Foto (soldan sağa): Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, EnBW CTO’su Dr. Hans-Josef Zimmer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Borusan Holding İcra Kurulu Üyesi Mehmet Betil, Borusan EnBW Enerji Yönetim Kurulu Murahhas Azası EnBW Holding AŞ. Ceo’su Marcel Desai
Her biri 53 megavat gücünde olan Koru RES (Çanakkale) ve Mut RES (Mersin/Karaman) ile faaliyetteki Bandırma RES'in 30 megavat kapasite artışı hizmete girdi. Böylelikle Borusan EnBW Enerji'nin toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü 246 megavata ulaşmış oldu. Tesisler toplam olarak yılda yaklaşık 660 Gigawatt saat (GWh) elektrik enerjisi üretecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla, Borusan EnBW Enerji'nin Koru Rüzgar Enerji Santrali (RES) ile Mut RES yatırımlarını devreye alması, Bandırma RES'in ise kapasite artışını tamamlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur; Borusan EnBW Enerji'nin ana misyonunun Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunacak yenilenebilir enerji santrallerinin ekonomiye kazandırılması olduğunu söyledi.
Enerji portföylerinin tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santral ve projelerden oluştuğunu aktaran Uğur, "Halen bu portföyümüzün yüzde 60'ını 470 megavat gücünde rüzgar enerjisi projeleri, yüzde 40'ını ise 295 megavat gücünde hidroelektrik santrali projeleri oluşturmaktadır. 2020 yılında 2 bin megavatlık yenilenebilir enerji portföy hedefimizi korumaktayız ve bu hedefe ulaşabilmek için yaklaşık 4 milyar dolar düzeyinde bir yatırımı adım adım yapmaktayız" şeklinde konuştu.
Çok iyi projeleri olduğunu bildiren Uğur, "Umarım politik ortam bu ihalelerin gecikmesine sebep olmaz. Çünkü Türkiye'nin, bu ihalelerin bir an önce yapılıp, tesislerin bir an önce hayata geçirilmesine ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. Güneş ihaleleri için de hazırlandıklarını anlatan Uğur, bu alan yeni bir segment olduğu için rasyonel yatırımcılara ihtiyaç olduğunu, bu rasyonellik konusunda da Türkiye'nin risk taşıyacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.
"Türkiye'nin elektrik talebi 2023'e kadar belirgin bir şekilde yükselecek"
Borusan EnBW Teknikten Sorumlu Üst Yönetici (CTO) Hans-Josef Zimmer ise Türkiye'nin elektrik talebinin 2023 yılına kadar belirgin bir şekilde yükseleceğinin öngörüldüğünü anımsattı. Borusan ortaklıkları ile bu hızlı büyüyen enerji gereksinimine sürdürülebilir kaynaklar ağırlıklı olmak üzere bir yanıt vermek üzere yatırım yaptıklarını belirten Zimmer, Borusan EnBW Enerji'nin ivmesi ve başarısının Türkiye ekonomisinin güçlenmesinde değerli bir rol oynayacağına inandığını dile getirdi.
Türkiye de dahil olmak üzere dünyada pek çok ülkenin çevre dostu temiz enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmaya yöneldiğini vurgulayan Zimmer, "Rüzgar enerjisi çevre dostu bir enerji kaynağıdır, doğayı kirletmez ve karbon salınımı olmaz. Borusan EnBW Enerji olarak biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Borusan EnBW Enerji'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 246 megavata ulaştı
Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla da geçen sene başlattıkları rüzgar paketi projelerinden oluşan yatırım hamlesinin hayata geçirilmesinde sona yaklaştıklarını söyledi. Acarla, "Harmanlık RES, Koru RES, Mut RES ve Fuatres RES'in yapımını ve Bandırma RES'te ise kapasite artırımını hedefleyen, toplam maliyeti yaklaşık 330 milyon dolar olan, devam eden yatırımlarımızın tümü tamamlandığında Borusan EnBW Enerji'nin toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü 332 megavata ulaşacak" dedi.
|