Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

GYODER'den Vergi ve Temettü Şartına İtiraz

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, GYO'lara asgari kurumlar vergisi ve temettü şartı sonrası sektördeki ekosistemin bozulabileceğini söyledi.

yapi.com.tr
GYODER'den Vergi ve Temettü Şartına İtiraz (Fotoğraf: AA)

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, TBMM'de görüşülmekte olan torba yasa kapsamında GYO'lara getirilmesi planlanan asgari yüzde 10 kurumlar vergisi ve yüzde 50 temettü şartının hayata geçmesi halinde GYO'ların yeni yatırımlar için ayırabilecekleri kaynağın çok azalacağını; bunun da sektördeki ekosistemi çalışamaz duruma getirebileceğini söyledi.

Çekici, önerilerinin kurumlar vergisi istisnasının devam etmesi ve yüzde 20 temettü şartı getirilmesi olduğunu ifade etti.

Sözcü’de yer alan Reuters kaynaklı habere göre; Türkiye'de mevcut durumda 46 olan olan GYO sayısının bu yılın sonunda 60'lara yaklaşması, üç yıl içinde ise 100'e ulaşmasını öngördüklerini belirten Çekici, düzenlemenin bu haliyle yasalaşması halinde ise yeni GYO'ların sisteme dahil olmasının güçleşeceğini, hatta mevcut GYO'lardan bazılarının bu statüden vazgeçebileceğini söyledi.

'Dünyada doğrudan vergi yok'
Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurul'da bu hafta görüşülmeye başlandı. Teklif kapsamında, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) tabi olacağı vergi ve istisnalara ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.

Reuters ile yaptığı söyleşide sektöre ilişkin gelişmeleri değerlendiren Çekici, "Yaklaşık dört aydır konunun üzerinde gerek özel sektörle, gerek düzenleyici kurum olarak SPK ile, gerekse kamu ile özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çok ciddi istişareler yapıyoruz. Torba yasaya giren ve bazı vergilerin getirilmesi, bazılarının oranlarının değiştirilmesi yoluyla maliye politikasına katkı verilmesini olumlu buluyoruz. Sektör olarak da üzerimize düşeni yapmaya açığız" dedi ve ekledi:

"Ancak GYO'ların tüm dünyadaki işleyişine baktığınızda, GYO'lara doğrudan vergi dünyada yok. Türkiye'deki mevcut durum da özel bir durum değil, bir imtiyaz değil. Çünkü GYO'ların kuruluş felsefesi nitelikli büyük gayrimenkul üretimini teşvik etmek, gayrimenkul sektörünün gelişmesini sağlamak, kayıt altına almaktır. Kurumlar vergisi istisnası da onların kuruluş ve işleyişi için tanımlanmış bir yatırım yapma, önünü açma konusudur."

Mevcut uygulamada GYO'lar kurumlar vergisinden istisna tutuluyor. Kanun teklifi ile gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile gayrimenkul fonlarının, ticari mal niteliğinde olanlar dahil sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların yüzde 50'sini ortaklarına kar payı olarak dağıtmaları istisnadan faydalanmak için şart koşuluyor.

Önerilerini sundular
Çekici, "Teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda onaylanan şekli maalesef sektörün yüzde 50 temettü dağıtmasının zorunlu hale gelmesi ve yüzde 10 asgari kurumlar vergisini ödemesi yönünde gelişti. Biz dedik ki, kurumlar vergisi istisnamız devam etsin, ama kâr dağıtımı zorunluluğuna bağlansın. Yani temettü ödeyelim. Bunun için ciddi savaş verdik. Önerimiz, bütün GYO'lar yüzde 20 temettü dağıtsın yönündeydi. Hem küçük yatırımcıyı mutlu etsin, hem GYO'ların iskonto oranlarına faydası olsun" dedi ve ekledi:

"Biz hâlâ savaşıyoruz. Bizim hâlâ amacımız bu yüzde 10'u kaldırmaya çalışmak. Kazancınızın yüzde 50'sini kâr payı olarak dağıtacaksınız. Bunun üzerine bir de yüzde 10 kurumlar vergisi geldiğinde, kalan miktarın neresiyle yatırım yapılacak? GYO'ların üzerinde çok ciddi bir kambur oluşacak."

http://www.yapi.com.tr/haberler/gyoderden-vergi-ve-temettu-sartina-itiraz_205557.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!