umhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Hazine'ye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasayı onayladı. Ancak, yasanın orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin orman köylüleri dışındaki kişilere de satılmasını öngören hükmü için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını bildirdi. Anayasa'nın
170. maddesi, orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin, orman içi köy halkının yararlanmasına ayrılmasını öngörüyor.
Bu alanların orman köylüsü dışındaki kişilere satılmasını olanaklı kılan çeşitli yasal düzenlemeler bugüne dek Anayasa Mahkemesi'nce "Anayasa'ya aykırılık" nedeniyle iki kez iptal edildi.
Hükümetin iç kaynak kapsamında 5.5 milyar dolarlık gelir hedeflediği yasaya göre kamu arazileri taksitle satılabilecek. Yasa, sitlerdeki kaçak yapıların, satışa çıkarılan öteki taşınmazlarla değiştirilmesini de içeriyor. Yasa ile Hazine Taşınmaz Malları Satış Koordinasyon Kurulu oluşturulacak.
Kurul, taşınmazların satışında karşılaşılan sorunları çözmek, eşgüdümü sağlamak, satışa uygun malları Bakanlar Kurulu'na önermekle görevli olacak. Yasa uyarınca, üzerine gecekondu yapılmış Hazine arazileri evsahiplerine satılabilecek. Satışın, en az yüzde 25'i peşin olmak üzere taksitle yapılması da mümkün olacak.
Kentler İşgalcilere Teslim
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası
Genel Başkanı Hüseyin Ülkü, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderdiği mektupta Hükümet'in iç kaynak paketi kapsamında TBMM'den geçirdiği Hazine taşınmazlarının satışını kolaylaştıran yasayı veto etmesini istemişti. Ülkü, yasayı sonun başlangıcı olarak nitelendirerek, "Yasa, Anayasamız gereği mülkiyeti devrolunamaz hükmündeki yerlerin bile, örneğin ormanlarımızın da satılmasına neden olabilecektir. Kente, ormana karşı suç işleyen işgalcilerden hesap sorulması gerekirken kentlerin geleceği işgalcilere tapulanmaktadır" demişti.
|