Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Fay Komedisi

CarrefourSa ile yerleşke yanındaki arazisine alışveriş merkezi kurması için anlaşan Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) bölgeden fay hattı geçtiği gerekçe

Türkiye



b>CarrefourSa ile yerleşke yanındaki arazisine alışveriş merkezi kurması için anlaşan Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) bölgeden fay hattı geçtiği gerekçesiyle belediyeden inşaat izni alamayınca, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerine zemin çalışması hazırlattırdı.

Anadolu Üniversitesi (A.Ü) Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü tarafından hazırlanan ve 2002 Ocak ayında Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce onaylanan ‘’Eskişehir Yerleşim Yerinin Yerleşim Amaçlı Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu’’nda fay hattının OGÜ Meşelik Yerleşkesi’nden geçtiği belirlenirken, OGÜ’nün başlattığı ve Aralık 2002’de onaylanan çalışmada ise fay hattına rastlanmadı. İki üniversitenin hazırladığı farklı raporlar ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce onaylandı.

A.Ü: Fay hattı var

Marmara depreminin ardından kentte zemin etüdü çalışması başlatan A.Ü Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü, Sismik Konik Penetrasyon Testi cihazı yardımıyla kentin 370 ayrı noktasında sondaj yapıp zeminin 32 ayrı özelliğini bilgisayar ortamına aktardı. Çalışmada Sultandere Mahallesi’nden gelen fay hattının Karabayır Mahallesi ile OGÜ Meşelik Yerleşkesi’nden geçerek İnönü İlçesi’ne yöneldiğini belirlendi.

Toplam bin 200 harita hazırlayan enstitü, elde edilen verilerle Eskişehir’in jeolojik haritasını da düzeltti. Hazırlanan ‘’Eskişehir Yerleşim Yerinin Yerleşim Amaçlı Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu’’ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce onaylandıktan sonra imar planı değişikliği için Büyükşehir Belediyesi’ne sunuldu.

A.Ü tarafından hazırlanan raporda, fay hattının OGÜ Meşelik Yerleşkesi’nden geçtiğinin yer alması üzerine, CarrefourSa ile yerleşkenin yanındaki arazisine alışveriş merkezi kurulması için anlaşan OGÜ Rektörlüğü, hazırladığı projeye Odunpazarı Belediyesi’nden inşaat izni alamayınca Jeoloji Mühendisliği öğretim üyelerine sadece ‘’yerleşke alanını’’ kapsayan zemin etüt çalışması yaptırdı. Yerleşke alanı içinden geçen fay hattının olmadığı tespit edilen ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü’ne sunulan rapor 2002 Kasım ayında onaylandı.

OGÜ: Aktif fay yok

OGÜ’nün hazırlattığı ve Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan raporda şu ifadeler yer aldı: ‘’Çalışma kapsamında yapılan ayrıntılı morfotektonik, paleosismolojik ve jeofizik çalışmalar sonucunda, çalışma alanında herhangi bir fayın olmadığını, herhangi bir fay varsa bile bu fayın aktif olmadığını, bir fay bulunduğunu ve bu fayın da aktif olduğunu kabul etsek bile inceleme alanında bugüne kadar yüzey kırığı oluşturmadığını, dolayısıyla bundan sonraki depremlerde de oluşturmayacağını söyleyebiliriz. Aktif fay geçtiği gerekçesiyle OGÜ Meşelik Yerleşkesi’nde imara kapatılan 100 metre genişliğindeki koridor üzerinde yapılan çalışmalarda faylanmaya veya fay aktivitesine ait veriler bulunamadığından bu alanın imara açılmasında sakınca doğuracak durum olmadığı kanaatine varıldı.’’

Bu arada; bilim adamları hangisi doğru diye tartışadursun, CarrefourSa da, OGÜ’nün sahip olduğu araziye alışveriş merkezi kurma projesini iptal etti.
Eskişehir’de 1956 yılında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde 3 kişi hayatını yitirmiş, 2 bine yakın bina da yıkılmıştı. 1999 Marmara depreminde ise yıkılan Tarhan Apartmanı’nın enkazı altında kalan 32 kişi ölmüştü.

http://www.yapi.com.tr/haberler/fay-komedisi_5032.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!