b>Adapazarı ve Kocaeli'nde orta hasarlı 59 bin konutun 28 bin 902'si onarım kredisine hak kazandı. 24 bin 250'si onarıldı. Diğerleri belirsiz. Onarıma karşı çıkan uzmanlar, 'Durum çok tehlikeli' diyor.
Marmara depreminin ardından Adapazarı ve Kocaeli'nde orta hasarlı konutların yarıya yakını onarıldı. Onarım çalışmaları sürüyor, ancak uzmanlar orta hasarlı yapıların yıkılmasını istiyor.
Adapazarı ve Kocaeli'ndeki orta hasarlı 59 bin 170 konuttan 28 bin 902'si onarım kredisine hak kazandı. Bunlardan 24 bin 250'si onarıldı. Her iki ilin valiliklerinin verilerine göre, Kocaeli'ndeki orta hasarlı 40 bin 460 konuttan 23 bin 637'si için hak sahipliği işlemi yapıldı. Onarımlarına başlanan binalardan 21 bin 182 hak sahibine kredi kullandırılırken, bunlardan 19 bin 250'si son dilim krediyi kullandı. Kredi kullanmaya daha sonra başlayan 1932 konutun onarım çaışmaları ise sürüyor.
Adapazarı'ndaki orta hasarlı 18 bin 710 konuttan 7 bin 720'si hak sahibi olurken, bunlardan 5 bininin onarımı tamamlandı. Kredi kullanmaya başlayan diğer hak sahiplerinin de onarım çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlaması bekleniyor.
İki ilde, hak sahibi olmayanlara ait 27 bin 813 konutun ne kadarının onarıldığı ise yılbaşından sonraki denetimlerde belli olacak.
Süre yıl sonunda bitiyor
Hak sahibi olmayanlara ait konutların onarımının ekonomik sıkıntı nedeniyle oldukça yavaş ilerlediği görülüyor.
Orta hasarlı binaların onarımı için verilen süre yıl sonunda bitiyor. 1 Ocak 2003'ten itibaren belediyelerin yapacağı denetimlerde onarımı tamamlamadığı belirlenen binalar Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na bildirilecek. Bakanlık bu binaları yıkacak. Yıkım ücretleri bina sahiplerinden tahsil edilecek.
'İlk depremde hepsi yıkılabilir'
Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Erdem orta hasarlı binaların onarılmak yerine yıkılması gerektiğini söyleyenlerden. Ahmet Erdem, orta hasarlı binaların kent için büyük tehlike yarattığını belirterek, "Bu binalar onarılsa da güvenli değil, ilk depremde hepsi yıkılabilir" dedi.
'Ağır hasarlı'ya dönüştüler
Onarımı tamamlanmayan orta hasarlı binaların ağır hasarlı duruma geldiğini öne süren Erdem, şöyle devam etti: "Çünkü korozyon başladı, bunların iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi sağlıklı olmayacaktır. Orta hasarlı binaların tamamının yıkılması, çok katlı binalarda da kat sayısının azaltılması gerekmektedir. Buralarda oturanlar hak sahibi yapılarak, bu sorun çözüme kavuşturulmalı."
Adapazarı Depremzede Derneği Başkanı Yıldız Önem de, orta hasarlı bina kavramını anlayamadıklarını dile getirerek, "Bu binalar ilk depremde yorgun boksör gibi yıkılacak, bu yıkım yine insanların canına mal olacaktır. Orta hasarlı binalar yıkılmalı" dedi.
|