img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\54268-5.jpg"align="left" hspace=5 vspace=5>
Inventables, teknolojik yeniliklerle yaratıcı fikirleri bir araya getirmek amacıyla 2002 yılı Şubat ayında Zach Kaplan tarafından kuruldu. ‘Teknoloji Avcıları’ neyin yeni ve mümkün olabileceğinin bilgisini paylaşabilecekleri bir platform yaratma niyetiyle yola çıkıyordu. Şirket, sadece birkaç yılda Proctor & Gamble, Motorola, Black & Decker gibi dünya devleri başta olmak üzere, mobilya, otomotiv, oyuncak, spor malzemeleri ve elektronik sektörlerinde binlerce tasarımcıya esin kaynağı oldu.
Bugün Inventables’çıların şirketlere verdiği 'yenilik' içerikli yardımlar, kapsamlı araştırmaların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Elbette yapılan araştırmaların belli kriterleri var: “Daha önce mümkün olmayan bir şeyin mümkün olmasını sağla, beklenmedik bir özellik yakala, yakaladığın yeniliğin yeni olup olmadığından ve kullanılabilirliğinden emin ol!”
Teknoloji avcılarının başı Osman Özcanlı, her hafta öğrenciler, Inventables çalışanları ve bir grup tasarımcıyla kafa kafaya verip uygulanabilir konseptler üzerine kafa yoruyor.
Popular Science’a verdiği röportajda Özcanlı, “Her firma zaten kendi gelişmiş araştırma ekibine sahip. Bizim tam olarak yaptığımız, onlara gözden kaçırdıkları teknolojik detaylar olduğunu hatırlatmak.”
Inventables Concept Studio tasarımlarıyla da, farklı alanlardaki müşterilerine yenilikçi malzemeler ve tekniklerle çözümler üretiyor. Örneğin ‘Transparent Toaster’ kızarırken ekmeğinizi görebilme olanağı sağlıyor. Transparan ısıtıcı camları bir dilim ekmeği kızartacak ısıya henüz ulaşamamış olsa da Inventables Concept Studio tarafından geliştirilen konseptiyle son derece cazip.
Bir diğer etkileyici konsept ‘Rubber Umbrella’. Kubbe yaratmak için oluşturulan yaratıcı mekanizmasıyla, stüdyonun geliştirdiği ‘super-elastic plastic’in ve şekil bellekli bir malzeme olan nitinol tellerin kullanıldığı şemsiye henüz konsept aşamasında olsa da geleneksel şemsiyelere meydan okuyacak gibi görünüyor.
Stüdyonun ambalaj sektörü için de bir yeniliği var. ‘Fresh Watch’ olarak adlandırılan ambalaj sistemiyle sütünüzün bozulup bozulmadığını koklamadan ya da tatmak zorunda kalmadan ambalajın değişen renginden anlayabilmek mümkün.
‘Origami DVD Player’ ise stüdyodakilerin kafa yorduğu bir başka konsept örneği. Taşınabilir DVD oynatıcı konsepti hayata geçirilirse renkli ve esnek görüntüleme teknolojisine sahip bir ‘e-paper’ ile birlikte üretilecek. Sürekli seyahat etmek zorunda kalan kullanıcılar düşünülerek oluşturulan konsept İsrailli Mag-Ink tarafından geliştiriliyor.
Son vereceğimiz örnekse bu kadarına da gerek var mı, dedirtecek türden. Canları sıkılan stüdyo dehaları zaman ayarlı bir fatura yaratmaya karar vermiş. ‘Time-Sensetive Bill’ konsepti uygulama aşamasına geçerse, ‘bu faturanın zamanı geçmiş’ ünlem cümlesi artık eskisi kadar can sıkıcı olmayacak, diye düşünmüş olmalılar. Çünkü faturanız postaya verildiği anda çalışmaya başlayan mekanizmasıyla sizi uyaran ve kendi kendini güncelleyen bir zarf söz konusu. 14 gün sonra, artık tarihi geçmiş bir fatura söz konusu olduğunda zaman ayarlı mürekkep sayesinde eski fatura yatırma adresinin yerini zamanı geçmiş faturaların yatırıldığı yeni adres alacak.
|