Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çankaya Belediyesi’nden Köy Projesi

Bülent Tanık, Çankaya’ya bağlanıp birer mahalle haline dönüşen Tohumlar, Kömürcü, Evciler, Karahasanlı, Çavuşlu, Yaylaköy ve Akarlar köylerini ziyaret ederek köylülere, organik tarımla ilgili proje hakkında bilgi verdi. Söz konusu 7 köyün yanı sıra Çankaya sınırları içindeki 5 köyde daha hayata geçirilmesi hedeflenen organik tarım konusunda

Cumhuriyet ANKARA
6 Çankaya Belediyesi’nden Köy Projesi

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Bala’dan ayrılarak Çankaya’ya bağlanıp birer mahalle haline dönüşen Tohumlar, Kömürcü, Evciler, Karahasanlı, Çavuşlu, Yaylaköy ve Akarlar köylerini ziyaret ederek köylülere, organik tarımla ilgili proje hakkında bilgi verdi. Söz konusu 7 köyün yanı sıra Çankaya sınırları içindeki 5 köyde daha hayata geçirilmesi hedeflenen organik tarım konusunda Cumhuriyet Ankara’ya açıklama yapan Tanık, Çankaya sınırları içinde yer alan toplam 12 köyde üretilecek organik tarım ürünlerinin Çankaya pazarlarında halka sunulacağını söyledi.

Tanık, ziyaret ettiği 7 köyün Ankara’nın merkezine kuş uçuşu 20-25 kilometre uzaklıkta olduğunu, fakat karayolu sistemi nedeniyle kimi köylerin uzaklığının 65 kilometreye kadar çıktığını belirtti. Tanık, 7 köyün Yakupabdal Köyü üzerinden bağlantılarının sağlanması durumunda 20-25 kilometre uzaklıkla Çankaya ile erişimlerinin olabileceğini kaydetti. Ulaşım nedeniyle kent merkezine uzak kaldıkları için kentsel gelişmenin olmadığı köyler bulunduğunu ifade eden Tanık, şunları dile getirdi:

“Bala’dan Çankaya’ya bağlanan 7 köyün yüz ölçümlerinin toplamı 16 bin 500 hektardır. 16 bin 500 hektar alanın önemli bir bölümünde tarım yapılabilir durumda. Ama şu haliyle aktif tarım, ileri teknolojilerin kullanıldığı ya da organik nitelikli bir tarım yapılmıyor. Tarlaların büyük bir kısmı boş. Hayvancılık da hasbelkader yapılır durumda. Köylerin genç nüfusu köyü terk etmiş; yaşlılar ve çok küçük çocuklardan oluşan bir nüfusları var. Bunlar gelecekleriyle ilgili bir gün göç etmeyi umuyorlar ve oradaki tarlaların arsa haline gelmesinden başka önlerinde bir seçenek yok gibi görünüyor. Ama daha önce hem hayvancılık yapan hem sebze meyve yetiştiriciliğiyle uğraşan, buğday, pancar gibi değişik şekilde tarımla uğraşan bir topluluk.. Bu topluluğun yaptığı işi devam ettirememelerinin arkasında pazarlama süreçleriyle ilgili bir sıkıntı yatıyor.”

‘Göçe de çözüm olacak’

Ankara’ya bu kadar yakın olan geniş alanların ileride betonlaşmak yerine, toprak kimliğinin korunmasının önemli olduğunu anlatan Tanık, köylülerin atalarından kalma toprakları terk etmek zorunda kalmasının önüne geçilmesininin de çok önemli bir sosyal görev olduğunu kaydetti. Tanık, şunları söyledi:

“Beslenme zincirinde olası bir nakliye sıkıntısı durumlarında bile sistemi sürdürecek bir girdinin yakın mesafelerde hazır olması büyük bir avantajdır. Bu nedenle Çankaya’nın burnunun dibindeki bu 7 köyle birlikte İmrahor Vadisi’nde 3 köy, ayrıca Mühye’ye bitişik 2 köyle toplam 12 köyümüz var. 12 köyün olabilen bölümlerinde organik tarımın desteklenmesi, organik tarıma dönük turizmin desteklenmesi gibi birtakım organizasyonları çok önemsiyoruz. Bu hem istihdam sağlayacaktır, hem de kentimize yeni işsiz göçünü de durduracaktır. Hepsinin ötesinde sağlıklı beslenme ve kaliteli beslenme açısından da köylünün iş bularak hayatını daha kolay devam ettirmesi bakımından da önemlidir.”

