecek bilgilendirme kampanyamız kapsamında öncelikle eğitim faaliyetlerine ve seminerlere ağırlık veriyoruz. Mimar ve mühendis odaları, kamu otoriteleri ile gerçekleştirilecek seminerlerde ürünler ve uygulamalar hakkında bilgilendirmenin yanı sıra AB standartları ve uygulamalar hakkında bilgi paylaşmayı planlıyoruz. Ayrıca üretici firmalarımızın satış personelleri ve üniversite öğrencilerine yönelik eğitim çalışmalarımız da olacak. Ulusal ve yerel karar vericilere dönük lobi faaliyetlerine de önem veriyoruz. Tüm hedef kitlelerimize göndereceğimiz bilgilendirme kitapçıkları, broşürler, afişler, üç aylık periyodlarla yayımlanan kurumsal bülten gibi basılı materyallerimiz de bulunuyor. Bunlar katılacağımız fuarlarda da dağıtılıyor. Medya ilişkileri ile de sesimizi duyurmayı ve mesajlarımızı iletmeyi hedefliyoruz. Amacımız iletişimin ‘süreklilik’ ilkesine bağlı kalarak iki yılın sonunda da yeni kampanyalar ile bilgilendirme çalışmalarına devam etmek.

Kampanyamız kapsamında sektörü ve kamuoyunu ısı yalıtımında en son teknoloji ürünü olan XPS Isı Yalıtım Levhaları hakkında bilgilendirmek ve doğru ısı yalıtımı uygulamalarına yönlendirmek için çalışıyoruz.

Neden XPS?

Kısaca XPS olarak adlandırılan Ekstrude Polistiren Isı Yalıtım Levhaları, polistiren hammaddesinden levhalar şeklinde üretiliyor. XPS, homojen hücre yapısı sayesinde dış ortam koşullarına olan dayanımı (durability) ile diğer ısı yalıtım malzemelerinden ayrılıyor. Bu sayede ezilme, ufalanma, dağılma, çökme gibi fiziksel deformasyonlara uğramadan bina ömrü boyunca kullanıldığı detayda performansını devam ettiriyor.

XPS Isı Yalıtım Levhaları, düşük ısı iletkenlik değerine (0.028 – 0.031 W/mK) sahip olduğundan, diğer ısı yalıtım malzemeleri ile karşılaştırıldığında, detaylarda daha ince uygulanarak aynı ısı yalıtım değerini, aynı kalınlıkta uygulandığında da daha üstün ısı yalıtım performansı sağlıyor ve bu sayede enerji verimli, sağlıklı ve konforlu mekânlar yaratılıyor. Bu da XPS’in en önemli avantajlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca binaların taşıyıcı sistemlerinin ve donatılarının korozyona karşı korunması sayesinde depreme karşı dayanıklılığı da artıyor ki, bir deprem ülkesi olan Türkiye açısından bu özellik de kesinlikle göz ardı edilemez.

TS EN 13164 standardında XPS ürünleri, donma çözülme dayanımı olan tek ısı yalıtım malzemesi. Uzun süreli daldırma ve difüzyonla su emme değerleri en düşük ürün olması yönüyle diğer ısı yalıtım malzemelerinden ayrılan XPS, ileri teknoloji ürünü bir ısı yalıtım malzemesi. Aynı zamanda kullanıldığı yapı elemanının dış ya da iç yüzeyinde uygulandığında yoğuşmayı (terlemeyi) önleyecek şekilde optimum buhar difüzyon direncine (mu değeri 50–250) sahip bir ürün. Binaların döşeme, duvar ve çatı elemanlarının ve bodrum kat duvarlarının ısı yalıtımında kullanılan XPS, sürekli ısı yalıtımı ve performans özelliklerinin yanı sıra uygulama pratikliği ile de günümüz binalarında ve mühendislik projelerinde istenilen ısı yalıtım performansını ve dayanıklılığını yapı ömrü boyunca koruyor. Dış ortam koşullarına dayanımı sayesinde uygulama ve işçilik hatalarından doğabilecek risklere karşı emniyet sunuyor, binaların bakım ve onarım masraflarını azaltıyor.

