ürkiye'de depremlerde çok can ve mal kaybı olduktan sonra hayata geçirilen Zorunlu Deprem Sigortası, şimdi dünyaya örnek olmaya başladı. Uygulamadan, Dünya Bankası da övgü ile söz ediyor
Kuruluşunun üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine karşın Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), dünyaya örnek oldu. Yunanistan'ın, bugüne dek 2.5 milyon konuta Zorunlu Deprem Sigortası uygulayan DASK benzeri bir kurum oluşturmaya çalıştığı bildirildi.
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Selamet Yazıcı, Dünya Bankası ve benzeri kuruluşların yurtdışında DASK hakkında övgüyle söz ettiğini söyledi. Yazıcı, 'Dünya Bankası yurtdışında DASK'ı lanse ediyor. Kurumumuz ayrıca Dünya Bankası'ndan ödül bile aldı. Bu hafta Cezayir'e kurumumuzu tanıtmaya gidiyoruz. Yunanistan ve Meksika bizden çok etkilendi. Her iki ülke bizi yakından takip ediyor. Özellikle Yunanistan bizden etkilendiği için benzer bir kurum oluşturmaya çalışıyor' dedi.
Konuşmasında, Türkiye'de belediye sınırları içinde 16 milyon konut (daire) bulunduğuna dikkat çeken Selamet Yazıcı, yaklaşık 13 milyon konutun DASK kapsamında olduğunu kaydetti. Hedeflerinin 13 milyon konuta da deprem sigortası yapmak olduğunu belirten Yazıcı şöyle devam etti:
'Ülkemizde toplam sigortalı konut sayısı 600 binlerdeyken, biz 2 yıl gibi kısa bir sürede bu rakamı 2.5 milyona yükselttik. Bu rakam, poliçe sayısı açısından dünyanın en büyük deprem sigortası anlamına geliyor. Ama bu rakam bizim için yeterli değil. Başarımıza yeni başarılar ekleyip 13 milyon konutun tümünü sigortalamak istiyoruz.'
1 milyar $'lık teminat
Yazıcı, kurumun henüz yeni olmasına karşın 1 milyar doların üzerinde ödeme kapasitesine sahip olduğunu ifade etti. Toplam yükümlülüklerinin de 25 milyar doların üzerinde olduğunu anlatan Yazıcı, 'Sadece bu yıl 850 milyon dolar reasürans teminatımız mevcut. Bunun üzerine bir miktar para da özkaynaklarımızdan aktarıldığında, rakam 1 milyar doları aşıyor' diye konuştu.
Kurumun amaçları
- Konutları ödenebilir bir prim karşılığında sigorta güvencesi altına almak.
- Yurtiçinde risk paylaşımını sağlamak.
- Deprem sonrası afet konutu yapmakta devletin mali yükünü azaltmak.
- Sigorta sistemini sağlıklı yapı üretiminde bir araç olarak kullanmak.
- Deprem hasarlarının karşılanmasında uzun vadeli kaynak birikimini temin etmek.
|