ürkiye'deki mermer üretiminin yüzde 25’inin Diyarbakır ve Elazığ’da gerçekleştirildiği bildirildi. Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı ve mermer fabrikası sahibi Raif Türk, mermer sektörünün Türkiye’nin en hızlı gelişme sağlayan sektörü olduğunu belirterek, mermerciliğin Doğu ve Güneydoğu’daki işsizliği yenmeye aday sektör olduğunu kaydetti.
İtalya’ya ihracat
Türk, şöyle dedi: “Diyarbakır ve Elazığ’daki mermer üretimi, Türkiye’nin toplam mermer üretiminin yüzde 25’ini aştı. Türkiye’nin 1 milyar dolar olan yıllık mermer ihracatının 160 milyon dolarlık bölümü bu iki ilimizden yapılıyor. Bölgedeki firmalar modern araçlarla üretim gerçekleştiriyor. Diyarbakır’da 20 mermer fabrikası var. Bunlardan altısı uluslararası standartlarda.” Kendi firması DİMER’in 50 ülkeye işlenmiş ve ham doğal taş ihraç ettiğini, diğer firmaların satışlarıyla birlikte bölgeden, 55 ülkeye mermer ihracatı yapıldığını anlatan Türk, şöyle konuştu: “Bölgedeki üretimin yüzde 85’i ihraç ediliyor. Kalan yüzde 15 ise ülke içinde tüketiliyor. Mermercilik işinde ileri gelen ülke olan İtalya’ya, en çok ürün satan firmayız. Ürünümüzün kalitesinin uygun olması ve çeşitlilik, İtalya’ya satışımızın esas nedenidir.”
Türk, yurt dışından mermere yoğun bir talep olduğunu, ancak talebi karşılayamadıklarını vurgulayarak, “Özellikle kuzey Avrupa ülkeleri ile Rusya’dan gelen talebi geri çeviriyoruz” dedi. Sektörün işlettiği ocaklarda özellikle köylülerin çalıştığına dikkat çeken Türk, mermerciliğin özellikle kırsalda oturan insanlara iş sağladığı için köylülerin büyük kentlere göçünü engellediğini, bu nedenle sektörün desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Türk, şöyle devam etti: “Diyarbakır’dan İstanbul’a nakliyat, Çin’e yaptığımız nakliyattan daha pahalı. 1 ton mermerin İstanbul’a nakliyesi 80 YTL’ye mal olurken Çin’e 1 ton mermerin nakliyesi sadece 60 YTL’dir. Bölgede demiryolu altyapısının iyileştirilmesi lazım.”
|