‘Pazarlama sıkıntısı var’

Kente giren her türlü tarım ürününün halden geçmesi yönündeki yasanın zorlayıcı hükmü nedeniyle köylülerin pazarlama sıkıntısı yaşadığını belirten Tanık, sadece organik tarım yapılan yerlerdeki tarımsal ürünün hale girmeden pazarlanabildiğini belirtti. Bu nedenle organik tarımla ilgili imkânların sağlanması durumunda köylülerin pazarlama süreçleriyle ilgili yaşadıkları sıkıntıları aşabileceklerini ifade eden Tanık, “Hayvancılıkla ilgili, yörede basit bir pastörizasyon tesisinin kurulması durumunda süt ve süt ürünleriyle ilgili köylünün yaşadığı kısıtlamalar ve kaçak iş yapma zorunluluğu ortadan kalkacak. Bu da, hiç olmazsa yeni kuşakların protein bakımından zengin süt ve et gibi gıdalara kaliteli biçimde ulaşmasına yardımcı olacak” diye konuştu.



‘Organik tarıma destek vereceğiz’

Proje kapsamında üretilen ilk organik ürünlerin gelecek yıl Çankaya pazarlarında yurttaşa sunulmasını umduğunu belirten Tanık, projenin tamamlanması diye bir şeyin olmadığını, sürekli olarak yeni hamlelerin yapılmasını hedeflediklerini söyledi. Bu konuda devletin başka birimleriyle de işbirliği içinde olmayı istediklerini kaydeden Tanık, sulama suyu ihtiyacı için Devlet Su İşleri ile çalışmaları gerektiğini, ulaşım konusunda ise Ankara Valiliği ile işbirliği yapacaklarını kaydetti. Tanık, “Çankaya Belediyesi aktif olarak organik tarımı destekleyecek ve ürünlerin pazarlanmasında da aracı olacak. Çankaya Belediyesi üretimi destekleyecek, organize edecek. Diyelim ki ürünün ambalajlanması için gereken tesis desteğini onlarla birlikte yapacağız. Ama hedefimiz belediyenin kendisinin köylülük yapıp tarım üretimi yapması değil, tarımı oradaki köylülerin yapmasıdır. Belediye köylülerin bu süreçte işlerini organize edecek, onlara yardım edecek” dedi. Projeyi Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın ile ayrıntılı olarak ele aldıklarını belirten Tanık, “Bu bölgeleri en iyi koruyacak olan oranın insanıdır. Tarım arazilerini kârlı hale getirirsek kimse gidip satmaz” diye konuştu.

‘Ulaşımla ilgili sorunlar çözülecek’

Ankara’nın, çevresindeki tarım alanlarından ve köylerden üretilen ürünlerle beslenmesinin hem kent için hem de Türkiye için ekonomik olacağını ifade eden Tanık, proje kapsamında ilk olarak ulaşımla ilgili sorunların çözüleceğini kaydetti. Köylerin ulaşım sorunlarının ardından ikinci olarak Ankara Üniversitesi Ziraat ve Veterinerlik fakülteleri ile Ziraat Mühendisleri Odası ve Veteriner Hekimler Odası’nın desteğiyle “kentsel tarım geliştirme programı”nın uygulamaya geçirileceğini belirtti. Projenin çok çeşitli dallarının olacağını ifade eden Tanık, projeyle finansman bulunacağını, köylerin hizmet alacağı pastörizasyon tesisinin kurulacağını, nakliye kolaylığının sağlanacağını, köylülerin örgütlenmesi ve eğitiminin gerçekleştirileceğini, toprak yapısı analizi ve toprağın işlenmesiyle ilgili teknik desteğin verileceğini kaydetti. Organik ürünlerin kent içindeki Çankaya Belediyesi’nin pazar yerlerinde özel olarak pazarlanacağını dile getiren Tanık, şunları söyledi:

