lk hazırlanan raporda "Sonradan yapılan kolon ve kirişlerde çatlaklar oluşmuş. Okulun acilen boşaltılması lazım" ifadeleri yer alıyordu. İstanbul'da 2 bin 500 öğrencisi bulunan 23 Nisan İlköğretim Okulu, iki ayrı deprem raporuyla sarsılıyor. Nisanda 'çürük' denilip öğrencileri boşaltılan okul, geçen hafta 'sağlam' raporuyla eğitime başladı.
Ancak hem öğrenciler ve velileri hem de öğretmenler tedirgin. Çürük raporunun sağlama dönüşmesinin altında, öğrencilerin nakledileceği başka bir okul bulunamamasının yattığı ileri sürülüyor. Çürük raporunu veren mühendis Hüseyin Yeşilkaya, "Beton kalitesi düşük, demirleri korozyona uğramış. Okul 5 büyüklüğünde bir depreme bile dayanmayabilir." diyor. 'Sağlam' raporunu hazırlayan mühendis Hamit Ülker ise emin: "Kirişlerdeki çatlaklar çok ince. Tehlike yok."
Nisanda okul binasında inceleme yapan Milli Eğitim Müdürlüğü mühendisleri, 'beton kalitesi düşük, demirleri çürümüş, her an yıkılabilir, acilen boşaltılması lazım' diye rapor verdi. İnşaat mühendisi Hüseyin Yeşilkaya ve mimar Hülya Karaoğlu'nun imzasını taşıyan raporda "Okulun zemin katına yapılan salonun ve bazı sınıfların tavan döşemesinde sehim var. Sonradan yapılan kolon ve kirişlerde çatlaklar oluşmuş. Bazı kolonlarda patlamalar mevcut. Binanın beton kalitesi çok düşük ve beton kendiliğinden dökülüyor." denildi. Hazırlanan rapor üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü, okulun öğrencilerini, Küçükköy İmam Hatip Lisesi binasına taşıdı. İmam hatip öğrencileri sabah, 23 Nisan İlköğretim Okulu öğrencileri de öğleden sonra eğitim görüyordu.
Yeni eğitim-öğretim yılında talepler artınca öğleden sonraları da yetmemeye başladı. Bunun üzerine ilçe milli eğitim müdürlüğü, çareler düşünmeye başladı. Müdürlük, Valilikten, okulun yeniden incelenerek deprem testinden geçmesini istedi. İstanbul Projeler Koordinasyon Birimi'ne bağlı mühendisler, geçen hafta okulda inceleme yaparak yeni bir rapor hazırladı. Bu raporda okulun acilen boşaltılmasını gerektirecek bir durumun olmadığı, öğrencilerin taşındıkları okul yerine kendi okullarında eğitim görebilecekleri belirtildi.
Öğrenciler, eğitim dönemi başladıktan 1 hafta sonra taşındıkları okuldan kendi okullarına geri döndü. Alınan beton numunelerinin analizleri ve sonuçlar 3 ay sonra belli olacak. Şimdi aileler ve öğrenciler tedirgin. Veliler, "Çocuklarımızı okula gönderiyoruz; ama gözümüz sürekli arkada, korkuyoruz." diyor. Bazı aileler ise çocuğunu başka okula kaydettirmenin yollarını arıyor. Valilik, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) Direktörü Gökhan Kazım Elgin, Milli Eğitim Müdürlüğü mühendislerinin verdiği raporun herhangi bir veriye dayanmayan sübjektif bir rapor olduğunu söyledi. Okulu hemen boşaltmayı gerektirecek acil bir durumun olmadığını anlatan Elgin, "Milli Eğitim'in raporu tamamen oradaki görevlilerin bu okulu yıkıp yeniden yapalım gibi sübjektif kararından çıkan bir rapor. Herhangi bir şeye dayanmıyor. Burada bazı patlak çatlak falan olduğunu yazmışlar; ama biz öyle bir şey de tespit etmedik." dedi. İl Milli Eğitim Şube müdürü Halil Yağcı da İSMEP kapsamında görev yapan mühendislerin verdiği kararın daha uygun olduğunu ifade etti.
|