br/>
Mersin’in Tarsus İlçesi yakınlarındaki Kurbanlı Köyü’nde yapımı düşünülen ‘Doğu Akdeniz Bölgesi Endüstriyel Atık Entegre Bertaraf Tesisi’ hakkındaki ÇED raporunun iptali için Tarsus Belediyesi ile Çevre Koruma Kültür ve Sanat Derneği (ÇEKSAM), Mersin İdare Ceza Mahkemesi’ne dava açtı.
ÇEKSAM Başkanı Avukat Yeşim Dağgeçen, 1997 yılı teknolojisi ile yapılacak tesisin çevreye zarar vereceğini ifade etti.
Sulama yöntemi ile ancak atıkların yüzde 40 oranında azaltılabileceğini kaydeden Dağgeçen, “Bin 200 derecede yakılacak olan zaten zararlı kimyasallar, 120 derece olarak havaya salınacak. Bu ise yakılan ağır metallerin dioksin, nitrojen, arsenik gibi başka kimyasal maddelere dönüşmesi ve daha zararlı bir biçimde havaya salınması anlamına geliyor. Bu maddelerin gerek insanın soluması, gerekse besin zinciri ile başka canlılardan birbirine ulaştırılması biçiminde, başta kanser olmak üzere, solunum yolu rahatsızlıkları ortaya çıkaracağı daha önceki örneklerinden ispatlanmış, bilimsel bir gerçek” dedi.
‘Bitki örtüsüne zarar verecek’
Mersin ve Tarsus’un içme suyu ihtiyacını karşıladığı Berdan Barajı’nın tesise sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Dağgeçen, tesisin inşa edilmesi durumunda çevreye verebileceği diğer sorunları şu şekilde aktardı:
“Meşe palamudu, Kızılçam ve Mersindalı ağacı ile erozyonu önleyen maki bitki örtüsü çok yoğun. Ayrıca bir turizm sahil bandı projesi var, onun içerisinde ağaç koruma sahası var, Kazanlı sahilinde Caretta Caretta kaplumbağaları koruma sahası var ve kültür varlığı olarak tarihi Roma Yolu ve Klikya Kapısı var. Bütün bunlar hem iç hukuk açısından hem de uluslararası hukuk bakımından belli bir statüye sahip yerler. Bu tesis bu zenginliklere de zarar verecek.”
23 bin 619 ton katı atık
Sismik İnşaat Anonim Şirketi tarafından yapımı üstlenilen tesiste, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Kilis ve Hatay’ı da içine alan, Güneydoğu Akdeniz Bölgesi’nin, tehlikeli atık türlerinin de içinde yer alacağı endüstriyel atıkların tamamının depolanması düşünülüyor. Tesiste yılda toplam 23 bin 619 ton atık toplanacak, bu atıkların 14 bin 666 tonu depolanacak, 7 bin 368 tonu kurulanıp yakılacak ve bin 585 ton ise fiziko-kimyasal arıtmaya tabi tutularak bertaraf edilecek.
|