br/>
Her zaman kinetik mimarlıkla ilgilenmişimdir. Pavel Hladik’in malzeme olanaklarını araştırarak yeni interaktif çevreler oluşturmaya yönelik bir proje üzerinde çalıştığını duyunca heyecanlandım. Bu proje kontrol edilebilir esnek bir çevre yaratmak için şık ve verimli bir çözüm yolu bulmayı amaçlıyor. Pavel, hareketli strüktürler yaratmak için şekil hafızalı alaşımlar (shape memory alloys- SMA) kullanıyor. Bunlar öne çıkan özellikleri ile de bütünde bir interaktif strüktürü temsil ediyor. Proje hala araştırma evresinde.
Madde sistemi, birbirlerinden etkilenen bileşenlerden (kıvrımlı SMA) ibaret. Karakteristik alaşımlardaki deformasyon oranının %5’e kadar çıkabileceğinden dolayı projede nikel, titanyum ve bakırdan meydana gelen SMA kullanılıyor. Metalin sıcak şekil strüktürü ve soğuk şekil strüktürü olmak üzere iki çeşidi var. Soğuk şekil strüktürü çok yumuşak ve üzerindeki yükün basıncı altında deforme olabilir. Halbuki sıcak şekil strüktürü, strüktürün son duruşunu belirler. Sonuç; SMA’nın yapım işlemi boyunca SMA’nın kodlanmasıdır.
Bileşenler, toplamda bir elektirik devresi yaratmak için güçsüz iletken lifler ile bir araya getiriliyor. Nikel, titanyum ve bakırdan oluşan metal, direnç teli gibi görev yapıyor. Bunun için de yavaş yavaş ısıtılıyor. Denge, bağlantı anahtarı ve tamamen eğilmeye karşı olan teflon yaprağı tarafından sağlanıyor. Fiziksel model, bileşenlerin boyutu ve toplu pozisyonuna olanak sağlayan bir örnekle test edildi. Önerilen sistem, uzayın ve ortamın bir kısmını tartışmaya açıyor. Çünkü strüktür, akıllı iç bölme ya da çevreye duyarlı sığınak gibi de kullanılabiliyor.
Hareketli strüktür tasarımı avantajlarını teflon yaprağından ve nikel, titanyum ve bakır SMA’dan alıyor. Bu strüktür yere ya da diğer strüktüre sabitleniyor ve elektrik devresinin bir parçası haline geliyor. Reaksiyonlar, spiral SMA’nın üyeleriyle bağlantılı çeşitli devreleri çalıştıran bilgisayar tarafından kontrol ediliyor. Tüm strüktür tarafından yön verilerek birleştirilen teflon yaprağı tarafından üyelerin üzeri kaplanıyor.
Strüktür, iki kritik pozisyon arasında sürekli şekil değiştiriyor. SMA, şeklini şimdiki haline sebep olan ısı değişimine göre değiştiriyor. Deformasyon oranı %5. Fakat spiral kullanmak sonucu çeşitlendiriyor. Strüktürün sıcak şekil ve soğuk şekil olmak üzere iki durumu da Nikel, Titanyum ve Bakır alaşımının karekteristiğinden ileri geliyor. Strüktür, soğuk pozisyon boyunca paketlenmiş ve taşınmış olabiliyor. SMA’nın kıvrımları, bütün strüktürün sertliğini sağlayan sistem kilidi ile bağlantılı eklem yerine kaynak yapıyor. Yani, strüktür çok katmanli ve biçimi zincirler belirliyor.
Orjinal metin için tıklayınız
|