Dünya Enerji Geçişinde Sınıfta Kaldı
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ‘Enerji Geçişinin Desteklenmesi’ raporu sürdürülebilir çevre konusunda bugüne kadar gösterilen tüm çabalara rağmen dünyada enerji geçişi konusunda son 5 yılda neredeyse hiçbir gelişme sağlanamadı. Karbon emisyonu 2018’de yüzde 2’nin üzerinde arttı.
![Dünya Enerji Geçişinde Sınıfta Kaldı](http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/171610/de60935b67a643708284f36543cbd511-480x268.jpg)
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Enerji Geçişinin Desteklenmesi Raporu’nu ve 115 ülkeyi kapsayan 2019 Enerji Geçiş Endeksi’ni (ETI 2019) 25 Mart Pazartesi günü açıklıyor. Sürdürülebilir çevre ve düşük maliyetli yeni enerji sistemlerinin geliştirilmesi konusunda oldukça karamsar bir tablonun çizildiği raporda, 2018 yılında dünyada karbon salınımının 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye çıkarak yüzde 2’nin üzerinde arttığına dikkat çekildi. Böylece iklim değişikliği ve sürdürülebilir bir çevre konusunda bugüne kadar gösterilen tüm çabalara rağmen dünyada son 5 yılda enerji geçişinde neredeyse hiçbir gelişme kaydedilmediği ve hatta enerji geçişinin durduğunun altı çizildi. Rapor kapsamında açıklanan ülkelerin ‘enerji güvenliği, sürdürülebilir çevre ve enerji maliyetleri’ açısından değerlendirildiği 2019 Enerji Geçiş Endeksi’ne göre yüzde 75 ile enerji geçişinde en yüksek puanı alan ülke İsveç oldu. İsveç’i yüzde 74 ile İsviçre ve yüzde 73 ile Norveç takip etti. Ülkelerin mevcut enerji sistemleri ve gelecekteki enerji ihtiyaçlarına yönelik yapısal hazırlık durumunun birlikte değerlendirildiği Enerji Geçiş Endeksi’nde Türkiye ise yüzde 55 ile 64. sırada yer aldı. Elektriksiz insan sayısı azaldı Çin ve Hindistan'dan olumlu tablo Tükiye enerjide yeni yatırım çekmeyi başardı Raporda öne çıkan bulgular Dünyada enerji sistemleri, son 5 yılda bir yandan maliyetleri artarken bir yandan da sürdürülebilir çevre açısından daha geride bir noktaya geldi. 2014 yılından bu yana her yıl 135 milyonun üstünde insanın elektrik enerjisine erişimi sağlandı ve böylece artık elektrik enerjisine erişimi olmayan insanların sayısı ilk kez 1 milyarın altına düştü. Son 5 yılda en büyük gelişme erişim ve güvenlik konusunda kaydedildi. Bunu ekonomik büyüme ve gelişme takip etti. Son olarak da sürdürülebilir çevre konusunda gelişme görüldü. Sistem performansında ortalama skor 2014 yılından bu yana en düşük seviyede ölçüldü. Enerji güvenliği ve erişimde yükseliş görülürken finansal karşılayabilme ve sürdürülebilirlik konusunda düşüş yaşandı. Asya ülkelerinde enerji üretiminde kömür kullanımı devam ederken hammadde fiyatları enerji artışı, enerjiye duyulan ihtiyacın yavaşlaması bu yıl ki durgunluk performansını etkiledi. Haberin tamamına linkten ulaşılabilir... |