uhtemel İstanbul depremine hazırlık çalışmaları çerçevesinde 2 yıl önce bina taraması başlatılan Zeytinburnu Pilot Projesi kapsamında, yüksek riskli yapılar için alternatif olarak hazırlanacak konutların yapımına ekim ayında başlanacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, projede bugüne kadar yapılanlar ve ileriye dönük hedeflere ilişkin basına açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2 yıl önce İstanbul Deprem Master Planı ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) raporları doğrultusunda, AB'ye uyum programları takip edilerek “pilot bölge'' seçilen Zeytinburnu'nda “Zeytinburnu Pilot Projesi''nin başlatıldığını hatırlattı. Pilot projeye hedef olarak Zeytinburnu'nun seçilmesinin nedenini, buradaki yapıların tüm sorunlu bina kategorilerini içermesi ve sosyokültürel dokusunun özellikleri olarak açıklayan Topbaş, 4 üniversitenin 12 farklı yöntemle değerlendirme yaptığı ilçede, bina stokunun yüzde 80'inin incelendiğini ve toplam 16 bin 30 binadan 2 bin 295'inin yüksek risk taşıdığının tespit edildiğini bildirdi.
Bu riskten 72 bin 388 kişinin etkileneceğini anlatan Topbaş, söz konusu binaların yıkımı, enkaz kaldırma, nakil, tahliye edilecek ailelerin geçici iskan durumu, kalıcı konut maliyeti gibi kriterler göz önüne alındığında Zeytinburnu'nun maliyetinin 934 milyon 520 bin dolar olduğunu kaydetti. Kadir Topbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Bu çalışmayla yaptığımız, binaların depreme karşı reflekslerini ölçmek. Vatandaşların da bu riskli binalarda yaşamını devam ettirmemesini sağlamak. Bu nedenle ilk olarak ilçede stantlar kurarak vatandaşları bilgilendireceğiz. Daha sonra ekim ayından itibaren 1.100 adet Topkapı'da, 1.100 adet de İkitelli'de olmak üzere konut yapımına başlayacağız. Binaları riskli olduğu tespit edilen vatandaşlar, uygun bedeller ödeyerek bu binalara taşınabilecek ya da banka kredisi alarak kendi oturdukları binaları güçlendirebilecek. Biz burada kentsel dönüşümün bir modelini göstereceğiz. Ama İstanbul'un risk taşıyan bütün binalarını kaldırıp yerine yeni binalar yaparak, vatandaşları buraya taşımak gibi bir durumumuz yok. Bu rakamlar çok büyük rakamlar, 17 milyar doları buluyor. Buna ne gücümüz ne de zamanımız var.''
Zeytinburnu'ndaki çalışmanın, tüm kente örnek olarak yapılan bir çalışma olduğunu, hatta bunun ilgili Devlet Bakanlığı tarafından tüm Türkiye'ye model olarak gösterileceğini de belirten Topbaş, “Kentsel dönüşümü, Zeytinburnu'nda bir modelleme olarak ortaya çıkarıyoruz.'' dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, belediyenin tüm İstanbullulara güvenli konutlar yapmak gibi bir imkanı bulunmadığını, asıl görevleri arasında viyadükler, kamu binaları gibi yerleri güçlendirme çalışmaları yapmanın yer aldığını kaydetti. Topbaş, bunun dışında muhtemel afet durumunda yaralılara yardım için yol haritalarının, hava ve denizyollarına kadar belli olduğunu bildirdi.
“Tüm Zeytinburnu'nun yıkılarak ortadan kaldırılacağı'' gibi söylentilerin doğru olmadığını da vurgulayan Topbaş, bir soru üzerine yüksek risk taşıyan binalarda yaşayan vatandaşlara da uyarı görevlerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
|