Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Bergama'nın Sırrı

'Edinilemeyen Bilgi' AİHM'lik

Çevrecilerin Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Bergama'daki altın madeniyle ilgili bilgi talepleri bakanlıklara takıldı.

Milliyet Gazetesi



evrecilerin Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Bergama'daki altın madeniyle ilgili bilgi talepleri bakanlıklara takıldı.

Ovacık'ta faaliyet gösteren Koza Altın Madencilik firmasının siyanür kullandığı iddiasıyla kapatılması için mücadele eden avukatlar Arif Ali Cangı, Ömer Eralat ve Noyan Özkan, devletin kazancını öğrenmek için Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde 5 Haziran 2006'da Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurdu.

Ancak talebi uygun bulmadığını bildiren Enerji Bakanlığı, avukatların 25 Temmuz 2006'da Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na yaptıkları başvuru üzerine verdiği yanıtta 'Madencilik faaliyetlerinin önüne haksız engeller çıkarılıp yeraltı kaynaklarının üretiminin engellenmesine neden olunabileceği" gerekçesine yer verdi.

Aynı yazıda bilgi talebinin kurulun önceki kararları doğrultusunda karşılandığı da belirtilirken, avukatlara verilen 27 Kasım 2006 tarihli yanıtta da devletin kazancı açıklanmadı. Bunun üzerine, 6 Aralık 2006'da yeniden kurula başvuran avukatların bu talebi kurulca oybirliğiyle haklı bulunarak bakanlıktan tahsilat miktarının açıklanması istendi.

Yılda 238 bin YTL
Bakanlığın yanıtında işletmeden 2005'te 238 bin 904 YTL 40 YKr devlet hakkı tahakkuk ettiği belirtilirken Haziran 2006'ya kadar sorulan miktar 2006 yılı satış bilgi formu süresi dolmadığından açıklanmadı. Avukat Cangı, madenciliğinin ekonomiye katkılarından bahseden bakanlığın sadece tahakkuk miktarını açıkladığını, ancak ne kadarının tahsil edildiğinin muamma olduğunu söyledi.

Aynı işletmenin devlete ne kadar vergi verdiği konusunun da bilinmediğini kaydeden Cangı, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın da bu yöndeki talepleri 'vergi mahrumiyeti' gerekçesiyle açıklamadığını belirtti.

Cangı, "Bunun üzerine talebimizi reddeden kamu görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunduk, ancak soruşturma izni verilmedi. Biz de kararın kaldırılması ve soruşturma açılması için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurduk. Mahkeme de itirazımızı reddetti. Yapacak başka bir şey kalmayınca konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdık" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/edinilemeyen-bilgi-aihmlik_51013.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!