Gayrimenkul Büyüdü Yatırım Durdu
Ev Alayım Derken Vergi Kaçakçısı...
Uluslararası Gayrimenkul Borsası Geliyor
'Vergi İndirimiyle Piyasadaki...
Vergi İndirimine Rağmen Fiyatlar Arttı
Kira Vergi Beyannamesinde Son Gün Bugün!
Vergi Sisteminde Yeni Düzenleme
Emlak Vergisi'ndeki Yeni Düzenleme...
“Tapu Harçları Ve Emlak Vergisi...
Gayrimenkul Profesyonellerine Vergi Eğitimi
Gayrimenkul yatırımının ilk aşamasından son aşamasına kadar geçen sürede uygulanan vergiler konusunda; yatırımcı, geliştirici ve diğer gayrimenkul profesyonellerini bilgilendirmeyi amaçlayan eğitim PwC Türkiye Beşiktaş Ofisinde gerçekleşti.
Gayrimenkulde vergi, gayrimenkul sektörü ile ilişkili olan herkesi dolaylı ya da dolaysız yoldan ilgilendiriyor. Dolayısıyla gayrimenkul yatırımlarının geliştirme sürecinden, alış ve satış aşamasında kadar karşımıza çıkan genel vergiler ve gayrimenkul özelinde vergi hukuku sektörde dikkat çeken konuların başında geliyor. ULI Türkiye tarafından düzenlenen ve PwC Türkiye ofisinde gerçekleşen eğitimde ise Ersun Bayraktaroğlu, vergi hukuku ve gayrimenkulde vergiye yönelik tüm sorulara ve bilinmeyenlere ışık tuttu. Eğitim, vergi sınıflamaları, sınıflarına göre vergilerin ülkemizdeki dağılımı, harç ve vergi arasındaki farklara dikkat çekerek başladı. Vergi cezaları, muafiyet ve istisna kavramları, örtülü sermaye, transfer fiyatlaması, zaman aşımı kuralı değinilen diğer vergi hukukuna giriş konuları oldu. Vergi hukuku oluşturulurken faydalanılan kaynakların anayasa, doktrin, örf ve adetlere uzanan geniş bir yelpazeden oluştuğunu vurgulayan eğitim, bundan sonra tam ve dar mükelleflik ve vergi sorumlusu gibi kavramları açıklığa kavuşturdu. Geliştirme projelerinde Katma Değer Vergisi (KDV) bir maliyet olarak ele alınmamalı, geliştirici firmalar için esas yük KDV’nin finansmanı; bu nedenle, bu yükü minimize etmenin hedeflenmesi gerekiyor. Eğitimde bu konunun önemi vurgulandı. KDV’den istisna gayrimenkuller, temel KDV’ye, yani ana orana ve indirimli oranlara tabi gayrimenkuller aktarıldı. Bu bağlamda eğitim kapsamında farklı KDV oranlarına tabii olan gayrimenkul tipleri ve büyüklükleri detaylı olarak tartışıldı. Tapu harcı uygulamaları hakkında da bilgi verildi KDV uygulamalarına ek olarak, tapu harcı uygulamalarına ve harca tabi belli başlı işlemler ve harç oranlarına da eğitimde yer verildi. Kurumlar ve şahıslar açısından oldukça önemli olan bir diğer vergi türü olan damga vergisi de karşılaştırmalı örnekler ile irdelendi. Gayrimenkul geliştirme süreçlerinde karşılaşılan Kurumlar Vergisi uygulamaları detaylı olarak incelendi. Kira geliri ve alım satım kazancı için tabi olunan vergiler ve bu vergilerin yükleri gerçek kişiler, kurumlar ve istisnaya tabi diğer kurumlar açısından ayrıntılı biçimde açıklandı. Kurumlar Vergisi uygulamalarında gayrimenkul sektörüne ilişkin istisnalar da eğitim kapsamında detaylı olarak incelendi. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ve sektörde yararlanılan sözleşme türlerinin hukuki ve vergisel açıdan analizi yapıldı. Ek olarak, kat karşılığı sözleşmeler ve hasılat paylaşımlı sözleşmelerin vergisel analizleri detaylı olarak gerçekleştirildi. Proje finansmanı üzerindeki vergi yükünün hesaplanması, dikkat edilmesi gereken vergilerin dökümü ve bunlar haricinde borç verenin finansal kurum olup olmaması, yurt içinde yerleşik olup olmadığı hususlarının önemine yer verildi. Finansman üzerindeki vergi yükü açıklanırken özellikli durumlar da açıklandı, ayrıca vergi yükünün azaldığı ve sıfırlandığı finansman şekillerine değinildi.
