br/>
Bir yıla yakın süren çalışmalar sonucunda sualtı arkeologlarınca Elazığ'daki Hazar Gölü'nde 11. yüzyıla ait bir yerleşim yerinin izleri bulundu. Bulunan yerleşim bölgesi pek çok özelliği ile bölgenin tek örneği sayılırken, Evliya Çelebi' nin de Seyahatname' sinde geçiyor.
Kültür Bakanlığı'ndan alınan izinlerle geçen aylarda bilim insanlarınca Hazar Gölü'ne yapılan dalışlarda bir şehir bulundu ve şehrin 11. yüzyıla ait bir manastır olduğu belgelendi.
Dip profili çıkarılacak
''Hazar Batık Şehir Projesi'' olarak bilinen ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü'nce Bilimsel Araştırma Projesi olarak kabul edilerek desteklenen projeyi İTÜ'den sualtı arkeoloğu Dr. Çiğdem Özkan Aygün organize ediyor. Çalışmalara ayrıca İTÜ Avrasya Yer Bilimleri öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Prof. Dr. Emin Demirbağ da destek veriyor.
Hazar Gölü'nden dip profilinin çıkartılması için özel bir işlem uygulanacak. Yine üniversiteye ait 50 bin Avro değerindeki, kumun altında da kalsa sualtındaki kalıntıları tespit etmeye yarayan ''Sub-bottom'' profiller ilk kez bu proje için kullanılacak. Çalışmalar, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı'nca da (ÇEKÜL) destekleniyor. Bizans İmparatorluğu'nun güçlü olduğu dönemlere ait batık şehrin kuzeydoğusunda kalan Kilise Adası üzerinde ise 12-13. yüzyıla ait keramikler bulundu. Yerleşimin 13. yüzyıla kadar aktif olarak kullanıldığı düşünülürken, aktif bir fay hattının üzerinde bulunmasından dolayı şiddetli bir deprem ile sulara gömüldüğü tahmin ediliyor.
Araştırmaları yapılan batık yerleşim, gölün güneybatısında Sivrice kasabasına 3 km uzaklıktakı Kilise Adası ile kara arasında yer alıyor. Burada 19. yüzyıl başlarına kadar Gölcük adıyla 50-60 haneli bir köy bulunduğu, suların yükselmesiyle köyün karşı kıyıya taşındığı biliniyor. Günümüzde suların tekrar alçalmasıyla binaların bir kısmının tekrar görünür hale geldiği belirtiliyor.
|