Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Yavaşladı Vinç Sektörü Yüzde 25 Küçüldü

Türkiye'de ithalat, ihracat ve iç satışlarla cirosu 2007'de 2 milyar dolara yaklaşan vinç sektörü, 2008 sonunda yüzde 25 küçüldü. Geçen yıllarda hızlı bir büyüme ivmesi kazanmasına rağmen 1 yıl içinde 1.5 milyar dolarlık cirolara gerileyen sektör, toplamda yarattığı 5 bin kişilik istihdamın yüzde 15'ini de son 1 yılda kaybetti. Vinç sektörünün

Referans Gazetesi
İnşaat Yavaşladı Vinç Sektörü Yüzde 25 Küçüldü

BR> 
İstihdamda yüzde 15'lik düşüş

İMDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy da vinç imalatında sıkıntılı bir dönem yaşandığını belirterek, 2007'den bu yana imalat oranlarının sürekli düştüğünü dile getirdi. İmalattaki bu düşüşte, global kriz, inşaat sektöründe yaşanan durgunluk ve leasing'deki KDV oranın yüzde 1'den 18'e çıkmasının etkili olduğunu kaydeden Aksoy, şöyle devam etti: "Herbiri 250-300 bin eurodan satılan kule vinç sektörünün yıllık cirosu yaklaşık 70 milyon euroya ulaştı. Şu anda Türkiye genelinde kule vinç satan firma sayısı 15, ülkemizdeki kule vinç parkı ise yaklaşık 4 bin adet. Kule vinçlerinde Ankara'da önemli üreticiler mevcut ama işler düşüyor. İkinci elde kule vinç ithalatı 10 yaşa kadar serbest. Mobil vinçte ise pazar yüzde 80 imalat, yüzde 20 ithalata dayalı. Yılda bin 400 adetlik üretim var. Fabrika vinçlerinin de yüzde 90'ı ülkemizde üretiliyor. Sektörde bu yıl yaklaşık yüzde 15'lik bir istihdam gerilemesi var. Vince talep artınca tam organize olmayan birçok firma işe girmişti. Kriz bunları eliyor. Ancak kriz derinleşmeden önlemler alınmalı. Geçen yıl sektörde toplam 53 milyon dolar ihracat yapıldı, bu yıl 65 milyon dolar hedef konuldu. 2009'da ise bu daha da artacak. İthalat 2007'de 318 milyon dolarken bu yıl 350 milyon dolara çıkacak."
 
İç pazarda yüzde 10'luk daralma

Vinç sektörünün ABD, Küba, Avrupa, K.Afrika, Ortadoğu'ya ihracatı bulunduğunu kaydeden Aksoy, "İç pazarda satışlarının 2009'da yüzde 10 daralması öngörülüyor. Çünkü yatırımlarda düşüş var. Pazardaki daralma vergi oranlarında düşüşle aşılabilir. KDV yüzde 18'e çıkınca işler değişti" dedi. Geçen yıl yatırıma dönük yoğun bir yıl yaşadıklarının altını çizen Aksoy özellikle toplu konut ve belediye projelerinin yatırımını daha düşük kapasiteli vinçlere yönlendirdiğini de sözlerine ekledi. Aksoy, vinç piyasasının Avrupa ve ABD'de çok gelişmiş olduğunu, inşaatçıların vinç parkurlarından kiralama yoluna gittikleri kaydetti. Aksoy "Vinç ihtiyacı olanlar artık bizde de satınalma yerine kiralama yöntemine başvuruyorlar. Ancak bu pazarın halen yüzde 5-10'u civarında" bilgisini verdi.
 
Operatör eğitimi için 1 milyon YTL'lik bütçe
 
Konya'da gerçekleştirilen zirvede, Avrupa İş Makinaları Komitesi (CECE) ve Avrupa İş Makinaları Distribütörleri Konfederasyonu (ECED) tarafından vinç sektör komitesinin kurulması yönünde tavsiyeler onaylandı. Katılan 100'ün üzerinde vinç firması bu komiteye katılmak istediğini belirtti. Sektördeki sıkıntılara çözümün ilk adımı olarak ortak bir komite ile hem teknik eleman hem de operatör eğitimi verilmeye başlanacağı ve bu iş için 1 milyon YTL'lik bir bütçe oluşturulduğu açıklandı. Vinç sektörünün en büyük sorunlarından birisi kule vinçleri kullanacak operatör eksikliği. Yetişmiş eleman eksikliği olan sektörde bir kule vinç operatörünün maaşı 2 bin 500 ile 5 bin YTL arasında değişiyor.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-yavasladi-vinc-sektoru-yuzde-25-kuculdu_65425.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!