İhracattaki düşüş trendinin değişmesi için ihracatçı birlikleri formüllerini ortaya koydu. Dünya Gazetesi'nin haberine göre, ihracatın eylül ayında yüzde 19.8, yılın ilk 9 ayında da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 düşmesi, son çeyrek için hızla önlem alınmasını gündeme getirdi. Son çeyrek için dikkat çeken üç önemli öneri var. İhracatın eski temposuna dönmesi için Türkiye’nin yeni bir büyüme stratejisi belirlemesi gerektiğini anlatan ihracatçılar, son dönemde miktar bazında artış olmasına rağmen ihracat rakamının düşmesine dikkat çekerek, katma değeri yüksek üretime dikkat çektiler. Fuar desteklerinin 20 puan artırılmasını isteyen ihracatçılar, daralan dünya ticaretine karşı, Dünya Ticaret Örgütü kuralları kapsamında yeni bir teşvik stratejisi istediler. Kurlardaki aşırı dalgalanmadan doğan riskler konusunda tedbir alınmasını isteyen ihracatçıların enerji masrafl arının azaltılması için elektrikteki TRT payının kaldırılmasını istiyorlar. İhracatçı Birlikleri Başkanları görüşlerini paylaştı.
İşte başkanlar ve formülleri:
"Yıl sonuna kadar kullanılacak kredilere sıfır faiz uygulansın"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ile tüm bölgesel ve jepolotik gelişmeler dikkate alındığında ihracat hedeflerinin en son açıklanan Orta Vadeli Program’da revize edildiğine dikkat çekerek, ihracatı yeniden eski temposuna kavuşturmak için tüm ihracat ailesi olarak var güçleriyle çalışacaklarını söyledi. Büyükekşi, kısa vadede uygulanabilecek önerileri şöyle sıraladı: “İhracata yönelik devlet desteklerinin ihracata oranının yüzde 1’e çıkarılması. Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi ve AB’nin diğer ülkelerle yaptığı STA’lara ve ABD ile yapılan TTIP’ye dahil olunması konusundaki çalışmaların hızlandırılması.Türkiye’nin hedef pazar olarak belirlediği ülkelerle STA ve tercihli ticaret anlaşmalarının sayısının artırılması. Ar-Ge merkezleri sayısını kısa vadede 500’e yükseltmek için yeni açılan merkezlere 3 yıl boyunca ek destek sağlanması. İnovasyon ve Ar-Ge’de sadece sürece değil, sonuç, ürün ve hizmete dönüşmesine destek verilmesi. Ar-Ge merkezlerinde geliştirilen ve yurtiçinden patent alan yüksek teknoloji yoğunluklu ürünlerin ihracatının özel programla desteklenmesi. Eximbank veya diğer kurumlar tarafından alacak sigortası yapılmış ihracatlar için kullanılan kredilerin Bankalar için risk karşılıklarının yüzde 0 olması. Eximbank’ın reeskont kredisi olanakları genişletilmeli ve yıl sonuna kadar kullandırılacak kredilerde sıfır faiz uygulanmalı.Ülke programları kapsamında ihracat alacakları ticari ve politik risklere karşı sigortalanması. Ar-Ge ve Tasarım harcamalarının kurumlar vergisi matrahından iki katı düşürülmesi. Teşvik Programları mevzuatlarının sadeleştirilerek tek bir tebliğde birleştirilmesi.”
"İran'a ihracatı destekleyici devlet teşviki şart"
Bülent Aymen / Akdeniz İhracatçı Birlikler Koordinatör Başkanı: "İhracatın canlandırılması için öncelikle siyasi istikrarın sağlanarak, ekonomik istikrarın oluşturulması gerek. İkinci olarak üretimin artırılması lazım. Üçüncü olarak da ihracatçıların eksil mal kaydı ile kredi ödeme vadelerinin uzatılması, taahhüt kapatmalarının yapılması, finansman sıkıntısının giderilmesi ve yeni pazarlarla ilgili yapılan çalışmalarda ihracatçının önünün açılması gerekiyor. AKİB’in en büyük sıkıntısı tüm komşu pazarlarında sıkıntı olması. Bunun düzelmesi kısa dönem içinde zor. Özellikle İran ile ihracatı destekleyecek teşvikler verilmeli. Önemli sektörlerimiz tarım ve sanayi. İkisinde de sıkıntı aynı. Finansman, maliyet ve parite problemi var. Zararına satış yapılıyor. Bir taraftan da Türkiye yüzde 3 büyüyor ve sanayi üretimi artıyor. Bu gelişmeler ümit verici. İhracatta değer bazında düşüş söz konusu, ama miktar bazında yüzde 3’lik artış var. Sanayici üretiyor, ancak ya stoklarını eritiyor ya da ihracatta çok düşük fiyatlarla mal satıyor."
"Rekabetçi kur sağlanmalı"
Mustafa Satıcı / Batı Akdeniz ihracatçı Birliği Başkanı: "Bölgemizde ihracatın lokomotifi yaş meyve sebze sektörü. Bu alanda en büyük pazarlarımızdan biri Rusya. Rusya’daki bürokrasi de büyük sıkıntı yaratıyor. İhracatın artırılması için, sebze meyve ihracatına teşvik, Rusya’ya ihracatta ve hal kayıt sistemindeki bürokrasiyi azaltmak ve üreticiye girdi ve eğitim desteği verilmesi sağlanmalı. Birlik olarak özellikle mermer sektöründe ruhsat işlemlerinde sıkıntı yaşıyoruz. Kendi birliğimizde ihracatın artması Birliğimizin özelinde ihracatın artırılmasına yönelik önerilerimi de sırasıyla şöyle ifade edebilirim: Mermer sektöründe ruhsat işlemlerinde yaşanan sıkıntıların giderilmeli, bölge ülkeleri ile ilişkileri geliştirmek için yeni bir sürecin başlatılması sağlanmalı, kurlara müdahale edilmemeli. Dünya piyasalarındaki bozulmadan daha az etkilenmek için rekabetçi kur şart. Yoksa şu an ihracat çok daha fazla düşer."
"İhracat destekleri bölgelere göre farklılaştırılmalı"
Ahmet Hamdi Gürdoğan / Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Başkanı: "Belli pazarlardaki olumsuzluklar var. Finansman yönünden büyük sorun yaşayan ihracatçılarımıza, teminat sigortası kapsamında, rakipleri ölçeğinde kredi kullanabilme imkanı sağlanmalı. Bürokrasiden kaynaklı sorunlar ivedilikle çözülmeli. Ayrıca döviz kurlarından kaynaklı riskleri minimize edecek sistem oluşturulmalı. Parite farkı nedeniyle Türkiye’nin ihracatı düşüştü. Anadolu’daki KOBİ’lerin finansmana erişimindeki sorunlar giderilmeli, maliyetler düşürülmeli. Teminat sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşturulmalı. Kurlardaki istikrarsızlığı düzenleyecek denetim mekanizması oluşturulmalı. İhracatçıya özel kur tanımlanmalı. Yaş meyve sektöründe Rusya ile yaşanan sıkıntılar kalıcı olarak çözülmeli. Sarp Sınır Kapısı’ndaki beklemeleri ortadan kaldırmak için kapı altyapısı genişletilmeli ve alternatif kapı olarak Muratlı’nın yapımına bir an önce başlanmalı. İhracata yönelik devlet destekleri, bölgelere göre farklılaştırılmalı."
|