Toplantının ilk oturumunda konuşan Türk-Mısır İş Konseyi Eşbaşkanı Adil El-Lamei, Türk iş dünyasına Mısır'da yatırım yapmaları için çağrıda bulunarak, "Kardeş ülke Türkiye'deki işadamlarıyla çalışmaktan memnunuz. Türk-Mısır iş dünyasının el ele verip bu sahada örnek bir işbirliği sergilemesini ümit ediyoruz" diye konuştu. Lamei, Mısır hükümetinin Türk yatırımcılara gereken kolaylıkları sunmaya devam edeceğini dile getirerek, kardeş ülke olarak nitelendirdiği Türkiye'den gelen yatırımcılara öncelik verildiğini söyledi. "Yapmanız gereken tek şey ihaleye girmek" Toplantıyı yöneten Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, 100 milyar dolarlık Süveyş Kanalı projesinin 10 ila 15 yıl arasında tamamlanmasının beklendiğini ve projelerin tanıtımının ilk kez İstanbul'da yapıldığını hatırlatarak, "Gönül bağlarıyla bağlı olduğumuz bu ülkede yatırım yapmak için yapmanız gereken tek şey ihaleye girmek" ifadesini kullandı. Mısır Ulaştırma Bakanlığı Danışmanı Dr. Velid Abdulgaffar, katılımcılara projeyle ilgili yaptığı sunumda, Süveyş Kanalı açıldığı günden bu yana çok sayıda proje uygulandığını vurgulayarak, hükümet destekli bu son proje ile bir geçiş koridoru olan kanalın bütün taraflar için faydalı olmasını arzu ettiklerini dile getirdi. "Birlikte büyük projelere imza atabiliriz" Mısır'ın coğrafi konumunun Afrika'ya giriş kapısı olarak algılanması gerektiğini belirten Abdulgaffar, şöyle devam etti:
"Batı ve Doğru arasında deniz ulaşımı deyince akla ilk önce dünya ticaretinin yüzde 10'una ev sahipliği yapan Süveyş Kanalı geliyor. Yeni projelerle önümüzdeki dönemde denizcilik taşıması ve turizmin gelişmesini hedefliyoruz. Süveyş Kanalı Lojistik Bölgesi Projesi dünya ekonomisine de katkıda bulunacak. Mısır'da 15 milyar dolardan fazla yatırım yapan Türk işadamlarının bölgedeki fırsatlardan daha fazla yararlanması gerekiyor, birlikte büyük projelere imza atabiliriz."
Projeyle ilgili ilk bilgileri 30 Nisan'da verdiklerini hatırlatan Abdulgaffar, 1 Eylül'de ilk aşamaya yönelik kontrat imzalanacağını ifade ederek, yatırımcılara sunulacak kolaylıklarla ilgili şunları söyledi:
"Yabancı yatırımcı şirketler bakanlık bakanlık gezmeyecek, bütün sorunlara bağımsız bir kurum olan kanal idaresi tarafından çözüm bulunacak. İş dünyasını, 2030'a kadar adım adım uygulanacak projelerden sürekli haberdar edeceğiz. Port Said Limanı'nın doğusunda ve Suveyş Kanalı'nın kuzey ve batı bölgelerinde geniş arsalar tahsis edildi. Bölgede tamamen yeni bir bakış açısıyla yenilenen 420 bin metrekare lojistik alanın, turistik ve tarihi bölgelere ulaşımı da kolaylaştırılacak."
Türk ve Mısırlı yatırımcılara çağrıda bulunan Dr. Abdulgaffar, şöyle devam etti:
"Gelin Mısırlı kardeşlerimizle omuz omuza çalışın. Arap ve Türk yatırımcılar bu projede liste başında yer alsın, fırsatlardan birlikte yararlanalım. Mısırlı iş adamlarına da sesleniyorum, çekingen davranmayın. Bu proje, geliri garanti olan büyük bir proje. Kar garanti diyorum, zarar ihtimali yok. Mısır ekonomisinin daha da güçlendiği önümüzdeki yıllarda bugün yaptığınız yatırımlar kat be kat değer kazanacak."
"Kanal, yolu yüzde 42 kısaltıyor" Süveyş Kanalı Otoritesi Müdür Yardımcısı Cemal Şita da projeye ilişkin teknik bilgiler verdi. Kanalın Cidde, Tokyo, Rotterdam gibi güzergahlarda deniz yolunu yaklaşık yüzde 42 oranında kısalttığını belirten Şita, Süveyş Kanalı Lojistik Projesi'nin uygulanmasının ekonomiye büyük katkı sağlayacağını söyledi. Başlangıçta 5 bin tonu geçmeyen yüklerin geçtiği tünelin günümüzde yüksek tonajlı gemilere de açıldığını anlatan Şita, 8 metreden 24 metreye çıkarılan derinliğiyle kanalın, yeni projelerin ve kurulan tersanelerin dünya denizciliğine katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.
|