Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Fikri ve Sınai Mülkiyet Konusunda Bir Noktaya Geldik; Şimdi Bunları Ticarileştirmeliyiz"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, patent konusunda, ar-ge konusunda, fikri mülkiyet hakları, başvurular ve onların korunması konusunda Türkiye'nin bir noktaya kadar geldiğini belirtirken, ''Şimdi aşılması gereken eşik bunların ticarileştirilmesi eşiğidir'' dedi.

yapi.com.tr / AA
"Fikri ve Sınai Mülkiyet Konusunda Bir Noktaya Geldik; Şimdi Bunları Ticarileştirmeliyiz"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, patent konusunda, ar-ge konusunda, fikri mülkiyet hakları, başvurular ve onların korunması konusunda Türkiye'nin bir noktaya kadar geldiğini belirtirken, ''Şimdi aşılması gereken eşik bunların ticarileştirilmesi eşiğidir'' dedi. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen 'Yatırımların Odağında Türkiye: Fikri ve Sınai Mülkiyetin Yatırıma Dönüştürülmesi' konulu seminerde konuşan Bakan Ergün, 2003 yılından bu yana Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımların miktarının 100 milyar doları aştığını bildirdi. Yatırım ortamını ilgilendiren en önemli konuların başında sınai ve fikri mülkiyet hakları geldiğini anlatan Ergün, bilgi üretiminin, yenilikçi düşünce, inovasyon ve teknoloji transferi gibi birçok yeni kavramın, rekabetin önemli bir güç unsuru haline geldiğini kaydetti. Son 9 yılda atılan adımlarla, fikri mülkiyet sisteminin bütün yönleriyle çok daha iyi bir konuma geldiğini belirten Ergün, şöyle konuştu:
    
''Kamu kaynaklarımızdan ar-ge ve inovasyon faaliyetlerine ayırdığımız payı günden güne artırıyoruz. 2011-2014 yıllarını kapsayan Sanayi Strateji Belgesinin en önemli bileşenlerinin başında ar-ge, yenilik faaliyetleri ve sınai mülkiyet hakları gelmektedir. Bunların yanında San-Tez programı, KOSGEB'in yenilikçilik alanında verdiği destekler ve çok sayıda teknoparkın kurulumuyla birlikte, ülkemizin teknoloji kapasitesini önemli ölçüde artırdık, artırıyoruz. 2010 yılında patent ve faydalı model başvuru sayıları, bir önceki yıla göre yüzde 26 oranında artmış ve tarihimizde ilk defa 11 bini geçmiştir. 2011 yılının ilk 9 ayında ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yerli patent başvuruları yüzde 32, yabancı patent başvuruları yüzde 22, yerli marka başvuruları yüzde 22, yabancı marka başvuruları yüzde 5, yerli tasarım başvuruları yüzde 20 ve yabancı tasarım başvuruları yüzde 16 oranında artmıştır.''
    
Ar-ge ve inovasyon sonucunda üretilen fikri ürünlerin korunması kadar, ticarileştirilerek ekonomiye kazandırılmasının da büyük önem arz ettiğini kaydeden Bakan Ergün, üretilen bilginin, fikri ürüne ve fikri ürünün katma değere dönüşmesi sürecini hızlandıracak mekanizmaları oluşturmakta son derece kararlı olduklarını söyledi.
    
Teker taşa yaslandı
    
''Türkiye'nin böyle tekerinin taşa yaslanması vardır ya, onu atladınız mı artık hızlı bir şekilde ilerlersiniz'' diyen Bakan Ergün, patent konusunda, ar-ge, inovasyon konusunda, fikri mülkiyet hakları, başvurular ve onların korunması konusunda Türkiye'nin bir yere kadar geldiğini, şimdi aşılması gereken eşiğin bunların ticarileştirilmesi eşiği olduğunu bildirdi. Ergün, ''Bütün üniversitelerde, bütün laboratuvarlarda, bütün enstitülerde, teknoparklarda, şirketlerde gördüğümüz şey şudur; bir yere kadar geliyor, geliyor, geliyor, tam ticarileştirme noktasında gereken adımı atmakta zorlanıyor. Aslında şimdi aşılması gereken eşiğin bu olduğunu görüyoruz. Bütün destekleri, bütün gayretimizi bunların ticarileştirilmesi konusunda alana yoğunlaştırmak mecburiyetindeyiz'' dedi. Türkiye'de üretilen markaların, endüstriyel tasarımların değerlemesini yaparak sınai mülkiyet haklarının ticarileşmesini sağlayacak bir ''Patent Değerlendirme Ajansı'' kurma konusunda çalışmaların yürütültüğünü belirten Ergün, ayrıca teknoloji transfer ofisleriyle ilgili de yeni bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.
    
YASED Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca konuşmasında; Türkiye’nin son yıllarda fikri ve sınai mülkiyet haklarına yönelik olarak gerek yasal düzenlemeler, gerekse bunların uygulanmasında ilerleme kaydettiğini, ancak Türkiye’nin rakiplerinin gerisinde kalmasının, uluslararası yatırımlar için cazibesini olumsuz olarak etkileyebileceğini söyledi.

Kararlı politik destek sağlanması ve hareket edilmesi durumunda ise rakiplerinin önüne geçerek, yeni istihdam olanaklarını, ihracat artışlarını ve ekonomik büyüme sağlayacak olan teknoloji transferlerini ve yeni yatırımları çekmeye devam edeceğini ifade etti. Karaca, fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda ‘beklemede’ bulunan tüm düzenleme, kanun ve mevzuatlarda hızla yol alınmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

2011 Fikri Mülkiyet Raporu sonuçları
 
Konferans kapsamında ayrıca, YASED Fikri Mülkiyet Hakları Çalışma Grubu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Güldem Berkman tarafından, Türkiye’nin fikri ve sınai mülkiyet kaynaklı yatırımlar açısından potansiyelinin ve performansının değerlendirildiği, YASED tarafından hazırlanan 2011 Fikri Mülkiyet Raporunun sonuçları paylaşıldı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: kurum inovasyon
http://www.yapi.com.tr/haberler/fikri-ve-sinai-mulkiyet-konusunda-bir-noktaya-geldik-simdi-bunlari-ticarilestirmeliyiz_89527.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!