b>İngiltere'nin başkenti Londra'daki dünyaca ünlü 'Hyde Park' modeli İzmir'e taşınıyor. Geçtiğimiz hafta Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi ve İzfaş Genel Müdürü Dilara Sürgü Ersözlü ile birlikte fuar alanlarını incelemek üzere Londra'ya giden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Kültürpark'taki 'Fuar Projesi' kapsamında 9 Eylül Kapısı'ndan girişte sağ taraftaki eski gümrük depolarının bulunduğu alanda çadır sergi alanı kurmayı planladıklarını söyledi.
Davet ettiler
Başkan Piriştina, "Gezdiğimiz fuar alanları İngiltere'de kurulmuş olmasına rağmen kuran firmalar hep yabancı firmalar. Orada bulunduğumuz süre zarfında bu firmaların temsilcileriyle görüşüp kendilerini İzmir'e davet ettik. Önümüzdeki aylarda gelip Kültürpark'ta incelemelerde bulunacaklar" dedi.
Büyükşehir Belediyesi olarak İzmir Fuarı'nı yeşili bol, daha derli toplu, ihtisas fuarlarının biraya toplandığı bir alan olarak yeniden düzenlemek için fuar projesine start verdiklerini belirten Başkan Piriştina, Londra'da gezdikleri fuar alanlarından etkilendiklerini söyledi.
Kültürpark'ta hayata geçirmek istedikleri projenin fuar alanı içindeki dağınık yapıların tasfiyesini ve yeni sergi alanlarını öngördüğünü söyleyen Piriştina şunları söyledi:
Yıkım yapılacak
"Proje nedeniyle fuar içindeki bazı yapıların yıkılması gerekiyor. Halen daha yargı süreci devam eden yapılar var. Tamamlananların yıkımlarını aşama aşama gerçekleştiriyoruz. Bu bölgede maliyeti düşük, ucuz, taşınabilir sergi alanları yaratabilir miyiz dedik ve bunun arayışı içine girdik. Fuar Dokuz Eylül Kapısı'ndan girişte sağ taraftaki boş alana çadır sergi alanı gibi birşey düşünüyoruz. Londra'daki büyük fuar alanlarından biri olan Excel'i gördük. Hyde Park karşısında kurulan Uzay Sergisi'ni gezdik. 6 bin 500 metrekarelik bir sergi alanı vardı. Ayrıca Milenium'u gezdik. Yaklaşık 80 bin metrekarelik bir alana yayılmış. O tabiki yerel yönetim olarak bizim altından kalkabileceğimiz bir proje değil. Ancak hükümet projesi haline gelmesi lazım. Ayrıca Birmingham'da bir fuar alanı gezdik. 190 bin merekarelik bir alanı kapsıyordu. Bunun 8-10 bin metrekarelik dilimi çadırla kaplanmıştı. Fuar alanları İngiltere'de olmasına rağmen yapımcı firmaları İngiliz değil. Belçikalılar, Almanlar, Amerikalılar inşa etmiş. İZFAŞ Genel Müdürü Dilara Sürgü Ersözlü firmaları bizim yapmayı planladığımız alanı görmeleri için İzmir'e davet etti. Her ne kadar bizde olumlu bir izlenim bıraktıysa da henüz bu çalışma fikir aşamasında. Öncelikle projenin olabilirliliğini görmek istiyoruz."
Dönme dolap kalkabilir
Başkan Piriştina, sergi alanına yer açmak için Lunapark'taki dönme dolabın da kaldırılabileceğini belirterek, "Kalkarsa ortaya 40 bin metrekarelik bir alan çıkıyor. Değişik alternatifler söz konusu. Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Pavyonu'nu da kullanmak istiyoruz. Eğer projeyi oraya sığdırabilirsek dönme dolabı yerinden oynatmamıza gerek kalmaz. Eğer dönme dolabı taşımamız söz konusu olursa Akasyalar Gazinosu'nun orası açıldı. Oraya taşınabilir" diye konuştu.
Serbest kürsüsü ile dünya tanıdı
Londra'da bulunan Hyde Park, 146 hektarlık bir alanı kaplıyor. Kral 8. Henry'nin Westminster Manastırı keşişlerinden aldığı park, Elizabeth çağında av bölgesi, 2. Charles zamanında da yarış alanı olarak kullanılmış.
Park, 3. William zamanında batı bölümü ayrılarak Kengston Bahçeleri haline getirilmiş. 1660'ta halka açılan parkta, ilk milletlerarası sergi açılmış. Parkın en büyük özelliği kuzeydoğu kısmında yer alan "serbest hitabet" kürsüsü olarak biliniyor. Burada isteyen herkes düşüncelerin açıkça dile getirebiliyor.
Parkın geniş çim alanları, güneşlenmeye gezintiye elveriyor. Kuzeyden güneye doğru kavis çizen Hyde Park'ta yer alan 16 hektarlık gölde hem sandalla gezme imkanı hem de yüzme imkanı bulunuyor.
Mimar Kocagöz: Biz önerdik
Fuar Projesi'nin Mühellifi Mimar Şükrü Kocagöz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya çadır sergi alanı teklifini kendilerinin önerdiğini söyledi. Projenin altyapısı hazırlandıktan sonra üstünün neyle kapatıldığının önem taşımadığını belirten Kocagöz, "Dünyada bu tür çadırlar yoğunlaşıyor. Biz fuar projesi için Başkan'a böyle bir öneride bulunduk. Başkan yerinde görmek istedi. Londra'da gidip bu uygulamayı gördü ve bir hayli beğendi. Fuarcılar ortada kolon istemiyorlar. Çadırlar da kolon olmadığı için her zaman tercih nedeni oluyor. Henüz bu projenin daha fizibilitesi olmadı. Bugün bununla ilgili bir toplantı yapacağız" dedi.
|