Gayrimenkulde vergi, gayrimenkul sektörü ile ilişkili olan herkesi dolaylı ya da dolaysız yoldan ilgilendiriyor. Dolayısıyla gayrimenkul yatırımlarının geliştirme sürecinden, alış ve satış aşamasında kadar karşımıza çıkan genel vergiler ve gayrimenkul özelinde vergi hukuku sektörde dikkat çeken konuların başında geliyor. PwC Türkiye ofisinde gerçekleşen eğitimde ise Ersun Bayraktaroğlu, vergi hukuku ve gayrimenkulde vergiye yönelik tüm sorulara ve bilinmeyenlere ışık tuttu. Eğitim, vergi sınıflamaları, sınıflarına göre vergilerin ülkemizdeki dağılımı, harç ve vergi arasındaki farklara dikkat çekerek başladı. Vergi cezaları, muafiyet ve istisna kavramları, örtülü sermaye, transfer fiyatlaması, zaman aşımı kuralı değinilen diğer vergi hukukuna giriş konuları oldu.
Vergi hukuku oluşturulurken faydalanılan kaynakların anayasa, doktrin, örf ve adetlere uzanan geniş bir yelpazeden oluştuğunu vurgulayan eğitim, bundan sonra tam ve dar mükelleflik ve vergi sorumlusu gibi kavramları açıklığa kavuşturdu. Geliştirme projelerinde Katma Değer Vergisi (KDV) bir maliyet olarak ele alınmamalı, geliştirici firmalar için esas yük KDV’nin finansmanı; bu nedenle, bu yükü minimize etmenin hedeflenmesi gerekiyor. Eğitimde bu konunun önemi vurgulandı. KDV’den istisna gayrimenkuller, temel KDV’ye, yani ana orana ve indirimli oranlara tabi gayrimenkuller aktarıldı. Bu bağlamda eğitim kapsamında farklı KDV oranlarına tabii olan gayrimenkul tipleri ve büyüklükleri detaylı olarak tartışıldı.
Tapu harcı uygulamaları hakkında da bilgi verildi KDV uygulamalarına ek olarak, tapu harcı uygulamalarına ve harca tabi belli başlı işlemler ve harç oranlarına da eğitimde yer verildi. Kurumlar ve şahıslar açısından oldukça önemli olan bir diğer vergi türü olan damga vergisi de karşılaştırmalı örnekler ile irdelendi. Gayrimenkul geliştirme süreçlerinde karşılaşılan Kurumlar Vergisi uygulamaları detaylı olarak incelendi. Kira geliri ve alım satım kazancı için tabi olunan vergiler ve bu vergilerin yükleri gerçek kişiler, kurumlar ve istisnaya tabi diğer kurumlar açısından ayrıntılı biçimde açıklandı. Kurumlar Vergisi uygulamalarında gayrimenkul sektörüne ilişkin istisnalar da eğitim kapsamında detaylı olarak incelendi.
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ve sektörde yararlanılan sözleşme türlerinin hukuki ve vergisel açıdan analizi yapıldı. Ek olarak, kat karşılığı sözleşmeler ve hasılat paylaşımlı sözleşmelerin vergisel analizleri detaylı olarak gerçekleştirildi. Proje finansmanı üzerindeki vergi yükünün hesaplanması, dikkat edilmesi gereken vergilerin dökümü ve bunlar haricinde borç verenin finansal kurum olup olmaması, yurt içinde yerleşik olup olmadığı hususlarının önemine yer verildi. Finansman üzerindeki vergi yükü açıklanırken özellikli durumlar da açıklandı, ayrıca vergi yükünün azaldığı ve sıfırlandığı finansman şekillerine değinildi.
|