merikalı bilim şirketi DuPont, Doğu Avrupa’da kurmayı planladığı yeni Ar-Ge merkezi için Türkiye’yi de aday ülkeler arasına koydu. 70 ülkede faaliyeti bulunan ve geçen yılki geliri 27 milyar dolar olan Dupont’un ABD’de 40 araştırma merkezi, 11 ülkede ise 35’den fazla laboratuvarı bulunuyor. 200’üncü yılını geride bırakan Dupont’un CEO’su Chad Holliday, Doğu Avrupa’da birkaç yıl içinde kurmayı planladıkları araştırma geliştirme merkezi için Türkiye’nin de adaylar arasında bulunduğunu açıkladı.
Türkiye pazarı için iyimserim
Türkiye’deki pazar konusunda iyimser olduğunu belirten Holliday, "Sabancı Üniversitesi’nin Danışma Kurulu’ndayım. Bu üniversiteye yaptığım ziyaretten çok etkilendim. Türkiye’deki çalışanlarımız kadar coşkulu, güçlü grup görmedim. Türkiye birçok açıdan zengin bir ülke. Uzun vadede Türkiye pazarı konusunda iyimserim. Kişisel olarak Türkiye hakkında iyi his ve düşüncelere sahibim" dedi.
Üniversitenin danışma kurulunda
Chad Holliday, geçmişte Sabancı Grubu’yla iyi bir ortaklıkları olduğunu ve Sabancı Grubu’nu çok takdir ettiğini dile getirerek, "Onlarla iyi ilişkilerimiz oldu. Onlarla yapmak için başka şeyler bulsaydık iyi olurdu. Ama şu anda özel bir plan yok. Ama hala üniversitenin Danışma Kurulu’ndayım. Üniversitenin yaptıkları konusunda çok heyecanlıyım. Birşeylerin olabileceğini umuyorum" diye konuştu. Sabancı Grubu’nun üniversitenin Danışma Kurulu’na katılmasını istemesinin kendisini onurlandırdığını aktaran Holliday, "Sabancı Üniversitesi teknolojida önde olan bir üniversite. Dünyadaki teknikleri araştırıp uygulamaya koyuyorlar. Üniversiteyi ziyaretimden çok etkilendim. Özellikle biyo teknoloji bölümünden etkilendim" şeklinde konuştu.
Een dinamik bilim şirketi
Holliday, DuPont’un dünyada en dinamik bilim şirketi olma vizyonu bulunduğuna da değinerek, 2000’li yıllardan itibaren kimya ve enerji şirketi olmaktan bilim şirketi olmaya yöneldiklerini dile getirdi. Büyümelerinde etkili olan dış faktörleri, küresel nüfus büyümesi, gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme, gıda üretimi için artan ihtiyaç, yenilenebilir enerji ve materyaller, daha fazla güvenlik talebi şeklinde sıralayan Holliday, vizyonlarını bilimi işe koymak, büyümenin olduğu yere gitmek ve bir DuPont’un gücü şeklinde açıkladı.
İleri biyoyakıt üretiyor ürün verimini artırıyor
DUPONT’un yeni çözüm ve ürünleri şöyle:
Kevlar
Güvenlik ve koruma alanında önde gelen firmalardan olan DuPont, para aramid fiber markası Kevlar’da üretim artışına gidiyor. DuPont, Kevlar’a 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. 2010 yılında tamamlanacak bu yatırım, Kevlar kapasitesini yüzde 2 oranında artıracak. Kevlar 1965’de pazara sunuldu.Bu süreçte Kevlar, uçak komponentleri, yapı materyalleri, fren, koruyucu giysiler gibi çeşitli güvenlik ve yüksek performans uygulamalarında geniş oranda kullanılıyor.
Biyo deodorant
DuPont ve Tate&Lyle Bio Products işbirliği sonrasında, alüminyum ve petrolün olmadığı, mısır temelli deodorantı piyasaya sundu. Yenilenebilir kaynak olan propanediolden oluşan Zemea’nın içeriği mısırdan oluşuyor.
Verim artıran teknoloji
DuPont, soya fasülyesinde hektar başına yüzde 12 oranında verim sağlayan teknolojisini tanıttı. Şirket, 2008’de bu teknolojinin beş çeşitini, ekim ve bekleme aşamasında uygulamaya sunacak. Bu teknoloji Accelerated Yield Technology (AYT) yani Hızlı Verim Teknolojisi olarak ticarileşecek.
Biyoyakıt
DuPont, akaryakıt şirketi BP ile yaptığı işbirliğiyle ileri biyoyakıt geliştiriyor. Dupont, ileri biyoyakıtı pazara getirerek benzindeki biyoyakıt oranını artıracak. Biobutanol, pazardaki ilk ileri biyoyakıt olacak. Varolan işleme teknolojisini kullanan biobutanol, 2008 yılında pazara sunulacak. İkinci safhasında ise, 2010 yılında ticarileşmesi daha genişletilecek.
Ar-Ge’ye 1.8 milyar dolar yatırım yapıyor
Beş bin bilim insanı ve mühendis çalıştıran DuPont yılda Ar-Ge’ye 1.8 milyar dolar yatırım yapıyor. Bütün dünyada 75 Ar-Ge merkezi bulunuyor. DuPont’un beş platformu var. Bunlardan,Güvenlik ve Koruma 5.5 milyar dolar, Elektronik ve İletişim Teknolojileri 3.6 milyar dolar, Kaplama ve Renk Teknolojileri 6.3 milyar dolar, Performans Materyallari 6.2 milyar dolar, Tarım ve Beslenme 6 milyar dolar büyüklüğe sahip.
|