Uygulama sonrasında sorun yaşatmaması sayesinde tüketiciler için olduğu kadar üreticiler ve uygulayıcılar için de avantaj sağlıyor. XPS ile yapılan uzun ömürlü yalıtım uygulamaları sayesinde hem son kullanıcının hem de ülke ekonomisinin büyük kazançlar elde etmesi sağlanıyor. Ayrıca sağladığı maksimum enerji tasarrufu ile küresel ısınmaya karşı alınması gereken önlemler içerisinde de önemli bir paya sahip.

Durmuş TOPÇU / XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/isi-yalitimi-bilinci-arttikca-sektorel-buyume-hiz-kazanacak_54377.html

Read Comment Section
8 Yorum Yorum Yaz
  • iyi günler, iyi çalışmalar, ben şanlıurfada oturuyorum, evim en son katta. malum şehrimiz çok sıcak. bana ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz? XPS'yi ben kendim damın üstüne monteleyebilirmiyim? teşekkürler YANITLA
  • evime ısı yalıtımı yaptırmak için yola çıktım ama karar veremiyorum XPS mi yoksa EPS mi yaptırmam gerektiğini bazıları XPS'in avrupa da yasak olduğu türkiye'de de yasaklanacağını içinde bulunan kanserojen maddeden dolayı söylüyorlar XPS satanlar ise kesinlikle öyle bir şey olmadığını söylüyorlar neyin doğru olduğunu kime inanmam gerektiğini anlayamadım yardımlarınızı bekliyorum. merk4738@mynet.com.tr YANITLA
  • Alanında en önemli ve kurumsal firmaların ürünlerinden oluşan kaliteli, garantili ve ekonomik sistemleri sizlere sunan ANKARA YALITIM MERKEZİ TİC.LTD.ŞTİ. ısı yalıtımı, su yalıtımı ve ses yalıtımı konusunda uzman bir şirkettir. Yapı sektörünün ihtiyaç duyduğu 1. sınıf işçilik kalitesini bünyesinde bulunduran şirketimiz, bu güçle tek binadan çok özel – nitelikli konut projelerine kadar tüm alanlarda, yazılı garantiler sunarak hizmet vermektedir. ANKARA YALITIM MERKEZİ TEL:0312 386 06 27-28--29-FAX YANITLA
  • bınalarda ısı yalıtımı ıle enerjı tuketımı arasındakı bag, cıplak bır ınsan ıle gıyınık bır ınsanın sokakta otobus bekledıklerınde harcadıkları enerjıyle benzerlık oluşturur. şoyle kı cıplak ınsan donmamak ıcın hareket eder boylece yedıklerını erıtmeye başlar gıyınık olan ınsan da cıplak olanı ızler ne zaman akıllanacak dıye bakar otobus bu ne zaman gelecegı bellı olmaz.:)) arkadaşım ısınmak ıcın soba klıma elektırklı ısıtıcı harcamaz mısın bunun bır malıyetı olmaz mı dogal gaz faturası odemez mısınız. kışın aylık ne kadar gelıyor. bu bır enerjı malıyetıdır. ısı yalıtımıyla bu malıyetler %40/60 arasında duşer ıyı bır yalıtımla bınanın erozyon omru uzar daha saglam bır bınaya sahıp olursun ornegın denız kenarında yapılan bınaların oksıtlenmesı sonucu betonlarında ufalanmalar başlar rutubetten dolayı 30 yıl sonrasına yarı omrunu tamamlar depremde hasar gormesı ya da yıkılması sozkonusu bınalarda yalıtım ınanın onemlıdır bunu bızzat yaşadım eps yalıtımlı bır baraka yaptım evde. donuyoruz 6 kova komur attık ısınmadı ev. barakada 2 saat elektrıklı soba yakıldı sabaha kadar ısı kaybolmadı sankı agıldasın. bılır mısınız bılmem ama agıl sıcaklıgı kışın uyumak ıcın bırebırdır. YANITLA
  • binalarda ısı yalıtımı ile enerji tüketimi arasında nasıl bir ilişki vardır? YANITLA
8 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor.  1  |  2  |  DEVAMI
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!