b>Güneydoğu Anadolu Bölgesi turizme açılma planları yapıyor. Bölgenin turizme açılmasına yönelik projeler, bölge halkını umutlandırdı. Şanlıurfa'da hayata geçirilmesi planlanan Haleplibahçe Projesi, Gaziantep'teki Zeugma Açakhava Müzesi Projesi, Adıyaman'daki Nemrut Projesi ve Diyarbakır'daki Surlar Projesi tamamlandığında bölgenin turizm pastasından daha fazla pay alması sağlanacak. Projelerin ortak sorunu ise kaynak sıkıntısı. Kaynak sorununun çözülmesi durumunda projelerin daha hızlı ilerleyebileceği belirtiliyor.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, ilde Erkan Mumcu'nun ilk Turizm Bakanlığı döneminde başlatılan Haleplibahçe Projesi'nin önemine dikkati çekerek, projenin Şanlıurfa'nın turizm gelirlerini artırmayı ve pastadan daha fazla pay almasını sağlamayı hedeflediğini söyledi. Demirkol, projenin özellikle din turizmine yönelik çalışmalar içerdiğini belirterek, projenin taammlanması için kaynak sorununun çözülmesi gerektiğini ifade etti. Demirkol, kaynak sorunuun çözülmmesi için de, hükümetin desteği gerektiğini vurguladı.
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Zeugma Antik Kenti'nin tanıtımına yönelik olarak hazırlanan Açakhava Müzesi Projesi'nin yeniden gündeme getirilmesi ve hızlandırılması için uluslararası bir konferans düzenlemeyi planladıklarını söyledi.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy da, Nemrut Dağı'nın restorasyonuna yönelik Nemrut Projesi'ne, uluslararası destek sağladıklarını söyledi. Ersoy, restorasyon çalışmalarının kısmen tamamlandığını ancak projenin tamamının hayata geçirilmesi için daha fazla kaynağa gereksinim duyduklarını ifade etti.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kutbettin Arzu ise surların restorasyonu için yapılan hazırlanan projede çizimlerin sürdüğünü belirterek, "Bu çizimlerin tamamlanmasının ardından kaynak için uluslararası platformlarda arayışa çıkacağız" dedi.
Odalar projeleri sahiplendi
Haleplibahçe, bölge turizmini canlandıracak
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol: Haleplibahçe, Erkan Mumcu'nun ilk Turizm Bakanlığı döneminde gündemde olan bir projeydi. Daha sonra süre aşımı ve bakanın değişmesi ile askıya alındı. Ben Sayın Mumcu'ya tekrar gündeme getirilmesi konusunda görüşümü bildirdim. ülkemezin ve bölgemizin turizm potansiyeline, ekonomisine olumlu katkıları olacak bir projeydi. Bakanlık bünyesindeki uzman bir kadro tarafından projelendirildi. Bu proje içerisinde, otel, iş merkezleri, şelale ve şanlıurfa'da yaşayan üç dinin ibadethaneleri (camii, kilise, sinagog) bulunuyor. Ayrıca tarihimizde önemli yeri olan, mimari açıdan önemli anıtların minyatürleri yer alıyor. Gerekli kaynağın bulunup Halepli Bahçe projesinin bir an önce hayata geçirilmesi konusunda çalışmaların başlamasını arzu ediyoruz.
Zeugma için uluslararası konferans düzenleyeceğiz
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan: Zeugma konusunda Sayın Vali Lütfullah Bilgin öncülüğünde, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliği ile bir komisyon kuruldu. Zeugma'nın tekrar gündeme getirilmesi ve açık hava müzesinin hayata geçirilmesi için uluslararası bir konferans düzenlenmesi için çalışmalar sürdürülüyor.
Nemrut'ta daha fazla kaynağa ihtiyaç var
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy: Nemrut'un restorasyonu için 5 yıl sürecek bir proje geçen yıl başladı. Merkezi Hollanda'da bulunan Nemrut Vakfı, iş Bankası ve Akbank sponsorluğunda yürdürülen bir çalışma. Nemrut'un otantik yapısını bozmadan yeniden restorasyonu 25 kişilik bir arkelog grubu tarafından gerçekleştiriliyor. Tahmini 5 milyon dolarlık bir fon ayrıldı bu projeye. şu an etüt ve kısmen restorasyon çalışması bitti. Sanayi ve Ticaret Odası olarak bu projenin hayata geçmesi konusunda büyük gayretler sarfettik. Bir de Turizm Vakfı kurmayı planlıyoruz. Ama daha fazla kmaynağa ihtiyacımız var.
Kaynak için uluslararası platforma çıkacağız
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu: Diyarbakır Surlarınının yeniden restorasyonu için tasarlanan bir proje var. Bu proje Diyarbakır Ticaret ve Sanayi, Ticaret Borsası, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Kültür ve Dayanışma Vakfı ve Sivil Toplum örgütleri tarafından yapılandırılmaya çalışılıyor. Şehrin ve surların tarihi dokusunu korumak için surların yeniden restorasyonu konusunda surlara ait projelerin çizimi devam ediyor. Surlarımızın acilen bir restorasyona ihtiyacı var. Proje çizimleri tamamlandıktan sonra mali kaynak için uluslararası platformda çalışmalar başlatılacak. Dünya Bankası fonlarından yararlanılmaya çalışılacak. Şu anda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından surların etrafındaki çay bahçesi ve restorant olarak işgal edilmiş bölgeler boşaltılıyor ve park-bahçe çalışmaları yapılıyor.
|