b>Bakımsızlığı ve sahteleriyle değiştirildiği iddia edilen 72 bin tarihi eseriyle gündemden düşmeyen Dolmabahçe Sarayı, gözaltına alındı.
TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Cemal Öztaş, tüm parçaların sayılacağını belirterek "Yüzyılın envanteri çıkarılacak" dedi Saraydaki eserler uzmanlar tarafından tek tek fotoğraflanarak envantere kaydedilecek. Sayım bir ay sonra başlayacak.
Bugüne kadar yıpranmış tarihi eserler ve eksik tutulmuş envanteri ile sık sık eleştiri konusu olan Dolmabahçe Sarayı, yüz yılın envanteri ile taranacak. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na atanan Cemal Öztaş tarafından hazırlanan envanter projesiyle sarayın hiç bilinmeyen tarihi parçaları da kayda geçerken eksik antika parçalar ve kaybolmuş tarihi eserler bu şekilde ortaya çıkmış olacak.
HERKES ARAŞTIRABİLİR
Başkan Cemal Öztaş, kuşkuları ortadan kaldıracak her türlü araştırmaya açık olduklarını belirterek, "Eserlere zarar vermemek kaydıyla kapımız her araştırmaya açık. Yardımcı da oluruz. Milli Saraylar olarak 50 yıl sonra ilk kez geçtiğimiz hafta sayım ve koruma yönetmeliği çıkardık. Sayım için Milli Saraylar'ın dışından uzmanlar çağırdık. Bir ay sonra sayım başlayacak. Bizim bünyemizde bir bilim kurulumuz var, araştıracağız" diye konuştu. Cemal Öztaş, Dolmabahçe Sarayı'nda bulunan ve yüzyıllık olan çini sobalar için Avrupa'dan uzmanların geleceğini de belirtti: "Bu sayım sırasında sarayda bulunan ve zamanında yabancı ustalar tarafından yapılan çini sobalar için ustaların torunlarını bulduk ve yazışma yaptık. İstanbul'a gelip tamirlerini yapacaklar ve kırık parçalardan yeni sobalar ortaya çıkaracaklar. Ayrıca tüm uzmanlarımız eserlerin başında notebook bilgisayarlarla çalışacak ve fotoğraflı envanter kaydı tutacak." Bu arada Portakal Sanatevi'nin sahibi Rafi Portakal da yapılacak genel ve büyük bir sayımın iyi olacağını söyledi. "Şuyu vukundan iyidir diye bir söz vardır" diyen Portakal, "Benim kanaatim şu eser değiştirilmiş, dediğiniz zaman onun üzerine gitmeli ve bir belge ortaya konmalıdır. Belki saraylarda envanterde olan ve şimdi yerinde olmayan bir eser vardır. Sayım her şeyi ortaya çıkarır" diye konuştu.
1950'den beri sayım yapılmıyor
Dolmabahçe Sarayı'nda ilk ciddi sayım, 1950 yılında kurulan bir komisyon ile yapılmış ve 1952'de çalışmalar tamamlanmıştı. Bu defterlerde, tüm eşyalar 'tarih' ve 'demirbaş' olarak tanımlanmış; her saray, köşk ve kasrın bölümleri ya da depoları için farklı numaralı defterler kullanılmıştı. Bu defterlerde, 10 bin 281 kaydın 'tarih', 62 bin 380 kaydın ise 'demirbaş' olmak üzere, toplam 72 bin 661 eşya kaydı yer alıyordu. Yapımı, çevre duvarları ile birlikte 1856'da bitirilen saray, 110 bin metrekareyi aşan bir alan üstüne kurulmuş ve ana binası dışında onaltı ayrı bölümden oluşmuştur. Bunlar saray ahırlarından değirmenlere, eczanelerden mutfaklara, kuşluklara, camhane, dökümhane, tatlıhane, mefruşat dairesi ve işliklere kadar uzanan bir dizi içinde, çeşitli amaçlara ayrılmış yapılardır.
|