'Turp ve Patlıcan'dan Güneş Pili
Köylülerin Elektriği Güneşten
Metrobüsler için 'Güneş Enerjili...
Dünyanın En Büyüğü Olacak
Bozkırın Güneşine Körfez İlgisi
İsveçli Bilim İnsanları Güneş...
Belediye Elektriğini Güneşten...
Lisanssız GES’leri Devreye Alma Telaşı
Güneş Enerjili Kiremit Satışa Çıkıyor
Kiraladıkları Tarlalara Güneş...
Karapınar'ın Güneşine 4 Talip
Yerli Güneş Paneliyle Maliyet Düşecek
Yatırımcı "Güneş"ten Umutlu!
Karşıyaka Enerjisini Güneşten Alıyor
Artık Her Yıl Güneşin Yılı
Güneş Enerjisi Türkiye'yi...
“Güneş Enerjisi, Kömür Sektöründen...
Uzay İstasyonuna Benzer Güneş...
Güneşte Lig Atlıyoruz
Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG’nin Türkiye Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, 1 milyar doların üzerinde yatırımı kapsayan Karapınar YEKA projesinin, Türkiye’yi yenilenebilir enerji alanında bir üst lige taşıyacağı görüşünde.
Hürriyet'ten Merve Erdil'in haberine göre, Türkiye’de bugüne kadar kurulu elektrik gücünün sadece yüzde 1’ini güneş santralleri oluşturdu. Enerji Bakanlığı, güneş enerjisine geçişin yolunu açmak için önemli bir proje hazırladı: ‘Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları. (YEKA)’ Danışmanlık şirketi KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, 20 Mart’ta ihalesi yapılan Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yatırımının, Türkiye’yi yenilenebilir enerji alanında ve panel üretimi ile Ar-Ge konularında bir üst lige taşıyacağını söyleyerek, “Enerji ithalatımızı azaltıp enerji bağımsızlığı hedefimize ulaşmamızda ciddi bir adım olacak” diyor. Okutur, YEKA ihalesi kapsamında Türkiye’de Ar-Ge merkezi kurulması zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak şunları söylüyor:
Yerli üretim ve mühendis “Güneş ihalesine katılma şartlarından biri Türkiye’de panel fabrikası kurulmasıydı. Kurulacak fabrika yıllık en az 500 megavat (MW) panel üretim kapasitesine sahip olacak. Güneş santrali ise 1000 MW. Fabrika santral için iki yılda o panelleri üretecek. İki yıldan sonra ne yapacak onu iyi hesaplamak gerekiyor. Türkiye içindeki diğer projelere satabilir, bölgedeki diğer projelere satabilir. Ayrıca 10 yıl boyunca güneş teknolojilerinde Ar-Ge yapılacak ve bu işin Ar-Ge’sinde çalışacak Türk mühendisler olacak. YEKA’da yerli üretim bize bir know-how getirecek.” Diğer yandan lisans gerektirmeyen 1 MW’ın altındaki projeler için de bu yıl hareketlenme beklediğini ifade eden Okutur, “Bu yıl sonuna kadar lisanssız güneş projesi inşa ederseniz, elektriği kilovat saat başına 13.3 dolar sentten satabileceksiniz. Ondan sonra 10.5 sente düşecek. O yüzden bu yıl elinde çağrı mektubu olan herkes, inşaatı bir an önce tamamlayıp şebekeye bağlanmayı hedefliyor. Bu sene güneş enerjisi açısından o nedenle çok iyi olacak” diyor. Çatı üstü panellere yönetmelik Çatı üstü güneş paneli uygulamaları için yeni bir yönetmelik çıkmasını beklediklerini belirten Okutur, Türkiye’de hem YEKA gibi büyük çaplı, hem de çatı üstü uygulamaları gibi küçük ölçekli güneş santrali projelerinin bir arada yürümesinin mümkün olduğunu dile getiriyor. Okutur şöyle konuşuyor: “Yenilenebilir enerjinin teknik olarak şöyle bir sıkıntısı var; farklı farklı yerlerde kurulduğunda, hangi günün hangi saati üreteceği çok değişken olduğu için şebekeye teknik bir yük bindiriyor. Yönetimi zorlaşıyor. O yüzden YEKA’nın bir avantajı tek bir trafo merkezinden daha rahat yönetilebilir olması.” 2017’de yeni kömür ihaleleri yapılacak Okutur, bu yıl yerli kömür yatırımlarında da hareketlenme beklediklerini dile getiriyor. Kolin-Kalyon-Çelikler konsorsiyumunun Çayırhan’daki elektrik santrali kurma şartlı kömür sahası ihalesini 60.4 dolar/MWh’lık teklifle kazandığını hatırlatan Okutur “Ortalama elektrik fiyatının 145-150 TL/MWh olduğu bir ortamda 60.4 dolar yatırımcılar için iyi fiyat. Mevcut fiyat bandında 15 yıllık fiyat alım garantisi yatırımcıyı çekiyor” dedi. Eskişehir, Trakya ve Afyon başta 13 bölgede daha santral projesi hazırlıklarının sürdüğünü anlatan Okutur, “Beşinin ihalesinin bu yıl yapılması bekleniyor” diyor. Yabancı yatırımcı Türkiye’yle ilgili KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, yabancıların Türkiye enerji sektörüne ilgisini “Çinli, Ortadoğulu yatırım grupları Türkiye’de proje bakmaya devam ediyor. Batılılar da yenilenebilir projelerini hala sormaya devam ediyorlar. Görüştüğümüz yatırımcılar arasında Almanlar da, Fransızlar da var” diyor. |