b>Kültür ve Turizm Bakanlığı, kurumlararası bürokrasinin aşılamaması sonucu yıkılmaya terk edilen tarihî eserleri turizme kazandırmak amacıyla önemli bir adım attı.
Bakanlık bünyesinde, ‘Kültür ve Turizm Koordinasyon Kurulu’ oluşturuldu. Tam yetkili kurul, farklı kurumlarca turizme yönelik tüm bürokratik işlemleri tek çatı altında topluyor. Böylece hem kararlar hızlı alınacak, hem de bir kurumun itirazı sebebiyle rafa kaldırılan onlarca restorasyon projesi hayata geçirilecek. Bunun ilk örneği İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Bizans dönemine ait bin yıllık Anemas Zindanları, Feshane ve Camialtı Tersanesi’nin de aralarında bulunduğu yeni projelerle Haliç müzeler bölgesi haline getirilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir, Beyoğlu, Eyüp, Fatih ve Eminönü belediyeleri, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, üniversiteler, sivil toplum örgütleriyle birlikte Anıtlar Yüksek Kurulu’nun da yer alacağı ‘İstanbul Kültür ve Turizm Koordinasyon Kurulu’ iki yapılı olacak. Üst yapıda Bakan veya Genel Müdür başkanlığında ‘Yönetim Kurulu’ oluşturulacak. Alt yapıda ise teknik yapı birimleri bulunacak. Teknik yapı birimlerinde bütün kurumlardan uzmanlar, protokol çerçevesinde görevlendirilecek ve tüm kurum temsilcileri bir arada çalışacak.
Bakan Erkan Mumcu, yeni bir bürokratik kademe oluşturmadıklarını ısrarla vurgularken, “Bu yapı, kültürel mirasın korunması, geliştirilmesi ile İstanbul’un geleceğine yönelik turizm politikalarını oluşturacak. Kaynak, enerji birliği yaratacak ve sinerji oluşturacak.” diye konuştu. Öncelikli hedef olarak Topkapı Sarayı, Zeyrek, Haliç ve çevrelerinin kazandırılmasının belirlendiğini açıklayan Mumcu, “İmkanlarımızı birleştireceğiz. Koruma Kurulları da bu yapının içinde olacağı için gereksiz bürokrasi, kurumsal taassup ve bağnazlıklar aşılacak.” dedi.
Yeni yapılanma çerçevesinde, ‘Altın Boynuz’ olarak bilinen Haliç ve çevresi müzelerle donatılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihî Anemas Zindanları’nı müzeye dönüştürmek için çalışmalara başlıyor. Bizans döneminin en büyük saray komplekslerinden birisi olan Blahernia Sarayı’nın bir parçası olan Ayvansaray’daki Anemas Zindanları, aralarında Kahpe Bizans, Kara Murat gibi çok sayıda tarihî filmde doğal plato olarak kullanılmıştı. Bizans’tan günümüze kalan tek yeraltı zindanı olan Anemas Zindanları’nın restorasyonu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ile bir protokol imzalamış fakat, izin için başvurulan Anıtlar Yüksek Kurulu bu restorasyona ret kararı vermişti.
Haliç’te müzeye dönüştürülecek tarihi yapılardan birisi ise Feshane. Türk tekstil ve konfeksiyon sanayiinin oluşmasında öncü rol oynayan tarihi Feshane binası, sahibi Büyükşehir Belediyesi tarafından işletmecisinden alınarak 49 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilecek. Bakanlık burada Türk tekstil tarihinin yer aldığı Feshane Müzesi’ni kuracak. Feshane’nin bir bölümü ise sergi salonları olarak hizmet verecek.
Bakanlığın Haliç’te göz koyduğu bir diğer yapı ise Camialtı Tersanesi. Dünyanın birçok şehrinde bulunan Çağdaş Eserler Müzesi için düşünülen Camialtı Tersanesi’nin Bakanlığa devri için Bakan Mumcu yoğun bir çaba içerisinde bulunduklarını açıkladı. Bilgi Üniversitesi tarafından tarihî Silahtar Elektrik Santralı’nın da müzeye dönüştürüldüğünü hatırlatan Bakan Mumcu, Rahmi Koç Müzesi, Kariye Müzesi ve inşaatı süren Sütlüce Kongre Merkezi’nin de hizmete girmesiyle birlikte Haliç’in gerçek bir altın boynuz haline geleceğini kaydetti.
|