potekli Konut Finansmanı Sistemi'nin yasalaşmasıyla birlikte şu anda yüzde 1.50 ile 1.65 arasında değişen konut kredi faizlerinin daha da aşağı düşeceğini belirten Aktürk Yapı Endüstrisi Genel Müdürü İsmet Ergül, "Faizlerin düşmesiyle birlikte insanlar emlak alımına yönelecek. Fakat İstanbul'da bu talebi karşılayacak konut arzı yok. Bu da fiyatların yükselmesine neden olacak" dedi. İsmet Ergül'ün verdiği bilgiye göre İstanbul'da her yıl 250 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor. Ancak şehirde 200 binden fazla konut yapılmıyor. Bu da konut açığının doğmasına neden oluyor. İşte bu konut açığından dolayı fiyatların yükseleceğini belirten İsmet Ergül, özellikle şehir dışında insanlara her türlü konforu sunan nitelikli konutlara büyük ilgi olacağını ve fiyat yükselişinin de ağırlıklı olarak bu konutlarda yaşanacağını söyledi.
'Daha fazla konut yapılmalı'
Sistemin yasalaşmasından sonra İstanbul'da konut fiyatlarında ve kiralarda çok fazla bir değişiklik olmayacağını söyleyen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Bekir Cumurcu ise, "Ancak zaman içerisinde faizlerin düşmesiyle birlikte emlak almak için piyasaya daha fazla oyuncu girecek. Bu dönemde gerekli konut arzı yaratılırsa fiyatlar da çok fazla artış olmaz. Ancak arz talepten az olursa fiyatlar yükselir" dedi. İstanbul'da batıya doğru gelişmenin olduğunu, yeni projelerin genelde bu yönde yapıldığını belirten Bekir Cumurcu, "Şehir merkezinde krediye uygun olan konutların fiyatı çok yüksek. Dolayısıyla sistemle yine insanların şehir dışı projelere yönelimleri sürecek" açıklamasını yaptı.
'Sektörde durgunluk biter'
Son sekiz aylık sürede fiyatlarda bir artış olmadığı için gayrimenkul piyasasında nispeten bir durgunluğun söz konusu olduğunu belirten Century 21 Genel Müdürü Ahmet Rauf Saatçi, "Bu durum İpotekli Konut Finansmanı Sistemi'nin yasalaşmasıyla birlikte yerini kısa süreli olarak artma eğilimi gösteren fiyatlara bırakacak. Bu artış sistemle birlikte daha kolay koşullarla evsahibi olmanın verdiği taleple ortaya çıkacak. Fiyat artışının bölgelere göre farklılık göstereceğini düşünüyoruz. Fakat ortalama bir artış yüzde 10-15 civarında olur" dedi. Sistemin gerçek anlamda 2008'de işlemeye başlayacağını ifade eden Saatçi, "Öncelikle eksikler tespit edilip, belki bazı konularda yeniden düzenlemeler yapmak gerekecek. Bizce hukuki düzenlemeler ve kurumsal yapının tamamlanması için en az bir yıllık süreye ihtiyaç var. Bu sebeple de yukarıda ifade ettiğimiz fiyat artışları koşulların oluşması sürecinde yine bugünkü seviyelere geriler. Yani bu artış suni ve kısa süreli olacaktır. Özetle bu durum gayrimenkul fiyatlarında bir artışa sebep olmayacağı gibi, artış eğilimi gösterse bile yine günümüz fiyatlarına çekilerek piyasada dengeler korunacaktır" açıklamasını yaptı.
'Vatandaşın tercih şansı artacak'
Öte yandan, Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanvekili ve Ankara İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Tahir Tellioğlu, sistemin, sektörün canlanmasına önemli katkı sağlayacağını savundu. Faizlerin yüksek olması nedeniyle sektörde sıkıntı yaşandığını ifade eden Tellioğlu, sistemle büyük finans kuruluşlarının Türkiye'ye gireceğini, bu sayede konut finansmanında da ciddi iyileşme olacağını dile getirdi. Tellioğlu, "Büyük finans kuruluşları geldiğinde rekabet doğacak, halkın tercih şansı artacak" dedi.
|