KP hükümeti, tüm uyarılara karşın nükleer santral kurulması sürecini hızlandırmaya çalışırken, daha yasa TBMM'den çıkmadan "çantacı" olarak nitelendirilen birçok firma küçük nükleer santral kurmak için kulis yapmaya başladı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Oktay Çakıroğlu , "Çantasını kapan geliyor, köşe başına santral kuralım diyenler var" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler , Türkiye'de nükleer santral kuracak firmaların ürettiği elektriği yurtdışına satabileceğini söyledi.
Nükleer Santral Yasası, geçen haftalarda TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda bazı değişiklikler yapılarak kabul edildi. TAEK Başkanı Çakıroğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler'in komisyon tutanaklarına yansıyan açıklamaları, Türkiye'nin ne kadar risk altında olduğunu gözler önüne serdi.
'Türkiye nükleer santral çöplüğü olacak'
CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan , Türkiye'ye nükleer santral pazarlamak isteyen firmaların girişimlerde bulunduğu yönünde kendilerine bilgiler geldiğini belirtirken "Küçük küçük bazı şirketlerin de talepleri var. Bu kanun düzeltilsin istiyorlar. Korkuyorum ki, küçük küçük nükleer santrallar özel sektörün elinde kurulacak. Bir tane kuruldu mu bu ülkede, artık tutamazsınız. Küçük küçük çantacı santralların kurulması, Türkiye'nin bir nükleer santral çöplüğüne, mezarlığına dönüşmesi endişemiz var" dedi.
TAEK: Çantasını kapan geliyor
TAEK Başkanı Çakıroğlu, milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlarken "Biz kriterleri belirledik. Buradan haklı olarak endişeler dile getirildi. Mesela küçük santrallar var. Çantasını kapan gelebiliyor. Bize daha çok geliyorlar. Köşe başına santral kuralım diyenler var. Hiçbir şekilde bir prototipi dahi yapılmamış, kâğıt üzerinde tasarımı olan santrallar var. Bunları Türkiye'de denemeye kalkışanlar var" diye konuştu. Çakıroğlu, TAEK olarak bu tip başvuruları önleyecek ölçütlerin belirlendiğini belirtti.
Komisyonda görüşmeler sonrasında, özel sektöre teşvikler ve alım garantisi sağlanmadan nükleer santral kurabilme olanağı tanınırken, bu düzenleme ile nükleer santralın Türkiye'de kurulması, elektriğinin ise yurtdışına satılmasının yolunun açıldığı dile getirildi.
|