Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Boş Vaatleri Okumak için Tıklayın!

17 Ağustos depreminden bugüne dokuz yıl geçmesine rağmen yapılması gerekenlerin hiçbiri yapılmadı. Her yıldönümünde ‘yetkililer’ mikrofonun karşısına geçti uzun uzun konuştu ancak ertesi günü konuşulanları herkes unuttu. Deprem uzmanları korkunç günün yaklaştığını her fırsatta dile getirip önlem alınması için yalvarıyor. Ancak dokuzuncu yıldönümde

Radikal Gazetesi
Boş Vaatleri Okumak için Tıklayın!

BR>
Çelik: Hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Çocuklarımız bizim çok büyük değerlerimizdir. Güvenli ortamda eğitim için hükümet hiçbir fedakarlıktan kaçınmamaktadır" dedi.
Çelik, İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezinde düzenlenen depreme hazırlık ve acil müdahale altyapısı konusunda bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların ele alındığı bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, bir asırlık dönemde 182 deprem meydana geldiğini, 495 bin binanın yıkıldığını veya hasar gördüğünü, 100 bine yakın insanın da hayatını kaybettiğini söyledi.

Türkiye’nin deprem riski altında olan ülkelerin başında geldiğini hatırlatan Çelik, hükümeti devraldıkları 2002 yılında, ekonomik krizin bütün boyutlarıyla yaşandığını, 2003 yılında bütçede depremle ilgili para olmadığını, 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığının 7 trilyon lirayı 56 vilayete gönderdiğini, bütün okulların sismik risk çalışmasına tabi tutulduğunu anlattı.

İhalelerdeki yüksek kırımlara dikkati çeken Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yüzde 56 kırımla iş alınıyor. Stopajı vesaire eklendiğinde yüzde 65 eder. Müteahhit devlete diyor ki ’ben birim fiyatı 100 lira olan bu binayı 35 liraya yaparım’. Bu yaptığı binanın da yüzde 50 kar bırakmasını istiyorsa, 17 lirayı binaya harcıyor demektir. Geçen yıl büyük çapta bir ihaleye çıktık. Muhalefet hakkımda gensoru önergesi verdi. ’Bakan en düşük tekliflere ihaleyi vermeyerek devleti riske sokmuştur’, iddia buydu. Ben dedim ki, ’ben çocuklara okul yapıyorum, mezar yapmıyorum’. Bugün olsa yine vermeyeceğim."

Aslında en düşük değil, en uygun fiyat prensibinden hareket etmek gerektiğinin altını çizen Çelik, "Nitekim Meclis açıldığı zaman İhale Yasası’nda yapılacak revizyonda da ümit ediyorum esas mantık bu olacak" diye konuştu.

-Güçlendirme yatılı okullardan başladı-

Çelik, Van’ın bir ilçesinde Mimar Sinan’ın yaptığı bir köprü bulunduğunu, 5 asır geçmesine rağmen köprüden taş oynamadığını anlatarak, "Ama bir bakıyorsunuz, Köy Hizmetleri köprü yapmış, Karayolları köprü yapmış, sular kabarınca köprünün yerinde yeller esiyor. Nedir bunun esas sebebi? Mimar Sinan’ın yaptığı yapının temelinde, harcında dürüstlük var" dedi.

Bingöl depreminin ardından kamuoyunda okullara ilişkin bir hassasiyet oluştuğunu belirten Çelik, okullarda güçlendirme programına yatılı okullardan başladıklarını bildirdi. Çelik, 600’ün üzerinde yatılı okulda güçlendirme çalışmalarının 2006 Eylül ayında tamamlandığını, daha sonra yatılı orta öğretim kurumlarında çalışmalara başladıklarını, buradaki çalışmaların 2009 yılında tamamlanacağını kaydetti.

İstanbul özelinde deprem riski taşıyan 2 bin bina olduğunu, 874 okul tespit edildiğini ifade eden Çelik, bunun 507’sinin bugüne kadar güçlendirildiğini, 176 okulun yıkılarak yeniden inşa edildiğini, böylece okulları da büyüttüklerini anlattı. Çelik, 367 okulla ilgili çalışmaların ise sürdüğünü söyledi.

-Medyanın desteği-

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu konuda medyanın desteğine ihtiyaç duyduklarını dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Medya demokrasilerde 4. güçtür ve çok ciddi bir denetim mekanizmasıdır. Doğru bilgiyi, doğru yansıtmak çok önemlidir. Üsküdar’da Reşat Nuri Güntekin İlköğretim Okulunu yıkıp, temelden yapmak üzere programa aldık. Deprem riski taşıyan okullardan birisidir, ancak birinci veya ikinci öncelikli okullar arasında değildir. Eğer bu açıdan baktığınızda, bu okulu hemen yıkmanız gerekiyorsa, İstanbul’daki binaların yüzde 70’ini yıkmanız gerekir. Ebette kayıt yapılıyor. Yarın bunu yıktığımız zaman öğrencileri taşıyacağız. Doğru bilgi vermeden yazılacak haber gazeteciyi ofsayta düşürür. Medyanın görevi felaket tellallığı yapmak ve korku salmak değildir. Bu sitemimi iletmek istiyorum. Yapılan bunca güzellikten sonra bunları görmezlikten gelmek doğru mudur?"

Çelik, deprem konusunda önemli adımlar atıldığını, bakanlık bünyesinde Deprem Güvenliği Teknik Komitesi kurulduğunu ifade ederek, "Çocuklarımız bizim çok büyük değerlerimizdir. Güvenli ortamda eğitim için Hükümet hiçbir fedakarlıktan kaçınmamaktadır" dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/bos-vaatleri-okumak-icin-tiklayin_63161.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!