Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Depremin 9. Yıldönümündeyiz; Hala Ders Almadık!

Yapı malzemesi öğretim üyeleri ve inşaat sektöründe çalışma yürüten meslek kuruluşlarının temsilcileri, 17 Ağustos depreminin 9. yıldönümü öncesinde, depremden korunmanın yolunun depreme dayanıklı yapılar yapılmasından geçtiğini bir kez daha hatırlattı. Sektörde hala denetimin olmadığını ifada eden temsilciler “Hala ders almadık” dedi.

yapi.com.tr
Depremin 9. Yıldönümündeyiz; Hala Ders Almadık!

apı malzemesi öğretim üyeleri ve inşaat sektöründe çalışma yürüten meslek kuruluşlarının temsilcileri, 17 Ağustos depreminin 9. yıldönümü öncesinde, depremden korunmanın yolunun depreme dayanıklı yapılar yapılmasından geçtiğini bir kez daha hatırlattı. Sektörde hala denetimin olmadığını ifada eden temsilciler “Hala ders almadık” dedi.

Hyatt Regency Otel’inde, Türk Hazır Beton Birliği öncülüğünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, hazır beton üretimine standart getirecek GE belgesinin gerekliliğine vurgu yapıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hulusi Özkul “17 Ağustos 1999 Depreminden Bu Yana; Depreme dayanıklı yapı üretiminde kaliteli beton kullanımı konusunda ne durumdayız” başlıklı sunumunda Marmara depreminde yaşanan yapı hasarlarının temel nedenlerinden biri olarak “beton kalitesinin düşük olması, elle üretilen betonların kullanılmış olması” üzerinde durdu.

Özkul, Türkiye için betonun önemini vurgulayarak “Afet Bölgesinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliğe göre betonun basınç dayanım değerinin en az C20 olması gerekirken yıkılan binalardaki değerler bundan çok uzak. Dolayısıyla  depreme karşı dayanıklı olmanın iki yolundan birincisi depreme dayanıklı yapılar yapmak, ikincisi de var olan yapıları güçlendirmektir” dedi.

2004 yılındaki Deprem Şurası’ndan çıkan “Yapı malzemelerinin uygunluğu belgelenmeli, ürün bazında nitelik yönetimi, piyasa gözetimi ve denetimi yapılmalıdır” ve “Yapı malzemelerinde dayanımla beraber dayanıklılık şartı aranmalı, uygulamaya dikkat edilmelidir” şeklindeki sonuçlarına dikkat çeken Özkul, betonun kalitesini deprem açısından şöyle değerlendirdi:

“Depremde yıkılan binalarda betonun doğru bir şekilde üretilip uygulanmadığı gözlendi. Afet Yönetmeliği’nde bulunan C20 sınıflı beton yeterli değildir, çevresel etki açısından C30 sınıflı beton kullanılmalı. Betonun doğası gereği, sadece yapı denetimi ile betonun denetimi olmaz. Türkiye’deki tüm hazır betonun üretim yeri ve şantiyenin sıkı bir biçimde denetlenmesi gerek. Üretim yerinin denetimini içeren KGS gibi zorunlu olmayan denetim sistemleri faaliyetlerini sürdürüyor. Fakat şu ana kadar yurdumuzdaki 850 civarındaki hazır beton tesisinin ancak 300’e yakını denetlenebiliyor”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/depremin-9-yildonumundeyiz-hala-ders-almadik_63149.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!