“Siyasi görüşleri ne olursa olsun, kime oy verirlerse versinler Çankaya Belediyesi’nin desteği köylüleri mutlu etti. Bir oy aldığımız köyde bile sıcak karşılandık. Biz seçimi unuttuk, köylerimiz insanımızın yaşadığı yerler. İnsanımız kendisine değer verilmesi durumunda bu değerin karşılığını kat ve kat geri vermeye hazırlar. Köylülerimiz hepsi Çankaya Belediyesi sınırları içinde kalmak istiyoruz görüşünü açıkça söylediler. Beklentilerini karşılamak üzere imar, yol ve eğitimle ilgili konular ayrıca belediyemizin sağlık hizmetleriyle ilgili desteğini de en hızlı ve etkili biçimde onların hizmetine sunacağız. Çünkü buraları bizim beslenme alınımız.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/cankaya-belediyesinden-koy-projesi_71821.html

Read Comment Section
6 Yorum Yorum Yaz
  • çankaya akarlar mahallesinde oturuyorum, belediyeye geçeli cok değişiklikler oldu. mahallemizde yapılması gereken biçok eksiklikler var. bunları belirtmek isterim: misafir hane gerekiyor, altyapı yok, yerleşim sıkıntısı ve fay hattı üzerinde kurulmuş olan mahallemizin başka bir alan gösterilmesi ve bu alanda betonlaşmamış mahalle yapılması ve hayvancılık tarım üzerinde destek ve yeni yatırımlar yapılabilir hale gelmesi dileyimizle arz ederim. YANITLA
  • kuş uçmaz kervan geçmez köyleri ziyaret ettiyiniz için teşekkür ederim. bir genç olarak ulaşımın kısaltılmasını ve organık uretilmesine bir an önce destek vermenizi dilerim. bu köylere daha iyi bakıcı ve yapıcı olmanızı dileklerimle arzederim. bu koylerde sabah ve akşam ulaşım olsa ankarada oturmam, köyümde ikamet etmeyi isterim. bu köylerde ulaşımın az olduğundan genç nufus ankaraya göç etmek mecmuriyetinde kalmıştır. egerki ulaşım çankaya belediyesi tarafından saglanır ise biz gençlerde köyumüze geri döner sizin bu puroceleriniz yerine yetiriz, saygılarımla yaşar özçelik YANITLA
  • Sayın Başkan Çankaya belediyesine baglı çavuşlu mahallesinin tekrar bala ilçesine baglanma söylentisi dogru mu? Referandum sağlıklı olmadı tahmini 327 seçmen var ama çoğunun haberi yoktu. Oylama EVET-HAYIR olarak yapılmıştır, seçmen EVET Çankaya'mı Bala'mı HAYIR Çanakaya'mı Bala'mı diye karıştırmıştır. Umarım gözde mahalleniz olan çavuşlu'nun bala'ya tekrar verilmesine musaade etmezsiniz. Saygılarımla Fikri KATAR YANITLA
  • sayın bülent bey düsünceleriniz cok guzel. cankayaya baglı evciler mahallesine dusundugunuz projenin hemen hayata gecırılmesını temennı ederiz basarılarınızı dılerım YANITLA
  • Mükemmel bir proje. En kısa zamanda hayata geçirilmesi gerekir. Bu projede gönüllü olarak çalışmaya hazırım. Benim gibi gönüllülerin olacağına inanıyorum. Yeter ki gerekli kolaylıklar sağlansın. YANITLA
6 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor.  1  |  2  |  DEVAMI
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!