b>Bodrum'da son iki yıl içinde yapılan yaklaşık 30 bin ikinci konut, belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerini isyan ettirdi. Turizmin ve cennet koyların tükenmeye, ölmeye başladığı belirtildi. Eski Bodrum Mimarlar Odası Temsilcisi Bülent Bardak , "Koruma yöntemleri kollama yöntemlerine dönüştü" derken, Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, "Turizmi 60 yıl yaşattık, ama şimdi can çekişiyor" diye konuştu.
'Yeni inşaatlar istemiyoruz'
Ağan, "Turizmi teşvik politikaları sonucu kıyılarımız imara açılarak beton yığını oldu. İster konut olsun ister turizm yatırımı, yarımadada yeni inşaatlar yapılmasını istemiyoruz. Yarımada, her yıl yapılan 25 bin yeni konut ile beton mezarlığına dönüştü. Halen 200 bin konut bulunan yarımadada ne çöp merkezi, ne su, ne yollar, ne de elektrik yeterli. Ankara'daki bürokratların hâlâ Ege ve Akdeniz kıyılarının master planını yapamaması ve planları yapan ilgili bakanlıkların Bodrumlu sivil toplum örgütlerinin önerilerini göz önüne almaması bu duruma gelmemize neden oldu. Turizmi 60 yıl yaşatabildik.. şimdi ise can çekişiyor" dedi.
'Mavi Yolculuk tarih oluyor'
Bodrum Ticaret Odası (BTO) yönetim kurulu üyesi Arif Yılmaz ise şunları söyledi: "Çanakkale Bababurun'dan Antalya'ya kadar olan bölümde mavi yolculukta kullanılabilecek 239 koydan 41 tanesi kullanılamaz hale geldi. 120 tanesini ise birkaç yıl içerisinde kaybedeceğiz. Böyle giderse mavi yolculuk 10 yıla kalmaz tarih olur."
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Nasih Demir de aşırı ve bilinçsiz yapılaşma nedeniyle turizm merkezlerinin birer villa çöplüğüne döndürüldüğünü, bu konuda İspanya örneğinden ders alınmadığını kaydetti. Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon da Bodrum'da odaya kayıtlı inşaat şirketlerinin, turizm şirketlerinden yüzde kırk daha fazla olduğunu belirterek, "Bodrum'da turizm mi, inşaat mı yapacağız.. buna bir an önce karar verilmeli" görüşünü dile getirdi.
|