Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İMSAD: 10 Yılda Geldiğimiz Nokta Depremden Daha Sarsıcı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, dünyanın en aktif deprem bölgelerinden birinde bulunan Türkiye'de özellikle Marmara depreminin üzerinden tam 10 yıl geçmesine rağmen deprem güçlendirme çalışmalarının yetersiz kaldığını ve binaların birçoğunun halen depreme karşı savunmasız olduğunu açıkladı.

yapi.com.tr
İMSAD: 10 Yılda Geldiğimiz Nokta Depremden Daha Sarsıcı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, dünyanın en aktif deprem bölgelerinden birinde bulunan Türkiye'de özellikle Marmara depreminin üzerinden tam 10 yıl geçmesine rağmen deprem güçlendirme çalışmalarının yetersiz kaldığını ve binaların birçoğunun halen depreme karşı savunmasız olduğunu açıkladı. İMSAD Başkanı Orhan Turan, “A.B.D., Japonya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde 1980 yılı başından bu yana eski-yeni binalar, köprüler ve endüstriyel tesisler depremden korunma amacıyla yeni teknolojiler uygularken, inşaat sektöründe lider konumda olan bir ülke olarak hiçbir ilerleme sağlayamıyoruz”  dedi.

İş işten geçmeden binalarınızı depreme karşı güçlendirin

Coğrafi konumu dolayısıyla en aktif deprem bölgelerinden birinde yer alan Türkiye topraklarının yüzde 96’sı, nüfusumuzun ise yüzde 95’i risk altında bulunuyor. 1930’lu yıllardan itibaren yapılan yönetmelik temel çalışmaları günümüzde halen yeterli değil. Uygulanan yönetmeliklerin yetersiz olduğunu belirten Turan, sözlerine şöyle devam etti:

“En büyük ve acı kanıt binlerce kişinin binalar altında kalarak can verdiği 17 Ağustos depremi oldu. 1999 Marmara depremi sonrası ise maalesef değişen pek bir şey olmadı. Türkiye bu gerçeği bir kez daha kabul ederek, o tarihten itibaren yeni yönetmelikler, afet, imar, yapı kanunları, kararnameleri çıkardıysa da yeni yapılan inşaatlar dışında mevcut binaların denetimi yapılmadı ve gerekli planlamalar hayata geçirilemedi. 2010 yılında ‘Kültür Başkenti’ İstanbul’da bile önlemler istenilen düzeye getirilemedi. Binaların iyileştirme çalışmaları tamamlanamadı. Aradan 10 yıl geçmesine rağmen bugün halen İstanbul’un köprülerinde deprem güçlendirme çalışmaları sürüyor”. 

Turan bugün köprülerin, hastanelerin, okulların ve tüm önemli kamu kurum ve kuruluşlarının güçlendirmelerinin çoktan tamamlanmış olması gerektiğini ve yurttaşların hanelerinde bir an önce kentsel dönüşüm çerçevesinde çalışmaların başlatılmış olması gerektiğini ifade etti. Turan bugün öncelikle bina, altyapı yenileme ve güçlendirme çalışmalarının yapılması, sonra risk alanlarının belirlenerek kaçak binaların inşasının önlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Afet hazırlık planlarının da çok yetersiz olduğunu savunan Orhan Turan hükümetin toplumsal eğitim, yapısal güçlendirme ve denetim gibi konularda tüm sorumluluklarını kusursuz yerine getirme zorunluluğu olduğunu söyledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik’ ya da diğer adıyla G Yönetmeliği’ni destekleyen İMSAD; kamu otoritesinin etkin yapı üretimini denetlemesi, haksız rekabetin önüne geçmesi, akreditasyon ve belgelendirme kurumları ile test merkezleri ve laboratuarlarının sayı ve niteliğini artırması ve desteklemesi gerektiğinin altını önemle çizdi.

Kayıt dışı ve haksız rekabetin cezası can kaybı!

Turan yaptığı yazılı açıklamada, ülkede gerekli alt yapıyı hazırlamak ve depreme dayanıklı bir konumuna getirebilmek için bugünkü mühendislik, mimarlık ve şehir planlamacıların bu konularda verdiği hizmetlerden yararlanmanın mümkün olduğunu belirtti. “Halen yurtiçinde yapılan birçok projede bina maliyetini düşürmek ve ucuza mal etmek için kalitesiz malzemeler kullanılıyor. Kayıt dışı üretim ve haksız rekabet nedeniyle pek çok sektör olduğu gibi inşaat sektörü de ciddi sıkıntı yaşıyor fakat maalesef bizim sektörümüzde yapılan hataların neticesi can kaybına kadar uzanabiliyor” diyen Turan, bu konuda hükümetin üzerine düşen denetlemeleri yapması ve toplum bilincini sağlaması gerektiğini, aksi takdirde kalitesiz malzemelerle yapılan binaların can almaya devam edeceğini söyledi.

İnşaat malzemeleri üretiminde üçüncüyüz, kalitemiz ise tartışılmaz!

Türk inşaat sektörünün dünyada önemli bir gücü elinde bulundurduğunu açıklayan İMSAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye müteahhitlik hizmetlerinde dünyada üçüncü sırada, İnşaat malzemeleri sanayisinde ise üretim üssü konumunda bir ülke olarak can kaybını önlemek için İMSAD bünyesinde bulunan güvenilir şirketlerle çalışılması gerektiğini vurguladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/imsad-10-yilda-geldigimiz-nokta-depremden-daha-sarsici_71455.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!