Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Daha İyisi Yapılamaz Saplantısı: Tarihte Kültürel Ortaklık ve Taklit Üzerine Düşünceler




/P>

Kültürel köklerini eski Yunan'da, Roma'da arayan Avrupa, "Yeni-klasik" adı altında, tarihin en taklitçi dönemini yaşamıştır. Bu nedenle, eskinin evrilip çevrilip, önüne "yeni" sözcüğünün takrlrnasmın arkasında, kültürel tarih değil, inanca dayalı görsel taşımalar bulunduğu düşüncesindeyim.

19. yüzyılın ikinci yarısında, Balyarı'larla simgeleşen dönemde inşa edilen bazı cami, saray ve kasırlardaki anlayışın da, taklitçilik, melezlik ve tam bir soysuzluk olduğuna inanınm. Osmanlı'nın son dönerninden başlayarak, Cumhuriyetin ilk dönemine sarkan ve adı da "Yeni-Osmanlı'dan "Milli Mimari've dönüştürülen yaklaşım da bu olayın Türkçesi olmalıdır. Yani aynı düşüncenin egemenliği .. Bir taraftan yoklukla savaşırken, diğer taraftan Etnoğrafya Müzesi gibi özel taş ustalıkları gerektiren süslemeleri taklit etmek için gösterilen çabayı birarada düşünmekte zorluk
çekerirn.

Dönemin değişen yaşam biçimini izlemesi gereken Avnıpa ve kültürel geçmişi bulunmayan ABD'nin eski Yunaıı!Roma taklidi, anlamsız yapılarını bugün anlamak olanaksızdır ... Bu taklit hastalığı, her iki kıtada da sadece kamu yapılarıyla sınırlı kalmamış küçüklü büyüklü evlerde sahte ahşap kolonlar da yaparak, sanki kendi kendisiyle alayeden bir dönem yaşanmıştır. Taklit veya yerel her yaklaşıında, işlevsel uyuııısuzluk da sorun olmuş, süreç gereksiz yere zorlanrnışrır.

Bu sırada taklit Yeni-klasik dönem son direnişini sürdürürken' öncü ve çağdaş bir yaklaşım yeni teknolojiyi arkasına alınış, büyük bir savaşını veriyordu. Modernizmin simgesi olmuş örnekler, yeni kavramlarla üretiliyordu. Yaklaşık iki yüzyıl süren bir taklit döneminden sonra, bu çıkışın heyecan verici olduğunu söyleyebilinz.

19. yüzyılın ikinci yarısında, teknolojideki gelışıneleri izleyen bir arayışın örneklerine rastlamaya başlıyoruz. Buna, "arayışın "taklir''!n karşısına çıkması da diyebiliriz. "Taklitin "arayış"ın önünü kestiği dönemler olduğu gibi. Bu yıllarda Istanbul, Balyan ailesinin en aşırı kozmopolit denemelerine sahne olurken, Londra yeni dönemin yaşam ve teknolojisine uyarlı en duru örneklerini baıındınnaya başlarruştı. Dökıne demir teknolojisini, İngiltere'de ve Fransa'da gelişen betonanne teknolojisi ve bu teknolojinin olanaklarının ateşledlği özgün söylenıler izlernişti. Bu devinimin köklülüğü ve gücü, şehirciliği de etkilemeye başlamasından bellidir. Sonuçta, 20. yüzyılın görkemli evrensel süreci, kendi taklitleriyle birlikte, zengin bir kültürel ıniras olarak tarilite yerini almıştır. 1920'lerde bizim devrimimizin de bu dönemle çakışması ilginç bir rastlantı sayılmalıdır. Türk devrimi de büyük bir heyecanla bunu sahiplenmeliydi... Mimari artık yüzyılların teknolojisine ve kültürel yapısının öğelerine muhtaç değildi. Yeni insan, yeni çevre, yeni ve farklı mekanların dönemi başlamıştı. Teknoloji ve yaşamın yeni olanaklannın kışkırttığı anlatun olanaklarının verdiği heyecanla ulaşılan yeni güzelliklerirı yanısıra, mimarlığın geçmişinde rastlanmayan yapı görüntüleri ve çevreler isterıiyordu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/daha-iyisi-yapilamaz-saplantisi-tarihte-kulturel-ortaklik-ve-taklit-uzerine-dusunceler_95846.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!