Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bulgur Palas, “Magnum İstanbul’da” Sergisiyle İstanbullulara Açıldı

100 yılı aşkın süredir İstanbul’un yedinci tepesinden şehri izleyen Bulgur Palas, Tarihî Yarımada’nın yeni kültür ve sanat odaklı yaşam alanlarından biri olarak kent hayatında yerini aldı!

yapi.com.tr
Bulgur Palas, “Magnum İstanbul’da” Sergisiyle İstanbullulara Açıldı

İstanbul’un hafıza tarihi açısından çok değerli bir yapı olan ve yıllardır kaderine terkedilen Bulgur Palas; çok özel bir çalışma sonunda İBB’nin iştirak şirketleri KİPTAŞ, İGDAŞ, İstanbul İmar AŞ, İSTAÇ ve İSTON tarafından 2021 yılında satın alındı. Böylece İstanbul’un yedinci tepesi yeniden İstanbulluların oldu. KİPTAŞ müşavirliğinde sürdürülen çalışmalarla, Bulgur Palas’ın özgünlüğü korunarak olası depreme karşı güçlendirmeler de yapıldı. KİPTAŞ koordinasyonunda restore edilen Bulgur Palas, İBB Miras’ın titiz tasarımıyla çok özel bir kültür sanat mekânına dönüştü. Tarihî yapı; 135 kişilik kütüphanesiyle, sergi salonu, öğrenci kulüplerinin kullanımına tahsis edilen alanlar, restoran, çok amaçlı etkinlik alanları ve benzersiz İstanbul manzarasına sahip seyir terasıyla artık bir yaşam merkezi olarak tüm İstanbullularla buluşuyor.

20. yüzyıl İstanbul sivil mimarisinin dikkat çeken örneklerinden biri olan ve 100 yılı aşkın süredir Cerrahpaşa’nın yanı başında tarihi yarımadayı süsleyen Bulgur Palas, kültür ve sanatın canlılığını taşıyarak şehrin yeni çekim merkezi olacak.

“Magnum İstanbul’da” Sergisi ile Açılış
Bulgur Palas, dünyanın en saygın fotoğraf ajanslarından biri olan Magnum Photos’un “Magnum İstanbul’da” sergisini ağırlıyor. Paris, Londra ve New York merkezli fotoğraf ajansı Magnum Photos’un 77. yıl sergisi olan “Magnum İstanbul’da”, 70 sanatçının 200’den fazla fotoğrafından oluşuyor. 2017 yılında ajansa katılan, savaş muhabirliği alanında The Bayeux Calvados Halködülü ve iki defa World Press Photo (Dünya Basın Fotoğrafları) ödülü sahibi Türk fotoğrafçı Emin Özmen’in 30 fotoğrafına da sergide özel bir bölüm olarak yer veriliyor.

“Magnum İstanbul’da” sergisi, 29 Şubat – 31 Ağustos 2024 tarihlerinde pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında Bulgur Palas’ta ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Bulgur Palas hakkında
Bolulu Habib Bey Konağı, bilinen adıyla Bulgur Palas, 20. yüzyıl İstanbul sivil mimarisini yansıtan önemli örneklerden biridir. Fatih’te, şehrin yedinci tepesi olarak tanımlanan Kocamustafapaşa Tepesi’nde bulunan görkemli yapı, dönemin Bolu Milletvekili Mehmet Habib Bey tarafından yaptırılmıştır. Konağın “Bulgur Palas” olarak anılmasının sebebi, tahıl ticaretiyle zenginleşen Bolulu Mehmet Habib Bey’in “Bulgur Kralı Habib Bey” adıyla ünlenmesidir.

1912 yılına tarihlenen konağın, İtalyan Mimar Giulio Mongeri’nin imzasını taşıdığı düşünülmektedir. Mimari özellikleri açısından Mimar Mongeri’nin de önemli temsilcileri arasında yer aldığı Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın başarılı bir örneğini sergilemektedir. Konağın inşa sürecinde ekonomik açıdan büyük bir yükün altına giren Mehmet Habib Bey’in ödeyemediği borçları nedeniyle 1926 yılında Osmanlı Bankası’na devredilen yapı, uzun yıllar Osmanlı Bankası arşivi olarak kullanılmış, aynı zamanda banka çalışanlarının konutu olarak da işlev görmüştür. Osmanlı Bankası’nın 2001 yılında özel bir bankaya devredilmesiyle yapının mülkiyeti de el değişmiştir.

Kent sakinlerinin erişimine kapalı özel bir mülk iken 2021 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alınarak İstanbullulara armağan edilmiştir.

Restorasyonunu KİPTAŞ’ın, yeniden işlevlendirme sürecini ise İBB Miras’ın üstlendiği Bulgur Palas; kütüphanesi, çok amaçlı etkinlik alanları, sosyal mekânları ve seyir terasıyla tüm İstanbullulara hizmet veren kamusal bir yaşam alanı olarak 2024 yılında kent hayatına kazandırılmıştır.

Pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 arası ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Bulgur Palas’ın kütüphanesi ise her gün 22.00’ye kadar açık.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bulgur-palas-magnum-istanbulda-sergisiyle-istanbullulara-acildi_201934.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!