b>İstanbul’a bugünlerde uğrayanlar sadece ABD Cumhuriyetçi Parti’nin altı senatörü ve eşleri değil. Yapılan tüm spekülasyonlara karşın İstanbul’a hafta sonu eşleriyle sadece turistik gezi maksadıyla gelen Amerikalı senatörleri bırakın, şu anda şehrimizde Clinton Vakfı’nın önde gelen bir ekibi var.
Ekip neden burada kısaca özetlemeye çalışacağım.
Sevin ya da sevmeyin eski ABD Başkanı Bill Clinton asla boş durmuyor. Kurduğu Clinton Vakfı aracılığıyla, dünya meselelerinin tam göbeğinde. Vakıf ağustos başında "Clinton İklim Girişimi" diye yeni bir girişim başlatmış. Kısaca CCI diye anılan "Clinton İklim Girişimi" küresel ısınmaya karşı mücadeleyi hedefliyor.
Küresel ısınmaya neden olan gazların yüzde 75’inin kaynağı büyük şehirler. Dolayısıyla gözler artık dünyanın önde gelen büyük şehirlerinde. Büyük şehirler ulaştırmada, enerji kullanımında tasarruf sağlayabilir. Hatta çöplerden elektrik üretebilir.
Mega şehirleri küresel ısınmaya karşı ilk uyaran Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone. Livingstone, dünyadaki 22 büyük şehrin küresel ısınmaya karşı işbirliğine davet etmiş. "Büyük şehirler İklim Liderliği Konsorsiyumu" diye bir proje başlatmış. Projeye, New York, Paris, Londra, Berlin, Buenos Aires gibi şehirlerin arasında elbet İstanbul da dahil.
Şimdi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Londra Belediyesi ile "karşılıklı anlaşma memorandumunu" imzalaması bekleniyor.
Yeşil Binalar Konseyi
Clinton Vakfı, Londra Belediyesi’nin bu projesinin ortaklarından. Diğer bir ortak da ABD Yeşil Binalar Konseyi.
"Yeşil Bina"yı açalım dilerseniz. Uygun arazi kullanan, az su ve enerji tüketecek şekilde inşa edilmiş, malzemesi dönüştürülebilir olan binalar "yeşil" yani çevreci oluyor. İşte bu "Yeşil Binalar Konseyi"nin İstanbul’da bir üyesi var. 17 yıl süreyle ABD’de çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönen Dr. Duygu Erten.
İnşaat mühendisi ve Los Angeles’ta yaptığı bir inşaat iki yıl önce konsey tarafından birincilikle ödüllendirilmiş. ABD’den döndükten sonra bir süre TEGV (Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı) Genel Müdürlüğü yapan Erten bugünlerde Clinton Vakfı ve Yeşil Binalar Konseyi ekibini ağırlamakla meşgul. Ekibin amacı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni küresel ısınmaya karşı daha fazla işbirliğine razı etmek.
Topbaş'ın gündemi yoğun
Elbet öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile bir randevu talep ediliyor. Ancak Topbaş’ın gündemi yoğun. Bu yüzden Jan Hartke, David McCann ve Kristin Wadhwa’dan oluşan ekip dün öğle saatlerinde Belediyenin Çevre Koruma Dairesi Başkanı İbrahim Demir ile bir araya geliyor.
Görüşmeden neler çıktı? İstanbul memorandumunu imzalayacak mı? İmzalamasının dışında gerçekten küresel ısınmaya karşı işbirliği yapacak mı? Çevre Koruma Dairesi’nin bu konuyla ilgili çalışmaları var mı?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konuyla ilgili bilgi verirse sevineceğim.
|