Boğaziçi Elektrik'te Görev Değişimi
Boğaziçi Köprüsü 3 Ay Işıksız Kalacak
Boğaz’da Talana Karşı Dayanışma...
6 Yılda 'İş Kazaları'nda Rekor Artış!
Konteyner Altında Kalan İşçi Öldü!
DSİ Kanalında Göçük: İşçiler Mahsur
Tünel Çöktü! Türk İşçiler...
Çatıda Çalışırken Beton Zemine...
Bir İşçi Ölümü Daha
Tarihi Köprü Söküldü Ortada Kaldı
‘Güvenlik Yok, İşleri Durdur’...
İş Güvenliği Sözleşmesi İmzalamayan...
Çelik Sektöründe İş Güvenliği...
"İş Güvenliği Konusunda Yeni...
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği...
İnşaat İş Güvenliği Nedeniyle...
Kentsel Dönüşüm İş Güvenliği...
İş Güvenliğinde Yeni Planlar!
Emre Arolat: İş Güvenliği...
Türkiye'den İş Güvenliği Manzaraları
"İş Güvenliği Göçük Altında!"
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği...
Lüks Konut Projeleri İş Güvenliğinde...
TMMOB: İş Güvenliği Kamusal...
Yeni 3M™ SecureFit™ İş Güvenliği...
İş Güvenliği Uzmanlığı ve...
İş Güvenliği Kapsamı Genişliyor
İş Güvenliğinde İkinci Kademe...
Madenciler yine 'İşçi Sağlığı...
Boğaziçi Köprüsü'nde İşçi Güvenliği Tatbikatı
İş güvenliği uzmanı Burak Çatakoğlu, işçi ölümlerine dikkat çekmek için Boğaziçi Köprüsü’nün viyadüğünde nefes kesen bir kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi.
Cihan'ın haberine göre, iş güvenliği uzmanı Burak Çatakoğlu, işçi ölümlerine dikkat çekmek için Boğaziçi Köprüsü’nün viyadüğünde nefes kesen bir kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Yaklaşık 50 metre yükseklikten işçileri halatla indiren Çatakoğlu, işçilerin çalışırken kemer takmasının önemine dikkat çekti.
Bir yılda yaklaşık bin 500 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği Türkiye’de işçi ölümlerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. İşçi ölümlerinin azaltılması için tadilat çalışması yapılan Boğaziçi Köprüsü’nün Ortaköy viyadüklerinde yaşam halatı sistemi devreye sokuldu. Normalde iskele yardımıyla köprülerin bakımı gerçekleştirilirken, işçilere bir platform kuruldu. Köprünün altına bu platform yardımıyla giren işçiler, platformun düşmesi durumunda ise yaşam halatı ile kancalara bağlandı. İşçi ölümlerinin önüne geçilmesi için ise bir tatbikat gerçekleştirildi. İşçilere olumsuz bir durumda ne yapması gerektiği uzmanlar tarafından anlatıldı. Çalışanlar bir makaraya bağlı halat yardımıyla köprünün altında kurulan platformdan tahliye edildi. İşin en zor taraflarından birisi ise sedyedeki yaralının yaklaşık 50 metre yükseklikten aşağıya indirilmesiydi. Sedyeye iplerle bağlanan işçi yine bir ip yardımıyla başarıyla aşağıya indirildi. Yüksekte çalışan işçilerin hem yüksekte çalışma eğitimlerini, hem de yüksekten kurtarma eğitimlerini yaptıklarını belirten Burak Çatakoğlu, “Yukarıda detaylı bir çalışma yapılıyor. Bu anlamda Türkiye’de kurulan ilk platform. Bu platform viyadük ve köprülerin altına girmeyi çok basit bir hale getiriyor. Bizim burada amacımız işçilerin güvenliğini emniyetli bir şekilde sağlamak. Burada uygulanan teknikler endüstriyel kurtarma teknikleri. Daha önceden dağcılık sistemleri kullanılıyordu. Onlar da kurtarma yöntemleri ama çok efektif değil. Biz burada endüstriyel kurtarma teknikleri kullanıyoruz” dedi. ‘Bir yılda bin 500 kişi iş kazalarında yaşamını yitiriyor’ Türkiye’de bir yılda ortalama bin 500 kişinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine dikkat çeken Çatakoğlu, ”Bunların 300’ü de yüksekten düşerek yaşamını yitiriyor. Ölümler tekil tekil olduğu için çok fazla göz önünde değil. İşçilerin yüksekte güvenli bir şekilde çalışabilmeleri için emniyet kemerinin nasıl kullanılacağını, nerelere takılacağını, yatay yaşam hatlarının, dikey yaşam hatlarının nasıl kullanılacağını ve acil durumda yüksekten nasıl tahliye edileceklerini bilmesi gerekiyor. Teknikler basit” diye konuştu. ‘İş güvenliği için alınacak önlemler maliyetli değil’ İş güvenliği için alınacak önlemlerin çok maliyetli olmadığını vurgulayan Çatakoğlu, “Diğer harcamalara kıyaslan belki de yüzde 0,1’li bir bütçesi vardır. Ben bütün işçi arkadaşların güvende çalışması gerektiğini belirtmek istiyorum. Her firma sahibi personeline yüksekte çalışma eğitimi aldırmalı. İşçilerin de kemer kullanarak çalışmak zorunda olduğunu anlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. |