b>Anadolu yakasındaki Ömerli Havzası, Formula 1 (F–1) yarışlarının düzenlenmesi kararı alındıktan sonra inşaat firmalarının akınına uğradı. F–1 pist ve tesislerinin yapılacağı bölgede birçok villakent inşaatı devam ediyor.
İstanbul’un içme suyunun yarısını sağlayan Ömerli Havzası’nda arazi satın alan inşaat şirketleri, yıllardır İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) düşük yoğunluklu imar vermesi sebebiyle kârlı bulmadıkları için bölgeye yatırım yapmıyordu. F–1 yarışlarının düzenlenmesi için seçilen arazinin bölgede yer alması inşaat şirketlerini harekete geçirdi. Orhanlı Belde Belediyesi 2 inşaat şirketine İSKİ’den görüş almadan ruhsat verdi. İSKİ, İstanbul Valiliği’nden inşaatların durdurulmasını istedi ve ruhsatların iptali için dava açtı. Belediye ve yatırımcılar ise bölgede yeni yapılan Nazım İmar Planı’na göre ruhsat verildiği görüşünü savunuyor.
F–1’in, 2005’te Türkiye’de düzenlenmesine karar verilince, tesislerin yapımı için Tuzla’nın Tepeören köyü yakınındaki 2 bin 500 dönümlük arazi seçildi. Projeye sahip çıkan İstanbul Ticaret Odası (İTO) daha önce üniversite kurmayı planladığı Anadolu yakasındaki araziyi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiraladı. İTO Başkanı Mehmet Yıldırım yaptığı açıklamalarda, F–1’in, bölgede imara neden olmayacak bir proje olduğunu ısrarla savundu. Projenin gerçekleştirilmesi için Bayındırlık Bakanlığı bölgenin üst imar planını (1/50 – 1/25 bin) değiştirdi.
Bütün bu gelişmelerin ardından yıllar öncesinden bölgede villakentler inşa etmek için ‘yatırımcı birliği’ kuran şirketlerden ikisi harekete geçti ve Tepeören’den F–1 arazisine giden yol üzerinde inşaatlara başladı. Bölgede villakent kurmayı planlayan 5 şirket, İSKİ’nin inşaat alanını yüzde 12 ile sınırlandırması sebebiyle yatırımı kârlı bulmayıp temel atmamıştı. 15 Kasım 2001’de bir araya gelen şirket yetkilileri İSKİ engelini aşabilmek için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu hazırlamak için kendi aralarında para topladı. Ancak, F–1’in arazilerine yakın yapılacağının açıklanmasından sonra villa inşaatları başladı. İSKİ’den alınan bilgiye göre Yon Plast AŞ (Abdurrahman Eksik) ve Yıldırım Şanlı’nın yaptığı villalar Ömerli Barajı koruma alanında bulunuyor. Kanunen havzayı korumakla görevli İSKİ’den herhangi bir görüş alınmadı. Bu sebeple Orhanlı Belediyesi’nin verdiği ruhsatların iptali için dava açıldı. İstanbul Valiliği’nden inşaatların durdurulması istendi. Yon Plast AŞ 115 dönümde 105 villa, Yıldırım Şanlı ise 29 dönümde 40 villa inşa ediyor.
Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi, F–1’in bölgeyi cazibe merkezi haline getirdiğini ifade ediyor. Depremden sonra bölgede inşaat yapma isteğinin artmasına rağmen kaçak yapılaşma olmadığını vurgulayan Ekşi, yapımı devam eden 2 villakentin İSKİ görüşüne uygun, 1/5 binlik planlarının yetkili kurullarca onaylandığını ifade ederek kendini savunuyor. Yon Plast AŞ’den Refah Erengil, inşaat ruhsatını 2002’nin son ayında aldıklarını, 2 ay önce de tekrarladıklarını ifade etti. Erengil, inşaatları şöyle savundu: “Üç sene önce bir numune bina yaptık. Bu binayı İSKİ dava etti. Biz de dedik ki, kanunen bizim hakkımızda dava açmaya hakkın yok. Mahkeme üç yıl sürdü. 1,5 yıl o numune binadan başkasını yapmadık. Ondan sonra Tepeören 2. Bölge Nazım İmar Planı yapıldı. İSKİ Yönetim Kurulu ve Genel Kurulu’ndan geçti. Belediye de bize bu çerçevede imar verdi.”
|