Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gelibolu Yarımadası’nda Kültür ve Tarih Turizmi Atağı

Yakın tarihimizin en önemli savaşlarına sahne olan Gelibolu Yarımadası, 88 yıl sonra tüm ziyaretçilerin ilgisini çekecek cazibe merkezi haline geti

NTV-MSNBC
Gelibolu Yarımadası’nda Kültür ve Tarih Turizmi Atağı

b>Yakın tarihimizin en önemli savaşlarına sahne olan Gelibolu Yarımadası, 88 yıl sonra tüm ziyaretçilerin ilgisini çekecek cazibe merkezi haline getiriliyor.

Devlet Bakanı Beşir Atalay koordinatörlüğünde, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin uygulayıcı bakanlar olarak görev aldığı proje kapsamında Şehitler Abidesi, Seddülbahir, Yahya Çavuş ve Kilitbahir Tabyaları tüm savaş evrelerini yansıtacak “Kuvayi Milliye Müzesi” adı altında yeniden yapılandırılacak.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Bora Aydoğan, yaklaşık iki yıl sürmesi planlanan ve 50 trilyon lira yatırım öngörülen projenin tamamlanması halinde, bölgenin tüm dünya tarafından tanınan bir cazibe merkezi haline geleceğini, burayı ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olacağını bildirdi.
Projeye göre, Kilitbahir Köyü sınırları içinde kalan ve Çanakkale Boğazı’nın en stratejik bölgesinde bulunan Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılan Kilitbahir Kalesi ile Sarıkule arasında kalan alana, amfi tiyatro inşa edilecek. Çok amaçlı gösteri merkezi olarak kullanılacak amfi tiyatroda gerçekleştirilecek ışık, ses ve sinevizyon gösterileri ile Gelibolu Yarımadası ziyaretçilere tanıtılacak. Namazgah Tabyaları alanında bulunan 43 galeri ise “Kuvayi Milliye Müzesi” olarak değerlendirilecek.


Yahya Çavuş Anıtı ve buradaki tabyalar da proje kapsamında yeniden ele alınacak. Tarihi savaşların en yoğun olarak yaşandığı bölgelerden biri olan Seddülbahir Köyü’ne, Gençlik Turizm Merkezi kurulucak. Merkezde, gece kalacak ziyaretçiler için konaklama çadırları bulunacak. Aynı bölgedeki Yahya Çavuş Tabyaları’na da turistik eşya satan işyerleri ve dinlenme yerleri yapılacak.

ŞEHİTLER ABİDESİ
Projede en önemli bölüm, Şehitler Abidesi ve çevresinin düzenlenmesi olarak gösteriliyor. Burada bulunan sembolik Çanakkale Şehitliği, abidenin önündeki boş alana taşınacak. Şehitlik, ay yıldız şeklinde yeniden düzenlenecek. Taşınan şehitliğin yerine 35 metre uzunluk, 5 metre yüksekliği bulunan dev pano dikilecek. Bu panoya savaş evrelerini gösteren rölyef harita işlenecek.


Şehitler Abidesi’nin tavanına mineli özel bir kaplama ile dalgalanan Türk Bayrağı monte edilecek. Bu bayrak, abidenin her yönünden aynı şekilde görülebilecek. Yarımadanın en büyük savaş müzesinin de yer alacağı bölgenin deniz tarafına bakan bölümü seyir terası olarak değerlendirilecek.
Yetkililer, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olarak gösterilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Projesi’nin uygulanması için öngörülen harcamalarda sıkıntı yaşanmaması için önlem alındığını, projenin 18 Mart 2005 tarihine kadar tamamlanmasının planlandığını kaydettiler.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gelibolu-yarimadasinda-kultur-ve-tarih-turizmi-atagi_8181.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!