Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Samsun’daki sel baskını üzerine 6 Temmuz 2012 tarihinde bir basın açıklaması yaparak, aşırı yağışları afete dönüştüren olayın bilimsel verilerin göz ardı edilmesi olduğunu vurguladı.
Basın açıklamasının tamamı ise şöyle:
"Samsun ilimizde geçtiğimiz günlerde yaşanan yoğun yağışlar sonrası oluşan sel nedeniyle 6‘sı çocuk olmak üzere toplam 11 yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. Üzüntülüyüz.
Öncelikle belirtmeliyiz ki; Samsun ilimizdeki aşırı yağışlar sonrası oluşan selin, Mert Irmağı taşkınına yol açması bir afet değildir. Bunu afete dönüştüren şey bilimsel verilerin göz ardı edilmesidir.
Yapılması gerekenler yapılmazsa felaketler de kaçınılmaz olur. Bunu bilimsel veriler ile donatarak defalarca belirttik ve ilgilileri uyardık. Ülkemizde yaşanan afetlerin felaketlere dönüşmemesi için öneri ve uyarılarımızı, en son olarak Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılması gündeme geldiğinde yaptığımız basın açıklamaları ile kamuoyuna duyurduk.
Ne yazık ki uyarılarımızın tersi yapıldı.
Sel baskınları ve taşkınlardan korunmak için doğal bitki örtüsünün, özellikle de ormanların korunması gerekirdi. Tersi yapıldı. Korunmadı, üstelik 2B Yasası ile ormansızlaşma teşvik edildi.
Yerleşim yerlerinin dere yatakları ve sel bölgelerinin dışına çıkartılması gerekirdi. Tersi yapıldı. İmara açıldı.
Akarsu yataklarının temizlenmesi ve genişletilmesi gerekirdi. Tersi yapıldı. Daraltıldı.
Bu yanlışlar sadece Samsun ilimizde değil, ülkemizin her yerinde yapıldı ve yapılmaktadır. Görünen o ki; yetkililer yaşanan acılardan yeterince ders çıkarmamıştır. Hala ormanlarımız daraltılmaktadır, dere yatakları imara açılmaktadır ve hatta imara açılan bu yerler kentlerin cazibe merkezleri haline getirilmektedir.
Bilindiği gibi, hemen hemen her yıl ülkemizin değişik bölgelerinde sel felaketleri can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Daha dün gibi hatırladığımız 17 Ağustos 2009’da Bartın, Ordu ve Artvin’de, 9 Eylül 2009’da İstanbul İkitelli’de, 27 Ağustos 2010’da Rize’de onlarca can ve çok büyük miktarda mal kaybına neden olan sel felaketleri maalesef yetkilileri uyarmaya yetmemiş görünmektedir.
Samsun’da, Mert Irmağı yatağında kentsel yenileme (gecekondu dönüşüm) projesi kapsamında yapılan konutlar TOKİ tarafından inşa edilmiştir. Bu taşkın alanını imara açanlar, konutlara ruhsat ve iskan verenler, denetleyenler, hem kişi hem de kurum olarak, yaşanan afetin, can ve mal kayıplarının birinci derecede sorumlularıdır. Sorumluların derhal hesap vermesi gerekir.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak, Samsun’da yaşanan su taşkını nedeniyle can ve mal kaybı yaşayan yurttaşlarımız için üzüntü duyduğumuzu belirtiyor, bu olayların bir daha yaşanmamasını umuyor ve yetkilileri tekrar tekrar uyarıyoruz: Kentlerimizi bilimsel veriler ışığında, çağdaş kent yönetimi anlayışıyla yönetemeye davet ediyoruz."
|